Ilustračná fotografia. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina prichádza o náleziská nerastných surovín. Rusko jej blokuje až 60 percent uhoľných ložísk

12.08.2022, 15:11
Autor:
ČTKČTK

Na Ukrajine sa nachádzajú jedny z najväčších zásob titánu a železnej rudy na svete, ako aj dosiaľ nedotknuté ložiská lítia a rozsiahle ložiská uhlia. Celková hodnota surovín sa pohybuje v rádoch desiatok biliónov dolárov.

Ukrajina počas vojny na svojom území, ktorú tam rozpútali ruské invázne vojská, prišla už o viac ako 60 percent svojich uhoľných ložísk, rovnako ako o 20 percent nálezísk zemného plynu a 11 percent ložísk ropy.

Podľa denníka The Washington Post to vyplýva z analýzy, ktorú vypracovala kanadská organizácia SecDev, ktorá sa zaoberá vyhodnocovaním rizík. O časť zo surovinových nálezísk Ukrajina prišla už po ruskej anexii polostrova Krym a po začiatku vojny na Donbase na východe krajiny v roku 2014.

Veľké surovinové bohatstvo 

Bezmála šesť mesiacov bojov prinieslo Rusku jednu nespornú výhodu: najrozľahlejšia krajina sveta si rozšírila kontrolu nad územím s obrovským surovinovým bohatstvom. Hoci Ukrajina je známa predovšetkým svojím poľnohospodárstvom, disponuje tiež náleziskami 117 zo 120 najpoužívanejších nerastov a kovov a významnými zdrojmi fosílnych palív.

Na Ukrajine sa nachádzajú jedny z najväčších zásob titánu a železnej rudy na svete, ako aj dosiaľ nedotknuté ložiská lítia a rozsiahle ložiská uhlia. Celková hodnota surovín sa pohybuje v rádoch desiatok biliónov dolárov.

Väčšia časť uhoľných ložísk, ktorá desaťročia udržiavala v prevádzke ukrajinský oceliarsky priemysel, sa nachádza na východe krajiny, kde tiež Rusko zaznamenáva významné územné zisky. Rusko získalo kontrolu tiež nad zdrojmi energie a nerastov, ktoré nachádzajú široké využitie, a to od leteckého priemyslu, až po výrobu inteligentných telefónov.

image

Žiadny Apple na Vianoce? Výrobcu čipov ohrozuje vojna. Pozri sa, čo môže byť na Slovensku nedostatkový tovar

Veľká hrozba pre ukrajinský priemysel

Rusko od februárovej invázie zabralo okrem iného 41 uhoľných polí, 27 nálezísk zemného plynu, 14 nálezísk propánu, deväť ropných polí, šesť nálezísk železnej rudy, dve náleziská titánovej rudy, jedno nálezisko lítia a jedno uránové nálezisko.

"Podľa najhoršieho scenára Ukrajina pri strate územia príde o svoje komodity a stane sa krajinou, ktorá nebude schopná si udržať priemyselné hospodárstvo," povedal generálny riaditeľ kyjevskej poradenskej spoločnosti GMK Stanislav Zinčenko. "A presne toto si Rusko želá. Oslabiť nás," dodal.

Popri častiach Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré spoločne tvoria na východe Ukrajiny priemyselný región známy ako Donbas, ruské vojská od februára ovládli tiež časti Charkovskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti. Získala tým kontrolu nad pásmom územia na východe a juhu krajiny.

image

V areáli najväčšej európskej jadrovej elektrárne horí. Rusi ju ostreľovali, tvrdí Enerhoatom

01 - Modified: 2022-08-12 09:29:18 - Feat.: 1 - Title: Problém, ktorý odstavil ropu aj Slovensku, je odstránený. Banka zmenila rozhodnutie, Kyjev obdržal platbu 02 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: 1 - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich 03 - Modified: 2022-08-12 11:32:45 - Feat.: 1 - Title: S Ruskom na večné časy. Okupanti smerujú k referendu, odpor ich netrápi 04 - Modified: 2022-08-12 12:04:35 - Feat.: 1 - Title: Blížia sa k nim boje aj hrozba tuhej zimy. Mnohí obyvatelia Donbasu aj tak odmietajú výzvy na evakuáciu 05 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. apríl 2024 15:08