Ilustračný záber z protestu proti ruskej vojne na Ukrajine z marca 2022. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ruský senátor chcel odporcov vojny posielať na Donbas. Jeho dcéra teraz z exilu burcuje proti invázii

21.08.2022, 21:56
Autor:
ČTKČTK
  • Diana Isakovová tvrdí, že je veľmi ťažké popísať jej pocity bezprostredne potom, keď začala vojna na Ukrajine.
  • "Pocítila som hrozný odpor a silný príliv empatií. "Človek zabíja človeka - a robí to Rusko, v ktorom žijem," vysvetľuje. 
  • Keď ju zatkli na protivojnovom zhromaždení, jej otec - senátor Eduard Isakov - jej vynadal, že je "nepriateľ rodiny, nepriateľ ľudu, zločinec" a že už nie je jeho dcéra.
  • Senátorova dcéra verí, že režim v Rusku sa raz zmení, a keď sa tak stane, tak bude "viac demokratický, slušnejší a vojnoví zločinci sa postavia pred súd."

Dcéra ruského politika, ktorý navrhol poslať odporcov vojny proti Ukrajine do Donbasu na odpratávanie trosiek, vystúpila proti vojne a diktatúre - a dnes zakotvila v zahraničí, píše stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. 

"Som proti tejto vojne! No tak, vojne! Dá sa povedať, že som nevolila túto vládu, ale pritakávala som jej svojím mlčaním, nečinnosťou a strachom o svoj život, aj keď som vedela o jej krutosti a nemorálnosti. Teraz kvôli našej vláde trpí nielen náš národ, ale aj susedný," napísala na sociálnej sieti 25-ročná Diana Isakovová, dcéra senátora Eduarda Isakova z prvého manželstva.

image

Rusi ochotne veria propagande. Je to ľahšie, než prijať realitu, hovorí politológ Preobraženskij

Prísľub, že bude rozprávať o uplynulých piatich mesiacoch, dala ešte na letisku. "Vo vlasti som nemohla hovoriť, čo si myslím," uviedla Isakovová, ktorá dnes ráno pristála v bližšie nespresnenej "novej krajine".

"Je veľmi ťažké hovoriť o emóciách, ktoré som prežívala, keď 24. februára začala vojna. Pocítila som hrozný odpor a silný príliv empatií. "Človek zabíja človeka - a robí to Rusko, v ktorom žijem. V prvých dňoch som veľa plakala, prepadala smútku, ako keby umieral niekto blízky z rodiny, "dodala.

Po otcovi zjavne nie je

Otcom dievčaťa je Eduard Isakov, senátor za Chantymansijský autonómny okruh. Isakov figuruje v sankčných zoznamoch Británie, Európskej únie a Kanady. Na rokovanie Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, teraz prichádza s veľkým písmenom Z, symbolom invázie, na saku.

Minulý mesiac navštívil rodinu zabitého ruského rozvedčíka. "Som hrdý, že tak mladí chlapci bránia našu krajinu a bojujú proti nacistom," povedal.

V apríli navrhol poslať odporcov vojny proti Ukrajine obnovovať Donbas. "Nemali by platiť pokuty, ale vlastnými rukami, ktorými píšu hnusné príspevky na sociálnych sieťach, by mali niečo urobiť pre vlasť. Nech idú čistiť ulice od odpadu, natierať ploty. Mali by ich odoslať do Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky obnovovať mestá a obce," vyhlásil.

image

Ruský oligarcha Deripaska tvrdí, že zničenie Ukrajiny bude kolosálnou chybou

Diana je učiteľkou jógy, spevu a meditácie. BBC povedala, že dávno bola na strane uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného a zakázaného portálu Meduza, ale radšej zostávala ticho.

Predvlani potajme - aby sa to otec nedozvedel - išla v Soči na demonštráciu po otrávení Navaľného. S bývalým manželom na túto tému často viedla "kuchynské reči" (ako sa hovorí v Rusku namiesto "krčmových rečí").

Ďalšia nezhoda s otcom sa týkala práv sexuálnych menšín LGBT. "Keď v Čečensku zabíjali homosexuálov, strašne ma to ranilo, snažila som sa vyjadriť na túto tému. Ale mohol mi zavolať, aby povedal, nech to zmažem. A bolo jasné, že či neposlúchnem, tak zbohom," dodala.

Samotná Isakovová sa cíti byť bisexuálna, čo aj potvrdila BBC.

image

Exposlanec Ponomariov spúšťa online noviny pre Rusov. Ich cieľom je zvrhnúť Putina

Senátorovu dcéru zatkli na proteste

Tento rok v marci prišla v Soči na protivojnovú demonštráciu, na ktorých usporiadanie vyzýval Navaľnyj, ale prišlo len málo ľudí, a tak sa rozhodla vymyslieť vlastnú akciu. Sedemnásteho apríla v nenápadnom oblečení, s rúškom cez tvár a v rukaviciach išla rozdávať vlastnoručne zhotovené protivojnové letáky.

