Ilustračná fotografia. FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Škótsko čelí kritike, pretože ambasádorom pre menštruačné potreby zadarmo je muž

17.08.2022, 21:54
Autor:
ČTKČTK

"Snažili sme sa niekedy mužom vysvetliť, ako sa majú holiť alebo ako starať o prostatu? To je absurdné," napísala Martina Navrátilová na twitteri.

Na Škótsko sa zniesla kritika kvôli tomu, že presadzovaním bezplatného prístupu k vložkám a tampónom bol poverený muž, uviedla dnes agentúra AFP. V Škótsku začal v pondelok platiť zákon, vďaka ktorému sú v tejto časti Spojeného kráľovstva menštruačné pomôcky zadarmo. 

Napríklad česká rodáčka a bývalá najlepšia tenistka sveta Martina Navrátilová odsúdila skutočnosť, že ambasádorom tohto opatrenia je muž, ako smiešnu. Podľa kritikov by túto prácu mala zastávať žena.

Pomôcky poskytujú štátne zariadenia

Menštruačné pomôcky budú musieť poskytovať úrady, školy a univerzity. S vyhľadaním najbližšieho distribučného miesta má pomôcť aplikácia pre mobily PickMyPeriod. Cieľom opatrení je bojovať proti takzvanej menštruačnej chudobe, keď si ženy nemôžu dovoliť kúpiť každý mesiac hygienické potreby. Podľa škótskych úradov ide o prvý takýto zákon na svete.

image

Menštruovať je normálne, hovorí influencerka. Na festival prišla v priehľadných nohavičkách, ukazovala vložku

V meste Dundee na severe Škótska bol jeho presadzovaním poverený muž, ktorý bol na dva roky menovaný prvým "úradníkom pre dôstojnú menštruáciu". Bývalý tréner Jason Grant má za úlohu propagovať nové opatrenia na školách a univerzitách a zabezpečiť ich riadne financovanie. Má tiež podporovať diskusie o menštruácii a menopauze.

Podľa BBC nábor financovala škótska vláda, avšak muža vybrala nezávisle od nej skupina zástupcov miestnych vysokých škôl a mestských rád. Členovia tohto tímu svoje rozhodnutie obhajujú, Grant bol podľa nich najlepším kandidátom.

image

Zažívate ju každý mesiac, no aj tak ju samy komplikujete. Toto pri menštruácii nerobte

Je to úplne smiešne, napísala Martina Navrátilová na twitteri. "Snažili sme sa niekedy mužom vysvetliť, ako sa majú holiť alebo ako starať o prostatu? To je absurdné," dodala v ďalšom príspevku.

Komisia voľbu obhajuje

"Nechápem, ako si niekto mohol myslieť, že je dobrý nápad vymenovať chlapa," uviedla publicistka a aktivistka za práva žien Susan Dalgetyová.

Podľa Granta mu skutočnosť, že je muž, pomôže "prelomiť bariéry, znížiť stigma a podporiť otvorenú diskusiu. Hoci sa to priamo týka žien, menštruácia je problémom pre všetkých," napísal po svojom vymenovaní na twitteri podľa AFP.

image

Menštruácia sa týka všetkých, bez ohľadu na rod alebo pohlavie. Hovoria lektorky vzťahovej a sexuálnej výchovy

Ian Blackford zo Škótskej národnej strany povedal, že žena by bola pre túto úlohu vhodnejšia. "Myslím, že je dôležité, aby sme túto politiku správne nastavili, myslím, že je dôležité, aby sme ju realizovali, a z princípu by som si myslel, že by bolo oveľa lepšie, keby na týchto postoch boli ženy," uviedol poslanec.

01 - Modified: 2022-07-17 11:22:23 - Feat.: 0 - Title: Menštruovať je normálne, hovorí influencerka. Na festival prišla v priehľadných nohavičkách, ukazovala vložku 02 - Modified: 2022-06-12 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zažívate ju každý mesiac, no aj tak ju samy komplikujete. Toto pri menštruácii nerobte 03 - Modified: 2022-05-31 12:39:05 - Feat.: 0 - Title: Menštruácia sa týka všetkých, bez ohľadu na rod alebo pohlavie. Hovoria lektorky vzťahovej a sexuálnej výchovy
01 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 02 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 03 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 04 - Modified: 2024-04-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Marvel predstavil novú multiplayerovú strieľačku. Zadarmo si budeš môcť zahrať za Avengerov či Strážcov galaxie 05 - Modified: 2024-03-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Kúpanie počas menštruácie: Je bezpečné alebo si ním naopak môžete uškodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:43