Ukrajinská armáda. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Cherson je pod tlakom. Po spustení ukrajinskej protiofenzívy ceľou oblasťou otriasajú výbuchy

30.08.2022, 16:03
Autor:
ČTKČTK

Ruské ministerstvo obrany v pondelok ukrajinskú protiofenzívu v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti pripustilo. Zároveň tvrdilo, že ukrajinská armáda pri nej utrpela ťažké straty.

Deň po tom, ako Ukrajina oznámila začatie južnej ofenzívy, zasiahlo juhoukrajinský Cherson ostreľovanie. Ukrajinské jednotky podľa Kyjeva zvádzajú s ruskými silami intenzívne boje takmer v celej okupovanej Chersonskej oblasti.

Ruskému ostreľovaniu dnes čelil Charkov na severe krajiny, kde zahynuli najmenej štyria ľudia. Napätie pokračuje aj okolo okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny, kam mieri medzinárodná inšpekcia. Podľa Ruska dnes do areálu dopadli ukrajinské strely a explodovali neďaleko skladu vyhoreného paliva.

O protiofenzíve Kyjev nechce zdieľať podrobnosti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnes uviedol, že nikto zodpovedný o vojenských plánoch Kyjeva neprezradí nič konkrétne, ale zdôraznil, že pre ruských vojakov nastal čas utekať.

"Budeme ich hnať až k hraniciam," povedal. Rozsah ukrajinského postupu na juhu krajiny zatiaľ nemožno potvrdiť, konštatovalo britské ministerstvo obrany. Rusko sa podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW snaží zachovať zdanie úspechu ťaženia na Ukrajine.

Juhoukrajinský Cherson, ktorý je pod kontrolou ruských síl už takmer od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, bol podľa agentúry TASS počas dneška dvakrát ostreľovaný.

Nad mestom musela podľa ruskej agentúry zasahovať protivzdušná obrana a v uliciach sa spustila prestrelka s ukrajinskými prieskumníkmi. Kyjev uviedol, že ukrajinské sily začali v oblasti protiofenzívu a zničili "rad muničných skladov" a "všetky hlavné mosty" cez Dneper.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok ukrajinskú protiofenzívu v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti pripustilo. Zároveň tvrdilo, že ukrajinská armáda pri nej utrpela ťažké straty.

Ruské ostreľovanie vo zvyšku Ukrajiny

Naopak, ruské ostreľovanie dnes zasiahlo Charkov na východe Ukrajiny. Podľa tamojšej správy zásahy centra neprežili štyria ľudia, pričom číslo môže ešte stúpnuť.

Dvoch mŕtvych civilistov a štyroch zranených si vyžiadalo tiež ruské ostreľovanie dedín v Doneckej oblasti, oznámili tamojšie úrady.

Terčom ruských striel s plochou dráhou letu sa počas noci na dnes stalo mesto Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti na juhu Ukrajiny. Dopady striel si podľa starostu nevyžiadali obete ani nespôsobili vážnejšie škody.

Záporožská jadrová hrozba a kontrola z OSN

Rusi nad ránom opäť ostreľovali z raketometov Záporožie, úrady obete nehlásia. Ruské ostreľovanie zasiahlo aj Černihivskú a Sumskú oblasť, kde sa rovnako zaobišlo bez obetí. Ukrajinský generálny štáb ráno uviedol, že jeho sily odrazili ruské útoky na piatich úsekoch frontu na východe krajiny.

Kyjev aj Moskva sa aj naďalej pred príchodom inšpekcie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu MAAE navzájom obviňujú z ostreľovania Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne.

Moskvou dosadená správa ukrajinského mesta Enerhodar, kde zariadenie leží, a ruské ministerstvo obrany ukrajinské sily obvinili z delostreleckého ostreľovania.

Satelitné snímky jadrovej elektrárne od spoločnosti Maxar Technologies, ktoré v pondelok večer zverejnila stanica CNN, ukazujú, že sa na streche budovy objavili štyri diery, zhruba 150 metrov od najbližšieho reaktora. Nemožno nezávisle zistiť, ktorá strana poškodenia spôsobila.

Delegácia MAAE pred inšpekciou Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny pricestovala do Kyjeva. Cieľom misie je zistiť stav a zabezpečenie elektrárne.

Okrem odborníkov MAAE na Ukrajinu podľa tamojšieho armádneho velenia pricestoval aj náčelník generálneho štábu Armády Českej republiky Karol Řehka, v napadnutej krajine navštívil aj Černihiv a Charkov.

01 - Modified: 2022-08-27 11:40:17 - Feat.: 1 - Title: Hrozí únik rádioaktívnych látok. Záporožská jadrová elektráreň sa znova ocitla pod paľbou 02 - Modified: 2022-08-27 05:09:24 - Feat.: 1 - Title: V Záporožskej elektrárni hrozí jadrová katastrofa. Zelenskyj vyzýva ruské jednotky, aby sa stiahli 03 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 04 - Modified: 2022-08-25 17:12:22 - Feat.: 0 - Title: Ani ukrajinská armáda sa nevyhla kritike. Od Amnesty International aj od OBSE 05 - Modified: 2022-08-30 07:49:54 - Feat.: 1 - Title: V takmer celej Chersonskej oblasti prebiehajú ťažké boje, tvrdí Zelenského kancelária 06 - Modified: 2022-08-30 06:49:34 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina si berie, čo jej patrí. Okupantov vytlačíme na naše hranice, tvrdí Zelenskyj
01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 16:50:39 - Feat.: - Title: Na Ukrajine od začiatku invázie zahynulo 150-tisíc ruských vojakov, uviedol francúzsky minister 03 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 04 - Modified: 2024-05-03 15:44:57 - Feat.: - Title: Šojgu: Rusko tento rok dobylo 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny, prelamujeme ich opevnenia 05 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:48