StoryEditor

Naďalej sa zahrávajú s jadrom. Zo Záporožskej elektrárne opätovne prichádzajú správy o ostreľovaní

16.08.2022, 00:48
Autor:
ČTKČTK

"Priatelia, na náprotivnom brehu Dnepra pokračuje inscenácia ruských vojsk s názvom ‘Ukrajinské ozbrojené sily ostreľujú Enerhodar z mesta Nikopol. V skutočnosti ostreľovanie vykonávajú Rusi," uviedol šéf nikopolskej správy Jevhen Jevtušenko.

Z oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne znovu prichádzajú správy o ostreľovaní. Informovala o tom dnes ruská služba stanice BBC. Predstavitelia proruskej okupantskej správy mesta Enerhodar, kde sa najväčšia európska atómová elektráreň nachádza, informovali o sérii výbuchov v meste aj v okolí zariadenia, ktoré okupujú ruské vojská.

Tanec na pritenkom ľade

Okupanti z útoku vinia ukrajinskú armádu, kým naopak šéf ukrajinskej správy neďalekého Nikopolu tvrdí, že Enerhodar ostreľujú Rusi.

"Ukrajinské ozbrojené sily vedú masívnu paľbu z delostreleckých systémov. V Enerhodare boli zaznamenané výbuchy v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne, pri obytných častiach mesta a v priemyselnej zóne," uviedla podľa BBC tlačová služba proruskej správy. Zároveň tvrdí, že paľba prišla z opačnej strany rieky Dneper, kde sa nachádza Nikopol.

image

V areáli najväčšej európskej jadrovej elektrárne horí. Rusi ju ostreľovali, tvrdí Enerhoatom

Šéf nikopoľskej správy Jevhen Jevtušenko z ostreľovania obviňuje Rusov. "Priatelia, na náprotivnom brehu pokračuje inscenácia ruských vojsk pod názvom ‘Ukrajinské ozbrojené sily ostreľujú mesto Enerhodar z mesta Nikopol. V skutočnosti ostreľovanie vykonávajú ruskí vojaci," napísal Jevtušenko na sociálnej platforme telegram.

Ruské invázne sily obsadili Záporožskú jadrovú elektráreň na začiatku marca za dramatických okolností, keď z Ukrajiny prichádzali správy o tom, že útočiaci Rusi pri prudkých bojoch areál jadrového zariadenia ostreľujú. V jeho nejadrovej časti vtedy vypukol požiar.

Rusko a Ukrajina sa v posledných dňoch niekoľkokrát navzájom obvinili z ostreľovania v blízkosti elektrárne. Moskva viní ukrajinské sily z bezohľadnej streľby na elektráreň a Kyjev tie ruské z ostreľovania zariadenia, aby z prípadných následných výpadkov elektriny mohli Rusi obviniť Ukrajinu, poznamenala agentúra Reuters.

Ukrajinskí predstavitelia tiež tvrdia, že ruské sily využívajú atómovú elektráreň ako krytie, zatiaľ čo bombardujú neďaleké ukrajinské mestá.

Svet apeluje na Rusko

Posledné dianie okolo elektrárne znovu vyvolalo obavy z možnosti jadrovej katastrofy. Generálny tajomník OSN António Guterres pred niekoľkými dňami vyzval na vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo elektrárne.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu MAAE, ktorá sa usiluje o prístup do zariadenia, varovala pred možnou katastrofou. Jadroví experti sa obávajú, že by boje mohli poškodiť bazény s vyhoretým palivom alebo reaktory, píše Reuters.

image

V Záporožskej elektrárni by nemala byť reč o demilitarizácii, ale o prímerí, presadzuje Moskva

Kyjev pritom Moskvu viní z vydierania. "Rusi si myslia, že ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne donútia svet, aby plnil ich podmienky," napísal na Twitteri šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. "To sa nestane. Namiesto toho ich naša armáda potrestá tvrdým a presným úderom na bolestivé miesta, "dodal.

Moskva dnes podľa agentúry Interfax oznámila, že ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonicky prerokoval s Guterresom bezpečný chod Záporožskej jadrovej elektrárne.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová podľa Reuters ubezpečovala, že Rusko "urobí všetko nevyhnutné", aby umožnilo odborníkom MAAE návštevu zariadenia.

01 - Modified: 2022-08-12 11:17:12 - Feat.: 0 - Title: Búria sa Burjati, Tatári i ďalší. Blíži sa Putinova ruská ríša k rozvratu? 02 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 03 - Modified: 2023-01-27 06:58:14 - Feat.: 1 - Title: Zajatý wagnerovec prehovoril o Ukrajine: Dejú sa tu hrôzy, aké som ešte nevidel. Túto vojnu treba zastaviť 04 - Modified: 2022-08-15 17:48:15 - Feat.: 1 - Title: V Záporožskej elektrárni by nemala byť reč o demilitarizácii, ale o prímerí, presadzuje Moskva 05 - Modified: 2022-08-15 14:51:52 - Feat.: 1 - Title: Rusko umožní misii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu návštevu Záporožskej jadrovej elektrárne 06 - Modified: 2022-08-15 18:51:18 - Feat.: 1 - Title: Šojgu hovoril s Guterresom o bezpečnom fungovaní Záporožskej jadrovej elektrárne
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:27