Ulica Sevastopolu na Kryme. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dovolenka neďaleko frontovej línie. Kvôli sankciám sa množstvo Rusov slní na Kryme

06.08.2022, 11:41
Autor:
ČTKČTK

Viacero Rusov sa tento rok rozhodlo pre dovolenku v oblasti, ktorá sa nachádza približne 300 kilometrov od frontovej línie. Niektorí z dovolenkujúcich hovoria, že sú vývojom situácie znepokojení.

Ruská turistka Alexandra Rumjancevová sa opaľuje na pláži anektovaného polostrova Krym, teda neďaleko frontovej línie na východe a juhu Ukrajiny.

Kým v bielych bikinách sedí na skale pri priezračných vodách Čierneho mora na predmestí Sevastopolu, pozrie sa na nebo, kde po dokonale modrej oblohe preletí stíhačka. "Samozrejme nemôžem povedať, že sme v úplne uvoľnenom stave," povedala agentúre AFP.

Frontová línia sa nachádza zhruba 300 kilometrov severne od Sevastopolu - najväčšieho krymského mesta a domova ruskej Čiernomorskej flotily.

image

Ukrajina zrejme preberá strategickú iniciatívu na bojisku, uviedol americký inštitút

V pozadí stoja sankcie

Napriek bojom v okolí si pracovníčka petrohradskej charity vybrala dovolenku so svojím manželom a dvoma synmi na pláži tohto polostrova.

Vojenská intervencia Moskvy na Ukrajine, nástup západných sankcií, prerušené letecké spojenie s Európou a narastajúce ekonomické problémy v Rusku spôsobili, že viacero obľúbených turistických destinácií v Európe i inde vo svete sa stalo pre ruských turistov nedostupnými.

No ťažké je dostať sa aj na populárnu plážovú destináciu Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Krym aj ruské pobrežie Čierneho mora sa stali ťažko dostupnými kvôli uzavretiu vzdušného priestoru na juhu Ruska kvôli bojom na Ukrajine.

Rodina Rumjancevovej prešla 2 500 kilometrov. Využila pritom most, ktorý Moskva vybudovala, aby spojila polostrov s ruskou pevninou. Rumjancovi sa rozhodli riskovať, hoci sa k nim doniesli zvesti, že most by mohol byť vyhodený do vzduchu a "mnoho ľudí malo obavy". Cestou zbadali vojenský konvoj, ktorý bol zrejme na ceste na front.

Neďaleko frontu

Keď AFP jedného júlového horúceho dňa navštívila Sevastopol, v diaľke boli vidieť ruské vojnové lode, zatiaľ čo sa návštevníci pláží chladili v mori. Okrem vojnových plavidiel a občasných zvukov stíhačiek upozorňovalo na neďaleké vojenské ťaženie len neveľa vecí.

image

Český analytik Visingr pre HN: Ruská armáda stojí pred kolapsom, bod zlomu príde v auguste

Tínedžeri skákali zo skál do vody, muži s obnaženou hruďou popíjali pivo a pripravovali obľúbené ruské letné jedlo šašliky (grilované mäso). V centre mesta znela ruská vlastenecká hudba a návštevníkom sa ponúkali suveníry s písmenom Z - symbolom moskovských síl bojujúcich na Ukrajine.

Na Kryme sa však tento rok v lete objavilo menej turistov ako zvyčajne. "Vyzerá to, že sú tu hlavne miestni," predniesla pri vyhrievaní sa na slnku dvadsaťosemročná Anna Zalužná, ktorá pracuje v potravinárskom priemysle.

Polostrov je kvôli sankciám z veľkej časti odrezaný od sveta a miestni podnikatelia, ktorí sú závislí od cestovného ruchu, cítia dopady.

O politike hovoria málo

69-ročný Albert Agaguljan prevádzkuje malý obchod s kebabom na pláži pri Sevastopole. Bývalý stíhací pilot sa zveril, že tento rok si nemohol dovoliť poslať na letný tábor svoje dieťa. "Ľudia sem neprichádzajú, pretože sa boja," myslí si.

Krym susedí s juhoukrajinskou Chersonskou oblasťou - teraz ovládanou Moskvou - a neďaleko sa nachádza tiež Záporožská oblasť - čiastočne obsadená ruskou armádou. Kyjev sa zaviazal získať späť stratené juhoukrajinské územia obsadené ruskými vojakmi a niektorí ľudia veria, že nemožno vylúčiť možnosť ukrajinských úderov na Krym.

image

Moskva poľuje na HIMARS. Po raketometoch pátra aj jednotka, ktorá odpálila sklad v Česku

Hoci niektorí radšej o politike nehovoria, miestni obyvatelia ako Viktor Borodulin hovoria, že vojenské ťaženie Moskvy na Ukrajine pozorne sledujú. "Tieto udalosti ma veľmi znepokojujú," uviedol sedemdesiatsedemročný inžinier a dodal, že v apríli ho obzvlášť zarmútilo potopenie ruského krížnika Moskva.

Borodulin nostalgicky spomínal na sovietsku minulosť a rozžiaril sa, keď hovoril o možnosti nákupu ovocia a zeleniny z Moskvou okupovanej južnej Ukrajiny. "Dnes som si dokonca kúpil nejaké produkty z Chersonu," povedal a poznamenal: "Pre mňa je to veľká radosť. "

01 - Modified: 2022-08-05 08:15:40 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zrejme preberá strategickú iniciatívu na bojisku, uviedol americký inštitút 02 - Modified: 2022-08-12 09:53:52 - Feat.: 0 - Title: Český analytik Visingr pre HN: Ruská armáda stojí pred kolapsom, bod zlomu príde v auguste 03 - Modified: 2022-08-03 09:29:35 - Feat.: 1 - Title: Moskva poľuje na HIMARS. Po raketometoch pátra aj jednotka, ktorá odpálila sklad v Česku 04 - Modified: 2022-08-01 14:10:22 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dobyla desiatky obcí v Chersone. Humanitárna situácia v oblasti je kritická, tvrdí tamojšia správa
01 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:41