Bojovník Talibanu stráži v Kábule neďaleko miesta, kde bol počas víkendu zabitý vodca al-Kájdy Ajmán al-Zawahirí. FOTO: Reuters
StoryEditor

Analytici: Al-Káida je decentralizovaná, smrť Zavahrího ju asi veľmi neovplyvní

02.08.2022, 12:09
Autor:
ČTKČTK

"Zavahrí bol pre Al-Káidu oveľa dôležitejší strategicky ako takticky," povedal analytik Colin Clarke.

Operácia proti lídrovi Al-Káidy Ajmánovi Zavahrímu predstavuje nemalé víťazstvo pre americkú vládu, pravdepodobne však príliš nezmení fungovanie teroristickej siete, ktorá je čoraz viac decentralizovaná.

Takéto ohlasy zaznievajú od analytikov a médií v Spojených štátoch po tom, čo Američania za použitia dronu Zavahrího zabili v jeho skrýši v Kábule. Komentátori zároveň zdôrazňujú možné väzby afganskej vlády hnutia Taliban na Al-Káidu, ktoré americká operácia načrtla.

Organizácia sa stáva decentralizovanou

"Zavahrí bol ideologickým lídrom moderného globálneho džihádu. Jeho likvidácia je obrovským úspechom pre Ústrednú spravodajskú službu CIA," povedal niekdajší pracovník rozviedky Bruce Riedel, ktorý sa podieľal na politike USA voči Afganistanu za vlády exprezidenta Baracka Obamu.

Ďalšie analýzy hovoria o víťazstve pre celú vládu súčasného šéfa Bieleho domu Joea Bidena. "Smrť Zavahrího je dôležitým momentom pre Bidena a jeho rozviklané prezidentstvo. Mohla by pomôcť potlačiť bolestné spomienky na chaotický americký odchod z Afganistanu," píše vo svojom článku televízia CNN.

Pripomína Bidenov sľub z minulého roka, že Washington po stiahnutí svojich vojakov nedopustí, aby sa z ázijskej krajiny znovu stalo útočisko teroristov.

image

Biden osobne prikázal zabiť najhľadanejšieho teroristu. Riešil detaily, ukázali mu aj model Zavahrího domu

Pokiaľ ide o dôsledky pre Al-Káidu, experti na boj proti terorizmu podľa denníka The New York Times majú za to, že Zavahrího smrť nebude mať na jej "každodenný" chod veľký vplyv. "Zavahrí bol pre Al-Káidu oveľa dôležitejší strategicky ako takticky," povedal analytik Colin Clarke z bezpečnostnej poradenskej agentúry Súfan Group.

Zabitý líder teroristickej siete podľa neho stále vydával "strategické pokyny" jednotlivým bunkám, tie však sú s pribúdajúcim časom čoraz viac autonómne a venujú sa regionálnym a lokálnym udalostiam skôr ako tým globálnym.

O silnejúcej decentralizácii Al-Káidy píše tiež Charles Lister z washingtonského výskumného ústavu Middle East Institute. "Nech už bude ako Zavahrího nástupca nakoniec vybraný ktokoľvek, budúcnosť Al-Káidy je už do veľkej miery predurčená," uviedol s odvolaním sa na ústup "globálne orientovaných" džihádistických operácií.

Ak by pod novým lídrom regionálne odnože Al-Káidy uplatňovali ešte väčšiu nezávislosť ako doteraz, mohlo by to podľa Listera predstavovať "umieraček" teroristickej siete.

Afganistan američania nezmenili

Organizácia, ktorú nechvalne preslávili útoky z 11. septembra 2001, aktuálne nie je považovaná za zásadnú hrozbu pre Spojené štáty alebo ďalšie západné krajiny. Veľká časť jej pôvodného vedenia je buď po smrti alebo v zajatí a správa OSN z minulého mesiaca hovorila o absencii "externých operačných schopností", napísal denník The Washington Post.

Bývalý šéf CIA Leon Panetta v reakcii na zabitie Zavahrího povedal CNN, že Al-Káida už nemá také vedenie, aby mohla ohrozovať USA alebo ich spojencov.

image

Pri americkej operácii zahynul vodca Al-Káidy Ajman Zawahrí

Obavy však vyvolávajú informácie o tom, že o Zavahrího pobyte v Kábule vedeli ľudia napojení na tam vládnuce hnutie Taliban. "Znepokojivá správa je tá, že Al-Káida sa ďalej usádza a rastie pod opatrovateľstvom Talibanu," citoval denník NYT oborníka Asfandyara Mira, ktorý pôsobí v ústave United States Institute of Peace.

Lister uvádza, že podľa Američanov mal Zavahrí základňu na východe Afganistanu zhruba od konca roka 2019. V Kábule potom zrejme pobýval niekoľko posledných mesiacov, pričom o tom vedeli vysoko postavení členovia Talibanu, povedali médiám zástupcovia Bidenovej administratívy.

"Skutočnosť, že Zavahrí sa cítil bezpečne pri pohybe v Afganistane, odkiaľ lídri Al-Káidy pred 21 rokmi spustili útoky z 11. septembra, vypovedá pomerne jasne o tom, ako málo Spojené štáty krajinu zmenili po dvoch desaťročiach vojny," komentoval zistenia reportér NYT David Sange.

01 - Modified: 2022-08-02 08:24:18 - Feat.: 1 - Title: Biden osobne prikázal zabiť najhľadanejšieho teroristu. Riešil detaily, ukázali mu aj model Zavahrího domu 02 - Modified: 2022-08-02 05:33:07 - Feat.: 1 - Title: Pri americkej operácii zahynul vodca Al-Káidy Ajman Zawahrí 03 - Modified: 2022-06-28 18:31:00 - Feat.: 1 - Title: Taliban zvolal do Kábulu tisíce predstaviteľov, budú vraj smieť kritizovať vládu
01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:06