Policajti dohliadajú na účastníkov proruského zhromaždenia pochodujúcich ulicami Kolína nad Rýnom. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

V Rusku sa začali regionálne a komunálne voľby, voliť môže 44 miliónov ľudí. K urnám ich vyzýva aj Navaľnyj

09.09.2022, 16:04
Autor:
TASRTASR

Väznený opozičný politik argumentoval, že "akákoľvek akcia zameraná na oslabenie ktoréhokoľvek z prvkov" putinovského systému "je správna a (podniknúť ju) je občianskou povinnosťou".

V 82 regiónoch Ruska sa v piatok začali regionálne a komunálne voľby. Predchádzal im bezprecedentný zásah Kremľa proti opozícii, ktorý sa zintenzívnil po invázii ruskej armády na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

Vyjadriť sa môže 44 miliónov občanov

Právo voliť má podľa Ústrednej volebnej komisie ÚVK 44 miliónov Rusov. V 14 regiónoch budú voliči priamo voliť svojich gubernátorov, zatiaľ čo v šiestich regiónoch sa bude rozhodovať o zložení regionálneho parlamentu. V dvanástich regiónoch - vrátane hlavného mesta Moskva - sa uskutočnia komunálne voľby.

Hlavným dňom volieb je 11. september, ale niektoré regióny otvorili volebné miestnosti skôr - ide o opatrenie na zníženie počtu ľudí na jednom mieste, ktoré bolo prvýkrát prijaté v roku 2020 počas pandémie koronavírusu.

Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová v auguste vysvetlila, že  systém troch dní hlasovania je "veľmi pohodlným" a "účinným" spôsobom, ako zaistiť bezpečnosť ľudí.

Niektorí pozorovatelia i predstavitelia opozície tvrdia, že predĺženie hlasovania zvyšuje potenciál pre podvody, keďže volebné urny sa skladujú niekoľko dní, kým sa hlasy z nich spočítajú.

image

Rusi ochotne veria propagande. Je to ľahšie, než prijať realitu, hovorí politológ Preobraženskij

Môžu voliť na Navaľného spôsob 

Tím opozičného politika Alexeja Navaľného, najvýraznejšieho domáceho kritika ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý si odpykáva trest vo väzení, vyzval Rusov, aby využili stratégiu "chytrého" inteligentného hlasovania a hlasovali proti kandidátom a spojencom Kremľa.

Hoci táto stratégia v minulosti v komunálnych voľbách fungovala, ruskému politickému životu naďalej dominuje vládnuca strana Jednotné Rusko.

Podľa Navaľného tímu sa tentoraz tento systém dá plne uplatniť len v Moskve, pre ktorú bol zverejnený zoznam odporúčaných kandidátov. Jedným z hlavných kritérií pre zaradenie do tohto zoznamu bol postoj toho-ktorého kandidáta k vojne na Ukrajine.

Navaľného spolupracovníci voličov vyzvali, aby tam, kde sa bude hlasovať tri dni, vzhľadom na riziko falzifikácie prišli hlasovať až v posledný deň.

V súvislosti s organizáciou volieb Navaľného tím upozornil aj na riziko, ktoré pre ich výsledok môže znamenať elektronické hlasovanie - tento spôsob hlasovania v Rusku podľa nich vytvára podmienky pre falzifikáciu.  

Medzičasom Navaľného tím informoval, že v niektorých volebných obvodoch voličom v piatok odmietli vydať hlasovacie lístky s tým, že sú registrovaní ako voliči, čo už odhlasovali elektronicky.

Navaľnyj si odpykáva deväťročný trest za obvinenia zo sprenevery, ktoré sú podľa neho i jeho spojencov politicky motivované. So svetom mimo väznice komunikuje prostredníctvom svojich právnikov.

image

Rusko je zlá krajina, ste ovplyvnení propagandou, povedal Rus Slovákom na proteste v Bratislave

"Občianska povinnosť oslabiť Putina"

Vo svojom statuse z tohto týždňa vyzval občanov Ruska na aktívnu účasť vo voľbách a ubezpečoval ich, že to má zmysel, lebo "podstata sa nezmenila: (šéf Kremľa Vladimir) Putin vládne - a dokázal vyvolať zločinnú vojnu, spolieha sa na represiu, kontrolu súdnictva, propagandu a stranu Jednotné Rusko, ktorá ovláda všetky zastupiteľstvá v krajine.

Väznený opozičný politik argumentoval, že "akákoľvek akcia zameraná na oslabenie ktoréhokoľvek z prvkov" putinovského systému "je správna a (podniknúť ju) je občianskou povinnosťou".

"Váš hlas nie je len príležitosťou zvoliť opozičného kandidáta, ale aj najjednoduchším spôsobom, ako protestovať proti  vojne" rozpútanej na Ukrajine Putinom, píše sa vo výzve.

01 - Modified: 2022-09-11 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Propaganda aj hnev kvôli sankciám. Profesor vojenskej histórie vysvetľuje, prečo je Putin v Rusku stále populárny 02 - Modified: 2022-07-28 11:14:18 - Feat.: 1 - Title: Ako vyzerá zákulisie politiky v Kyjeve: stretnutie Zelenského s Porošenkom, slová o diktatúre a padanie hláv 03 - Modified: 2022-07-22 08:23:54 - Feat.: 1 - Title: Pohľad do Putinovej mysle: Má jasný plán, verí, že víťazí a Kyjev do dvoch rokov kapituluje 04 - Modified: 2022-07-08 14:04:37 - Feat.: 0 - Title: Na Západe je vojnový zločinec, inde má dvere otvorené dokorán. Ako podpora pre Putina rozdeľuje svet? 05 - Modified: 2022-07-10 14:00:30 - Feat.: 1 - Title: Rusi ochotne veria propagande. Je to ľahšie, než prijať realitu, hovorí politológ Preobraženskij
01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:04