Ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Česká ministerka reagovala na smrť Duginovej dcéry. Podporuje terorizmus, vyhlásil ruský veľvyslanec

23.08.2022, 22:02
23.08.2022, 22:53
Autor:
ČTKČTK

Česká ministerka obrany Jana Černochová na sociálnej sieti Twitter napísala, že neľutuje úmrtie dcéry ruského ideológa Alexandra Dugina.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja dnes na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN obvinil českú ministerku obrany Janu Černochovú z podpory terorizmu. Ako zámienku použil vyjadrenia Černochovej po sobotňajšom atentáte, pri ktorom zomrela Darja Duginová, dcéra ruského nacionalistického ideológa Alexandra Dugina.

Černochová v reakcii pre ČTK veľvyslancove obvinenia odmietla s tým, že je zásadný rozdiel medzi "oslavou teroristického útoku" a vyjadrením "neľútosti nad úmrtím fašistickej propagandistky" verejne vyzývajúcej na okamžité vyhladenie Ukrajincov.

Ministerka obrany v sobotu na Twitteri na atentát voči Duginovej reagovala slovami, že jej nie je ľúto dcéry, ani zarmúteného otca, ale naopak tisícok ľudí "zavraždených v dôsledku ich propagandy a odpornej ideológie".

Nie je to oslava terorizmu

"Aj keď nebudeme brať do úvahy morálku, ktorú u našich západných kolegov už dávno nahradila rusofóbia, sú vyjadrenia Černochovej v jadre otvorenou podporou a oslavou teroristického útoku proti našej občianke," vyhlásil dnes Nebenzja pri rokovaní Bezpečnostnej rady OSN k situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú okupujú ruské jednotky.

"Lepšie potvrdenie účinnosti našej pomoci Ukrajine sa ťažko dočkáme," uviedla ministerka k slovám Nebenzja aj k tomu, že podľa doneckých separatistov Česko teroristov cvičí.

image

Stovky ľudí sa zúčastnili na rozlúčke s novinárkou Duginovou, bol na ňu spáchaný atentát

"Medzi ‘oslavou teroristického útoku‘ a vyjadrením neľútosti nad úmrtím fašistickej propagandistky verejne vyzývajúcej na okamžité vyhladenie Ukrajincov, ktorých nazýva "podľuďmi‘, je zásadný rozdiel. Možno nie v Rusku, ale v Česku rozhodne áno," dodala česká ministerka obrany.

Ak podľa Černochovej v Rusku "oplakávajú úmrtia vojnových štváčov, vyzývajúcich na vraždenie a vyhladzovanie občanov susedného slobodného národa, teda Ukrajiny, ktorý bezprecedentne a bezdôvodne napadnú a masovo tam vraždia ich nevinné deti a ďalších civilistov, vypovedá to o nich úplne všetko".

Vrahovia a zločinci

"Sú to vrahovia a zločinci, voči ktorým nemáme žiadnu ľútosť," dodala česká ministerka a pripomenula, že oplakávaní nie je ani nacistický diktátor Adolf Hitler, ani sovietsky vodca Josif Stalin, ani niekdajší ríšsky protektor Reinhard Heidrich, ktorého zabili československí parašutisti.

Nebenzja vo svojom vystúpení pripomenul prípad českého občana Benedikta Čermáka, ktorý sa podľa českého súdu schvaľovaním teroristického činu z roku 2019 na Novom Zélande dopustil podpory terorizmu a dostal za to trojročný trest. Nebenzja pritom chybne uviedol pôvodnú, šesťročnú výšku trestu, ktorú neskôr Čermákovi súd vyššej inštancie znížil.

"Očakávam, že sa kompetentné orgány Česka budú rovnako seriózne zaoberať výrokmi ministerky obrany a náležite ich ohodnotia," dodal Nebenzja, ktorý pri svojej reči citoval z príspevku ministerky a zdôraznil tiež jej vetu: "Dnešnú noc na 21. augusta si v Rusku zapamätajú."

image

Rusko chystá doma sériu teroristických útokov, tvrdí ukrajinský predstaviteľ

Smrť Duginovej

Dvadsaťdeväťročná Duginová zahynula v sobotu večer pri explózii neďaleko Moskvy, keď sa vracala z akcie, ktorú navštívila spoločne so svojím otcom. Ten podľa niektorých zdrojov mal pôvodne ísť v aute s ňou.

Ruské bezpečnostné služby v nedeľu uviedli, že pod vozidlom explodovalo výbušné zariadenie a zločin bol pravdepodobne naplánovaný a objednaný. Ruská tajná služba FSB tvrdí, že za atentátom stoja ukrajinské spravodajské služby. Kyjev zapojenie do incidentu kategoricky odmietol.

Dugin zo smrti svojej dcéry obvinil "ukrajinský nacistický režim" a incident označil za "teroristický útok". Rusko dnes zároveň prišlo s tvrdením, že bol chytený ukrajinský diverzant, ktorý mal absolvovať výcvik v Českom Krumlove.

01 - Modified: 2022-08-23 13:22:28 - Feat.: 1 - Title: Stovky ľudí sa zúčastnili na rozlúčke s novinárkou Duginovou, bol na ňu spáchaný atentát 02 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 03 - Modified: 2022-08-23 11:37:45 - Feat.: 1 - Title: Rusko chystá doma sériu teroristických útokov, tvrdí ukrajinský predstaviteľ
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:42