StoryEditor

„Povedal som sláva Ukrajine!“ Zelenskyj opravoval zlého tlmočníka

19.08.2022, 12:35

„Povedal som, že sa to nedá vyriešiť, pretože... každý deň vidíme zbrane a streľbu z ruskej strany,“ vyhlásil. „A povedal som: ‚slava Ukrajini‘,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok na chvíľu ujal úlohy tlmočníka svojich vlastných slov. A to potom, čo jeho prekladateľ nedokázal správne preložiť jeho výroky na tlačovej konferencii do angličtiny, a niektoré preto skrátil. Prezident, ktorý na verejnosti radšej hovorí po ukrajinsky, bol podľa agentúry Reuters viditeľne podráždený.

„A ja som hovoril o okne príležitosti. Povedal som, že sa to nedá vyriešiť, pretože... každý deň vidíme zbrane a streľbu z ruskej strany,“ vyhlásil. „A povedal som: ‚slava Ukrajini‘ (sláva Ukrajine),“ dodal Zelenskyj.

image

Rusko – Ukrajina online: Hrozia dnes provokácie v Záporožskej elektrárni? Varujú pred nimi Moskva aj Kyjev

„Sláva Ukrajine,“ odpovedal pohotovo jeho prekladateľ. „Veľmi vám ďakujem. Je to dôležité,“ povedal mu Zelenskyj na štvrtkovej tlačovej konferencii, kde po jeho boku stáli aj generálny tajomník OSN António Guterres a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ten počas svojej návštevy uistil, že Turecko stojí po boku Ukrajiny a že s oboma lídrami prejednával, ako čo najskôr ukončiť ruskú inváziu. „Osobne stále verím, že vojna skončí pri rokovacom stole. A páni Zelenskyj a Guterres si myslia v zásade to isté. Cieľom je nájsť najkratšiu a najférovejšiu cestu, ktorá nás k tomu rokovaciemu stolu dovedie,“ vyhlásil turecký prezident.

image

„Zabráňte nenapraviteľnému,“ vyzývajú svet pracovníci Záporožskej elektrárne. Rusi ju chcú dnes odpojiť

Zelenskyj označil návštevu za silný signál podpory, možno rokovania s Ruskom však podmienil stiahnutím ruskej armády z Ukrajiny. Doplnil, že s Erdoganom prejednával možnosti, ako zlepšiť ukrajinsko-ruskú dohodu o vývoze obilia z ukrajinských prístavov, ktorú na konci júla pomohlo sprostredkovať práve OSN a Turecko.

„Sme znepokojení, nechceme ďalší Černobyľ,“ podotkol potom Erdogan k terajšiemu dianiu v Záporožskej jadrovej elektrárni, odkiaľ ako Ukrajinci, tak Rusi hlásia ostreľovanie. A obe strany vzájomne varujú pred nepriateľskými provokáciami. Práve počas súčasnej Guterresovej návštevy mala podľa Ruska prebehnúť provokácia zo strany Ukrajincov.

image

Vytvoríme chaos, hovorí Zelenského poradca. "Ruské uši sa otvoria iba po vojenskom útoku,“ vyhlásil

Zelenskyj v súvislosti s touto elektrárňou viní Rusko z terorizmu a jadrového vydierania. „OSN musí zaistiť bezpečnosť tohto strategického objektu, jeho demilitarizáciu a úplné oslobodenie od ruských vojakov. Tento vedomý teror zo strany agresora môže mať globálne katastrofické dôsledky pre celý svet,“ napísal na Telegrame po stretnutí s Guterresom.

01 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 02 - Modified: 2022-08-18 12:15:38 - Feat.: 1 - Title: Vytvoríme chaos, hovorí Zelenského poradca. "Ruské uši sa otvoria iba po vojenskom útoku,“ vyhlásil 03 - Modified: 2022-08-18 18:48:03 - Feat.: 1 - Title: Najskôr musia opustiť Ukrajinu a potom uvidíme. Zelenskyj zatiaľ nepripúšťa mier s Ruskom 04 - Modified: 2022-08-18 17:26:38 - Feat.: 1 - Title: Jadrové zbrane použijeme len v núdzovej situácii. O konflikt s NATO záujem nemáme, tvrdí Kremeľ
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:57