Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Zelenskyj varoval Európanov, aby sa pripravili na pochmúrnu zimu

04.09.2022, 15:35
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident to uviedol po tom, čo ruský gigant Gazprom oznámil, že zatiaľ neobnoví dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, ktoré je pre Európu kľúčové.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkázal Európanom, aby očakávali ťažkú ​​zimu kvôli ruskej invázii do jeho krajiny, ktorá viedla k obmedzeniu vývozu ropy a plynu z Ruska.

Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na pravidelné videoposolstvo Zelenského, podľa ktorého chce Moskva zničiť normálny život Európanov.

"Rozhodujúci energetický úder"

"Rusko pripravuje na tohtoročnú zimu rozhodujúci energetický úder na všetkých Európanov," vyhlásil Zelenskyj. "Rusko sa snaží sa útočiť chudobou a politickým chaosom tam, kde zatiaľ nemôže útočiť raketami," dodal.

Zelenskyj to uviedol po tom, čo ruský gigant Gazprom oznámil, že zatiaľ neobnoví dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, ktoré je pre Európu kľúčové.

Moskva sa odvoláva na západné sankcie uvalené kvôli invázii na Ukrajinu a na technické problémy, ktoré spôsobili prerušenie dodávok energie. Európske krajiny, ktoré podporili Kyjev diplomaticky a vojensky, obvinili Rusko, že dodávky energie využíva ako zbraň.

Analytici o oslabenej podpore Kyjeva

Podľa niektorých analytikov hrozí, že nedostatok a nárast životných nákladov s blížiacou sa zimou oslabí podporu Kyjeva zo strany Západu, ktorý sa snaží vysporiadať s nespokojnými obyvateľmi.

Skupina vyspelých krajín G7 v piatok oznámila, že zavedie cenový strop na ruskú ropu aj ropné produkty. Kremeľ vyhlásil, že zastaví predaj ropy do všetkých krajín, ktoré tento limit zavedú.

Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes uviedol, že jeho vláda počítala s úplným zastavením dodávok plynu v decembri, ale sľúbil, že jeho krajina zimu zvládne. "Rusko už nie je spoľahlivým energetickým partnerom," povedal Scholz na tlačovej konferencii v Berlíne.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 05 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:47