Úradujúci minister obrany afganského Talibanu mulla Mohammad Yaqoob sa zúčastňuje na slávnosti prvého výročia prevzatia moci Talibanom nad Kábulom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rok vlády Talibanu v Afganistane v Kábule a ďalších regiónoch priniesol chudobu a posun do minulosti

15.08.2022, 15:55
Autor:
ČTKČTK

"Pracovala som s veľkým nasadením viac ako 17 rokov, aby som túto prácu získala a dokončila magisterské štúdium. Teraz som zase na nule," hovorí obyvateľka.

Letisko, ktoré bolo pred rokom dejiskom náporu zúfalých ľudí, snažiacich sa uniknúť z krajiny, je teraz oveľa pokojnejšie. Stovky bielych talibanských vlajok sa trapotajú v letnom vánku - bilbordy so starými známymi tvárami boli premaľované, uvádza BBC.

Svedectvo z krajiny, ktorú rýchle prevzatie moci Talibanom vlani zaskočilo, sú prinajmenšom zarážajúce.

image

S Talibanom budeme spolupracovať v oblastiach, kde sa nám to hodí, hovorí ruský veľvyslanec

"Chcú, aby som dala svoju prácu bratovi," píše jedna afganská žena. "Svoje pozície sme si vydobyli vďaka svojim skúsenostiam a vzdelaniu, ak to prijmeme, znamená to, že sme zradili sami seba," vyhlasuje ďalšie.

Majú ich nahradiť príbuzný

Skupina viac ako 60 žien, z ktorých mnohé pracovali na afganskom Generálnom finančnom riaditeľstve, sa dala dokopy po tom, ako im vedenie vlani v auguste nariadilo vrátiť sa natrvalo domov. Predstavitelia Talibanu im potom nariadili poslať životopisy svojich mužských príbuzných, aby ich v práci mohli nahradiť.

image

Taliban vyhlásil štátny sviatok na deň výročia návratu k moci v Afganistane

"Toto je ale moja práca," trvá na svojom jedna z žien, ktorá rovnako ako všetky ostatné v tejto skupine žiada, aby jej totožnosť zostala utajená. "Pracovala som s veľkým nasadením viac ako 17 rokov, aby som túto prácu získala a dokončila magisterské štúdium. Teraz som zase na nule," dodala.

Bývalej šéfke generálneho riaditeľstva, Amine Ahmadyovej, sa podarilo z krajiny utiecť, ale ani to nie je riešením. "Strácame svoju identitu, jediné miesto, kde si ju môžeme udržať, je naša vlastná krajina," povzdychla si Ahmadyová.

image

Európska únia kritizuje Taliban po zákroku proti demonštrácii žien, bili ich pažbami pušiek

Skupina, ktorá sa pomenovala "Women Leaders of Afghanistan", teda "líderky Afganistanu", chce len zabezpečiť, aby ženy, ktoré sa počas posledného desaťročia chopili študijných i pracovných príležitostí, dostali späť svoje zaslúžené pracovné pozície.

Predstavitelia Talibanu však tvrdia, že afganské ženy môžu naďalej pracovať. Avšak tie, ktoré o svoje zamestnanie ešte neprišli, pracujú predovšetkým ako zdravotnícky personál, pedagogičky alebo bezpečnostné pracovníčky, napríklad na letisku.

Taliban navyše zdôrazňuje, že ženy, ktoré kedysi zastávali asi štvrtinu pracovných miest v štátnej správe, sú stále platené, aj keď len zlomkom sumy svojho predchádzajúceho platu.

Chudoba trápi každého

Situácia v Afganistane však dopadá na všetkých, aj na mužov. Osemnásťročný Núr Muhammad a dvadsaťpäťročný Ahmad sa celý deň oháňajú kosami, aby zožali posledný kúsok obilia. "Tento rok je kvôli suchu oveľa menej pšenice," poznamenal Núr a dodal, že práca na poli je jediné uplatnenie, ktoré našiel. Obaja mladíci za sebou majú desať dní úmornej práce, za ktorú dostanú len niečo okolo dvoch dolárov na deň.

image

Afganistan od nástupu Talibanu prišiel o 60 percent novinárov, väčšinou o ženy

"Študoval som elektrotechniku, ale musel som s tým prestať, aby som uživil rodinu," vysvetľuje Núr s ľútosťou. Ahmad musel predať svoju motorku, aby mohol odísť do Iránu, avšak ani tam nemohol nájsť prácu. Sezónne práce v susednom Iráne bývali pre obyvateľov najchudobnejších častí Afganistanu riešením, ale aj tam už pracovné príležitosti došli.

"Vítame našich talibanských bratov, avšak potrebujeme vládu, ktorá nám zabezpečí príležitosti. Chudoba a hladomor je tiež boj a je rozsiahlejší ako kdeaké prestrelky," uzavrel Núr.

01 - Modified: 2022-08-15 07:07:46 - Feat.: 1 - Title: S Talibanom budeme spolupracovať v oblastiach, kde sa nám to hodí, hovorí ruský veľvyslanec 02 - Modified: 2022-08-14 16:55:24 - Feat.: 1 - Title: Taliban vyhlásil štátny sviatok na deň výročia návratu k moci v Afganistane 03 - Modified: 2022-08-14 10:39:55 - Feat.: 1 - Title: Európska únia kritizuje Taliban po zákroku proti demonštrácii žien, bili ich pažbami pušiek
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 04 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 03:04