Ilustračná snímka. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Rusku označili ukrajinský Azov za teroristický. Zajatcov môžu súdiť, hrozia im najtvrdšie tresty

02.08.2022, 13:08
02.08.2022, 13:23
Autor:
ČTKČTK

V ruskom zajatí je množstvo vojakov Azovu, ktorí sa bránili v obkľúčenom Mariupole a tamojších oceliarňach.

Ruský najvyšší súd dnes označil ukrajinský pluk Azov za teroristickú organizáciu a zakázal mu pôsobiť na ruskom území, oznámili ruské médiá. Sudkyňa uviedla, že súd vyhovuje žiadosti generálneho prokurátora a rozhodnutie platí okamžite, napísala agentúra TASS, ktorá pluk označila za jednotku ukrajinských nacionalistov.

image

Ostreľovanie je genocída, na Ukrajine sú nacisti. Najčastejšie klamstvá, ktoré používa Kremeľ

V ruskom zajatí je pritom teraz mnoho vojakov Azovu, ktorí sa bránili v obkľúčenom Mariupole a tamojších oceliarňach. Rozhodnutie súdu znamená, že teraz môžu byť súdení ako členovia či organizátori teroristickej organizácie, za čo im hrozia najtvrdšie tresty, siahajúce k 20 rokom väzenia, napísal na svojom webe denník Kommersant.

Koncom júla vo väznici v obci Olenivka v separatistami ovládanej časti Donbasu prišlo o život 53 ukrajinských vojnových zajatcov. Ruská strana tvrdí, že ukrajinská armáda zasiahla väznicu z raketometu HIMARS, dodaného USA. Kyjev to poprel a naopak obvinil ruské sily, že útok spáchali, aby zakryli mučenie a popravy väzňov. Vo väznici v Olenivke boli držaní niekdajší obrancovia mariupolských železiarní a oceliarní Azovstaľ, vrátane členov pluku Azov.

Zostávajúci ukrajinskí obrancovia Mariupolu, ktorí strávili mesiace spoločne s civilistami v rozľahlom areáli Azovstaľu, sa dostali do zajatia inváznych ruských a proruských síl v máji, keď sa na rozkaz velenia ukrajinskej armády vzdali. Ich odpor za neúnavného ruského bombardovania sa stal symbolom ukrajinského vzdoru proti ruskej agresii.

image

Technologický park či vynovené centrum. Rusko predstavilo plány na obnovu Mariupola

Separatisti medzitým avizovali, že chcú príslušníkov pluku Azov a ďalších ukrajinských jednotiek postaviť pred súd kvôli údajným vojnovým zločinom. Mnohí Ukrajinci členov pluku uctievajú ako hrdinov, zatiaľ čo Moskva ich opakovane vykresľuje ako neonacistov. "Denacifikácia" Ukrajiny bola jedným z deklarovaných cieľov ruskej februárovej invázie.

Ruské ministerstvo obrany v júni oznámilo, že drží v zajatí viac ako 6000 ukrajinských vojakov, vrátane viac ako 2400 obrancov Mariupolu.

01 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 02 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 05 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:14