Šéf Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu Rafael Grossi a ďalší členovia MAAE počas návštevy Záporožskej atómovej elektrárne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Záporožskej jadrovej elektrárni zostanú trvalo dvaja odborníci OSN, uvádza Rusko

02.09.2022, 11:24
02.09.2022, 12:04
Autor:
ČTKČTK

V elektrárni v rámci súčasnej misie, ktorá do Ruskom okupovaného ukrajinského zariadenia dorazila vo štvrtok, zostane ešte niekoľko dní šesť bezpečnostných odborníkov.

V okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni zostanú trvalo dvaja zamestnanci Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Agentúre RIA Novosti to dnes povedal ruský veľvyslanec pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uljanov. 

Moskva dnes opäť Ukrajinu obvinila z útokov na zariadenie, jedná sa podľa nej o jadrový terorizmus. Ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom naopak Rusko viní z manipulácie a prekrúcania reálneho stavu vecí v zariadení v čase, keď sú na mieste ďalej experti MAAE.

Časť delegácie odišla

Misia agentúry OSN po dlhých rokovaniach o prístupe do ostreľovaného zariadenia, ktoré je najväčšie svojho druhu v Európe, dorazila vo štvrtok. Časť delegácie večer odišla späť na územie pod kontrolou Kyjeva. Uľjanov dnes uviedol, že v elektrárni zostane ešte niekoľko dní šesť bezpečnostných odborníkov MAAE.

image

Misia inšpektorov z OSN dosiaľ nemohla súkromne hovoriť s ukrajinským personálom elektrárne

Bezpečnostná situácia v okolí elektrárne, ktorú Rusko okupuje už takmer od začiatku svojej invázie na Ukrajinu, zostáva nejasná. Obe strany sa opakovane vzájomne obviňujú z ostreľovania. Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes podľa agentúry Interfax odmietol tvrdenie Ukrajiny, že Rusko na území elektrárne a do jej okolia umiestnilo ťažké zbrane.

"Dúfam, že sa o tom výbor MAAE presvedčí sám," povedal Šojgu, podľa ktorého na zariadenie útočia Ukrajinci a Kyjev tým "vytvára skutočnú hrozbu jadrovej katastrofy v Európe".

image

Ukrajinské jednotky uskutočnili výsadok pri Enerhodare, útočí na nich ruské letectvo, tvrdia ruské agentúry

Ukrajina túto verziu diania pravidelne odmieta. "Okupanti klamú, prekrúcajú fakty a dôkazy o tom, že ostreľujú elektráreň ao následkoch škôd na infraštruktúre Záporožskej jadrovej elektrárne," uviedol na telegrame Enerhoatom. Rusi podľa spoločnosti nepovolili členom delegácie MAAE vstup do krízového centra elektrárne, kde sú nasadení ruskí vojaci, ktorých nemali inšpektori vidieť.

Rusko manipuluje zamestnancov

Manipulácia Ruska predstavuje riziko pre nezávislé vyhodnotenie situácie v zariadení, napísal Enerhoatom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale dnes uviedol, že misia môže mať význam aj napriek problémom, ktoré Rusi na mieste pôsobia.

"Urobili sme všetko preto, aby sme zaistili prístup MAAE k Záporožskej jadrovej elektrárni a verím, že misia stále môže hrať dôležitú úlohu," povedal Zelenskyj podľa agentúry Reuters.

image

Tím inšpektorov z OSN dorazil do Záporožia

Šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý viedol delegáciu do elektrárne, vo štvrtok vyhlásil, že fyzická integrita zariadenia bola úmyselne aj náhodou niekoľkokrát narušená. "Mám a budem mať o elektráreň obavy, kým nebude situácia stabilnejšia a predvídateľnejšia," povedal Grossi a dodal, že jeho tím stihol za niekoľkohodinovú návštevu získať "veľa" informácií.

01 - Modified: 2022-09-01 18:14:22 - Feat.: 1 - Title: Fyzická integrita Záporožskej jadrovej elektrárne bola niekoľkokrát narušená, povedal šéf misie OSN Grossi 02 - Modified: 2022-08-31 18:38:36 - Feat.: 1 - Title: Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu chce stálu prítomnosť inšpektorov v Záporožskej elektrárni 03 - Modified: 2022-08-27 05:09:24 - Feat.: 1 - Title: V Záporožskej elektrárni hrozí jadrová katastrofa. Zelenskyj vyzýva ruské jednotky, aby sa stiahli
01 - Modified: 2024-04-16 05:37:03 - Feat.: - Title: Grossi je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne, vyzval na zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-15 04:58:49 - Feat.: - Title: Ukrajina varovala pred tajnou operáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni 03 - Modified: 2024-04-13 12:31:57 - Feat.: - Title: Posledný reaktor v záporožskej elektrárni na Ukrajine uviedli do studenej odstávky, ide o najbezpečnejší režim 04 - Modified: 2024-04-11 19:19:52 - Feat.: - Title: Grossi upozornil na rastúce riziko jadrového nešťastia v Záporožskej elektrárni kvôli útokom dronov 05 - Modified: 2024-04-07 14:17:40 - Feat.: - Title: MAAE uviedla, že v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne explodoval dron. Kyjev incident nekomentoval
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:38