Tlmočník Pavel Palažčenko, ktorý 37 rokov spolupracoval so zosnulým sovietskym vodcom Michailom Gorbačovom. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Gorbačov veril v blízkosť Rusov a Ukrajincov, rozpútanie vojny ho traumatizovalo, tvrdí jeho tlmočník

01.09.2022, 23:23
Autor:
ČTKČTK

"Myslím, že zostal optimistom, pokiaľ ide o budúcnosť Ruska," vyhlásil tlmočník o exlídrovi ZSSR.

Posledný sovietsky vodca Michail Gorbačov bol mesiace pred svojou smrťou šokovaný a zmätený ruskou inváziou na Ukrajinu. V rozhovore s agentúrou Reuters to povedal tlmočník Pavol Palažčenko, ktorý s Gorbačovom pracoval 37 rokov a naposledy s ním telefonicky hovoril pred niekoľkými týždňami.

Gorbačov, ktorý zomrel v utorok vo veku 91 rokov, bol podľa neho tiež v posledných rokoch zdrvený zhoršujúcimi sa vzťahmi medzi Moskvou a Kyjevom.

Veril v blízkosť Rusov a Ukrajincov, útok ho šokoval

"V našich konverzáciách bolo úplne zrejmé, že bol šokovaný a zmätený, čo sa dialo (po tom, čo ruskí vojaci vo februári napadli Ukrajinu), a to z mnohých dôvodov. Veril nielen v blízkosť Rusov a Ukrajincov, ale veril, že sa tieto dva národy prelínajú," povedal Palažčenko, podľa ktorého si aj ďalší ľudia všimli, ako veľmi bol Gorbačov dianím na Ukrajine traumatizovaný.

Palažčenko pôsobil po boku niekdajšieho sovietskeho vodcu na mnohých americko-sovietskych samitoch, tlmočil napríklad v 80. rokoch minulého storočia pri Gorbačovových rokovaniach s americkým exprezidentom Ronaldom Reaganom.

S prvým a zároveň posledným sovietskym prezidentom sa podľa Reuters v posledných mesiacoch videl a bol v kontakte rovnako s jeho dcérou Irinou.

image

Michail Gorbačov. Muž, ktorý zvnútra zničil ríšu zla

Gorbačov sa počas svojho pôsobenia v úrade snažil udržať 15 republík Sovietskeho zväzu - vrátane Ukrajiny - pokope. Avšak, ako ním naštartované reformy povzbudili mnohé z nich k požiadavke nezávislosti, neuspel, píše Reuters.

Sovietske jednotky v niektorých prípadoch na sklonku existencie ZSSR použili smrtiacu silu proti civilistom. Politici v Litve a Lotyšsku na tieto udalosti po Gorbačovovej smrti spomínali s hrôzou a uvádzali, že ho stále vinia z krviprelievania.

Podľa Palažčenka Gorbačov veril v riešenie problémov výlučne politickými prostriedkami a o niektorých z týchto krvavých udalostí buď vopred nevedel, alebo "veľmi neochotne" prizvolil na použitie sily, aby zabránil chaosu.

Stále veril v ZSSR, do vojny by preň nešiel

Gorbačovov postoj k Ukrajine bol zložitý a rozporuplný, povedal Palažčenko s tým, že zosnulý politik stále veril v ideu Sovietskeho zväzu. Zároveň však naznačil, že bývalý sovietsky prezident by podľa neho neviedol vojnu za obnovu dnes už neexistujúcej krajiny.

Kým Gorbačov veril, že jeho povinnosťou je prejavovať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi rešpekt a podporu, verejne sa ozval, keď s ním nesúhlasil, uviedol tlmočník a ako príklad spomenul represie súčasného režimu voči médiám.

Gorbačov sa však podľa Palažčenka rozhodol "neposkytovať priebežný komentár" k Ukrajine nad rámec schválenia februárového vyhlásenia, ktoré vyzývalo na skoré ukončenie násilia a na riešenie humanitárnych problémov.

Palažčenko pripustil, že niektorí Rusi a ľudia v bývalom ZSSR vnímajú Gorbačova silno negatívne kvôli hospodárskej a geopolitickej situácii, ktorá nasledovala po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

image

Ruskí politici opisujú Gorbačovov odkaz rôzne. Nezneužil politickú moc na vlastné ciele, vyzdvihuje Navaľnyj

Zároveň však v rozhovore uviedol, že exprezidentov odkaz je obrovský. Nielen, že pomohol ukončiť studenú vojnu a znížiť riziko jadrového konfliktu, ale dobrovoľne odstránil totalitu v ZSSR a dal Rusku šancu na slobodu a demokraciu.

"Myslím, že zostal optimistom, pokiaľ ide o budúcnosť Ruska," vyhlásil Palažčenko. "Veril, že ľudia v Rusku sú veľmi talentovaní a že akonáhle dostanú šancu, možno druhú šancu, talent sa prejaví," dodal.

Gorbačov sa podľa neho domnieval, že história ho posúdi správne. "Rád hovoril, že história je vrtkavá dáma. Myslím, že tomu veril a že očakával, že konečný verdikt bude pre neho pozitívny," povedal.

01 - Modified: 2022-09-20 10:14:44 - Feat.: 0 - Title: Michail Gorbačov. Muž, ktorý zvnútra zničil ríšu zla 02 - Modified: 2022-08-31 15:49:29 - Feat.: 1 - Title: Posledná rozlúčka s Gorbačovom bude v sobotu, oznámila jeho dcéra. Nie je isté, či bude mať štátny pohreb 03 - Modified: 2022-08-31 13:11:05 - Feat.: 1 - Title: Ruskí politici opisujú Gorbačovov odkaz rôzne. Nezneužil politickú moc na vlastné ciele, vyzdvihuje Navaľnyj 04 - Modified: 2022-08-31 11:11:56 - Feat.: 1 - Title: Dal nám slobodu, avšak vzal nám našu krajinu, píše najčítanejší ruský denník o Gorbačovovi​ 05 - Modified: 2022-08-31 06:44:46 - Feat.: 1 - Title: Zničil moje celoživotné dielo, povedal o Putinovi podľa novinára Gorbačov 06 - Modified: 2022-08-31 07:48:29 - Feat.: 1 - Title: Gorbačov, muž, ktorý dal veci do poriadku
01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:59