Kráľovná Alžbeta II. FOTO: Twitter/The Royal Family.
StoryEditor

Prišiel som zabiť kráľovnú, povedal muž s kušou, ktorého na Vianoce zatkli vo Windsore

17.08.2022, 17:20
Autor:
ČTKČTK

Strážnik, ktorý si Jaswanta Chaila všimol v areáli hradu, vypovedal, že "vyzeral ako z akčného filmu, alebo oblečený na Halloween".

Dvadsaťročný Jaswant Singh Chail, ktorý bol minulý rok na Vianoce zatknutý na pozemku britského kráľovského sídla, hrade Windsor, v deň incidentu povedal tráži, že "prišiel, aby zabil kráľovnú". Na sebe vtedy mal masku a v ruke čiernu modernú kušu. S Chailom dnes v Londýne začal súdny proces, kde zaznela táto nová informácia, píše agentúra Reuters.

Chail bol obvinený z držania zakázanej zbrane, z vyhrážania sa zabitím a tiež podľa článku dva zákona zvaného Treason Act z roku 1842, ktorý pojednáva výslovne o napadnutí kráľovnej alebo pokuse oň.

Pred súdom sa Chail dnes objavil len krátko prostredníctvom videohovoru, keď potvrdil svoju identitu a adresu v psychiatrickej liečebni Broadmoor, kde teraz prebýva.

Vniknutie do sídla kráľovskej rodiny muž podľa prokuratúry plánoval mesiace. Predtým, ako v ranných hodinách 25. decembra, keď kráľovná Alžbeta II. práve raňajkovala, vnikol na pozemok hradu Windsor, nahral video, kde povedal, že sa "ospravedlňuje za to, čo urobil, aj za to, čo urobí". "Pokúsim sa zavraždiť kráľovnú Alžbetu," povedal Chail vo videu, ktoré publikoval denník The Sun.

Motiváciou mu bola „odplata za všetkých, ktorí zomreli pri masakre v roku 1919“. Chail sa vo videu odvolával na incident, pri ktorom britské jednotky v severozápadnej Indii zastrelili takmer 400 neozbrojených sikhov, ktorí protestovali proti koloniálnemu právu.

Chail na windsorské pozemky vstúpil zhruba o 8:10 britského času. Neskôr si ho všimol príslušník stráže areálu, ktorý vypovedal, že Chail "vyzeral ako z akčného filmu, alebo oblečený na Halloween".

"Som tu, aby som zabil kráľovnú," odvetil Chail na otázku, čo v areáli pohľadáva, načo strážnik vytasil paralyzér a nariadil mužovi, nech zahodí kušu a kľakne si na kolená. Chail neprotestoval.

Pri domovej prehliadke po jeho zatknutí našli policajti plynovú masku, lano a elektronické zariadenia, ktoré Chail použil, keď sa pokúsil spojiť s ministerstvom obrany a príslušníkmi hradnej stráže, aby sa dostal bližšie ku kráľovskej rodine.

Konanie bude pokračovať na londýnskom trestnom súde Old Bailey. Presný dátum ešte nebol potvrdený.

01 - Modified: 2024-04-11 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci 02 - Modified: 2024-03-21 09:00:00 - Feat.: - Title: Na dne mora už 400 rokov leží loď so zlatom za vyše 4,5 miliardy eur. Výprava pri pobreží Anglicka tvrdí, že ho dokáže nájsť 03 - Modified: 2024-01-30 09:05:00 - Feat.: - Title: Zotneme mu hlavu aj s korunou. Politika Karola I.priviedla Anglicko k občianskej vojne a jeho k potupnej smrti 04 - Modified: 2024-01-16 13:09:05 - Feat.: - Title: Prečo by para nemohla aj rátať? Odvážny vynález stopol nedostatok financií, prapredok počítačov však fungoval 05 - Modified: 2024-01-11 14:30:00 - Feat.: - Title: Škola, ktorú navštevovali aj Harry s Williamom, nemôže otvoriť. Toalety a kanalizácia by totiž nezvládla posviatkový nápor 1 350 študentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:30