Rýchlo ju zadržali policajti v civile. Šesť hodín bola na strážnici, ale odmietla odpovedať na otázky predovšetkým kvôli "detinskému" strachu z prísneho otca, z jeho odsúdenia a zavrhnutia.

image

Navaľnyj označil západné sankcie za nedostatočné. Navrhuje potrestať ďalších ruských oligarchov

Keď si policajti uvedomili, že zatkli senátorovu dcéru, pokúsili sa s ňou manipulovať sľubom, že otcovi nič nepovedia, keď s nimi bude spolupracovať. Protokol podpísala bez toho, aby si ho prečítala, až neskôr sa cez známych pokúšala zistiť, či nie je trestne stíhaná, ale nič také nevypátrali. "Myslím, že kvôli otcovi to zamietli pod koberec," predpokladá.

Nasledujúci deň si ju predvolala na výsluch tajná služba FSB a večer sa o všetkom dozvedel otec, ktorému telefonovalo "neskutočné množstvo hodnostárov" a nakoniec aj predsedníčka hornej komory Valentina Matvijenková.

"Pociťovala som iracionálny strach," povedala dievčina, ktorej otec vynadal, že je "nepriateľ rodiny, nepriateľ ľudu, zločinec" a že už nie je jeho dcéra. Keď sa odmietla kajať a ospravedlniť, žiadal, aby opustila dom v Soči, v ktorom žila posledných päť rokov.

Prísna výchova ju takmer dohnala k samovražde

Diana mala konflikty s prísnym otcom už v detstve, trpela kvôli tomu depresiami, šesťkrát sa pokúsila o samovraždu. "Bola som zlomená v dôsledku prísnej výchovy, keď sa všetko točilo okolo potrieb mojich rodičov," uviedla.

V Rusku sa podľa nej uplatňuje výchova zavrhujúca city a emócie. Keď ju otec zase raz zavolal, aby sa vysmial jej pocitom, poslala ho kamsi - a potom spolu dva roky nehovorili. Potom sa však uzmierili: "Otec ma pozval k sebe na týždeň a zostala som päť rokov." Žila v dome v Soči, kam Eduard Isakov jazdil s druhou manželkou a mladšími deťmi na prázdniny.

image

Pohľad do Putinovej mysle: Má jasný plán, verí, že víťazí a Kyjev do dvoch rokov kapituluje

Po protivojnovej akcii v apríli 2022 sa otec snažil na ňu zvaliť vinu, urobiť z nej zradkyňu. Dalo jej prácu, aby si uvedomila, že postupovala správne, keď sa postavila proti vraždeniu, ktoré považuje za nemorálne a nesprávne.

"Neprijímam žiadnu zodpovednosť za otcovo rozhodnutie. Viem, že sa podpísal pod papier schvaľujúci k vpádu. Nehanbím sa, necítim sa vinná. Je dospelý, nesie zodpovednosť za svoje činy," povedala.

"Možno sa trápim kvôli tomu, čo s ním v budúcnosti bude, pretože som presvedčená, že diktatúra skôr či neskôr padne. Bohužiaľ, tak vysoko postavení ľudia, ako je môj otec a ako je naša vláda, podceňujú druhých a myslia si príliš o sebe. Majú pocit, že to, čo sa teraz deje, je navždy, že Putin je navždy. Ale z dejín ľudstva môžem usudzovať, že ľudia sa zobudia, spomenú si, že majú hlas a vôľu. Stopercentne verím, že keď sa režim zmení, bude viac demokratický, slušnejší a vojnoví zločinci sa postavia pred súd," dodala.

Isakovová sa v lete rozhodla odísť z Ruska a čo najhlasnejšie vyjadriť svoje postoje proti vojne. Interview ponúkla BBC a portálu Meduza. "Mám právo to urobiť, mám právo prehovoriť," uviedla.

image

Pri explózii auta zahynula dcéra „Putinovho Rasputina“. V aute mal sedieť on

01 - Modified: 2022-08-19 22:05:28 - Feat.: 1 - Title: Bobrík mlčania ako zbraň. Ukrajina zahmlievaním okolo výbuchov a požiarov vyhráva informačnú vojnu 02 - Modified: 2022-07-28 11:14:18 - Feat.: 1 - Title: Ako vyzerá zákulisie politiky v Kyjeve: stretnutie Zelenského s Porošenkom, slová o diktatúre a padanie hláv 03 - Modified: 2022-07-22 08:23:54 - Feat.: 1 - Title: Pohľad do Putinovej mysle: Má jasný plán, verí, že víťazí a Kyjev do dvoch rokov kapituluje 04 - Modified: 2022-07-08 14:04:37 - Feat.: 0 - Title: Na Západe je vojnový zločinec, inde má dvere otvorené dokorán. Ako podpora pre Putina rozdeľuje svet? 05 - Modified: 2022-07-10 14:00:30 - Feat.: 1 - Title: Rusi ochotne veria propagande. Je to ľahšie, než prijať realitu, hovorí politológ Preobraženskij 06 - Modified: 2022-06-28 16:10:00 - Feat.: 1 - Title: Ruský oligarcha Deripaska tvrdí, že zničenie Ukrajiny bude kolosálnou chybou
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:18