StoryEditor

NATO zhodilo masku a túži po svetovej nadvláde, myslí si Putin. Varoval Áziu

16.08.2022, 12:16
16.08.2022, 12:16
Autor:
ČTKČTKredred

„Vidíme, že kolektívny Západ sa snaží rozšíriť do ázijsko-tichomorského regiónu svoj blokový systém podobný NATO v Európe. S týmto cieľom vytvára agresívne vojensko-politické pakty,“ povedal Vladimir Putin.

Západ sa snaží rozšíriť model podobný Severoatlantickej aliancii aj do Ázie a Tichomoria. V utorok to vyhlásil prezident Ruska Vladimir Putin na moskovskej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti. Ruský minister obrany Sergej Šojgu na tej istej konferencii obvinil NATO, že sa usiluje o nadvládu nad svetom.

NATO malo zhodiť masku

„Vidíme, že kolektívny Západ sa snaží rozšíriť do ázijsko-tichomorského regiónu svoj blokový systém podobný NATO v Európe. S týmto cieľom vytvára agresívne vojensko-politické pakty, ako je AUKUS a ďalšie,“ povedal Putin na konferencii, ktorá sa koná súbežne s fórom Armija-2022.

Nový bezpečnostný pakt známy ako AUKUS uzavreli vlani v septembri Austrália, Británia a Spojené štáty.

Putin tiež zdôraznil, že „mnohopolárny svet, vybudovaný na medzinárodnom práve a spravodlivejších vzťahoch (medzi štátmi) otvára nové možnosti na boj proti spoločným hrozbám, ako sú regionálne konflikty, šírenie zbraní hromadného ničenia, terorizmus a počítačová kriminalita“.

image

Kyjev postupuje šikovne. Rusov odstrihne od zásobovania, vyhladuje ich a donúti k dezercii, hodnotí generál

„NATO zhodilo masku. Agresívny charakter paktu prestali skrývať za formulácie o výlučne obrannom zameraní koaličnej činnosti. Dokumenty strategického plánovania Aliancie teraz potvrdzujú nároky na svetovú nadvládu. Do oblasti záujmov Severoatlantickej aliancie bola zapojená Afrika, Blízky východ a ázijsko-tichomorský región,“ povedal Šojgu.

„Operácie ukrajinskej armády plánujú USA“

Minister tiež uviedol, že kvôli pristúpeniu Fínska a Švédska do NATO mení Rusko prístupy k obrane ruského územia. Tvrdil tiež, že vstup Fínska a Švédska do NATO nijako nesúvisí s ruskou operáciou na Ukrajine, zbližovanie oboch krajín s Alianciou už trvalo mnoho rokov. Šojgu tiež vyhlásil, že operácie ukrajinskej armády sa plánujú vo Washingtone a Londýne.

Západné rozviedky podľa neho tiež poskytujú súradnice cieľov a nastavenie zbraní kontrolujú západní špecialisti. Šojgu však uviedol, že Rusko nepotrebuje na Ukrajine použiť jadrové zbrane.

image

Severom Krymu otriasli výbuchy, svedkovia hlásia explózie aj z letiska pri Simferopole

Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching na začiatku februára pri rokovaní v Pekingu uviedli, že sú proti akémukoľvek ďalšiemu rozširovaniu NATO a zhodli sa aj na tom, že Spojené štáty majú „negatívny vplyv“ na vzťahy medzi štátmi v Tichom a Indickom oceáne. Odsúdili tiež vojenskú spoluprácu medzi USA, Britániou a Austráliou AUKUS.

Znova priviedol vojnu do Európy

Putinom nariadená ruská invázia na Ukrajinu, ktorá pokračuje 174. dňom, vyvolala najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Prinútila tiež Fínsko a Švédsko k podaniu prihlášky do NATO, zatiaľ čo Putin ťaženie proti Ukrajine odôvodňoval snahou zabrániť ďalšiemu rozširovaniu Aliancie.

Členské štáty NATO po ruskej agresii poskytli Ukrajine podporu a vojenskú pomoc, priamo sa však do konfliktu nezapojili. Ešte predtým nevyhoveli ukrajinským žiadostiam o prijatie do Aliancie, ani Kyjevu neposkytli akčný plán vedúci k členstvu v NATO.

image

Rusko – Ukrajina online: Rusku dochádzajú drony, zinscenuje útok na svoje pohraničie, varujú experti

Júnový samit NATO v reakcii na ruský postup na Ukrajine prijal novú strategickú koncepciu, rozhodol o posilnení východného krídla a pokračujúcej podpore Kyjeva, ale aj o pozvaní Švédska a Fínska do Aliancie. Nová koncepcia označila Rusko za hlavného protivníka, Čínu za možnú hrozbu.

01 - Modified: 2022-08-16 07:50:56 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinu čaká dlhá vojna, odkloní sa od nej Európa? 02 - Modified: 2022-08-16 05:47:45 - Feat.: 1 - Title: Fínsko presadzuje zákaz vstupu ruských turistov do Únie, Nemecko je proti 03 - Modified: 2022-08-15 19:55:20 - Feat.: 1 - Title: BBC: Kyjev zasiahol veliteľstvo wagnerovcov v Popasnej. Útok už potvrdili aj prokremeľskí vojnoví reportéri
01 - Modified: 2024-04-24 07:44:37 - Feat.: - Title: Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch bývalého čínskeho diktátora 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:06