Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Washington sa pripojil ku kritike Orbánových výrokov o "zmiešanej rase", vidia v nich nacizmus

28.07.2022, 22:21
Autor:
ČTKČTK

Viac ako 75 rokov po holokauste "je rétorika tohto typu neospravedlniteľná", citovala agentúra AFP hovorcu americkej diplomacie Neda Pricea.

Ako "neospravedlniteľné" dnes americké ministerstvo zahraničia odsúdilo nedávne výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa vyslovil proti "miešaniu" Maďarov s ľuďmi s koreňmi mimo Európy.

Washington sa tak pripojil ku kritike, ktorá mieri proti Orbánovi od židovských organizácií alebo rôznych európskych politikov. Slová maďarského premiéra sú prirovnávané k ideám nacistického Nemecka.

Prejav vyvoval znepokojenie

Viac ako 75 rokov po holokauste "je rétorika tohto typu neospravedlniteľná", citovala agentúra AFP hovorcu americkej diplomacie Neda Pricea.

image

Český expert na extrémizmus pre HN: Dezinformačná scéna prechádza od Putina k Orbánovi

Ten sa vo svojej reakcii odvolával na vyjadrenia Deborah Lipstadtovej, čo je špeciálna splnomocnenkyňa americkej vlády pre otázky spojené s antisemitizmom. Price tiež uviedol, že Orbánove výroky neodrážajú "zdieľané hodnoty" USA a Maďarska.

Maďarský premiér známy svojou protiimigračnou rétorikou vo víkendovom prejave zopakoval svoj nesúhlas s myšlienkou "multietnickej" spoločnosti, tentoraz však na rozdiel od skorších prípadov použil výraz rasa.

Koncept ľudských rás nesprávne pripisuje vlastnosti celým skupinám ľudí na základe fyzických odlišností, ako je farba pleti, a býva súčasťou rasistických pohľadov na svet.

image

Rakúsky kancelár sa na stretnutí s Orbánom zastal maďarského postoja k invázii

"V Karpatskej kotline nie sme rasoví miesitelia, sme jednoducho zmes národov žijúcich v našej európskej vlasti. Za to sme vždy bojovali. Sme ochotní sa zmiešať jeden s druhým, ale nechceme sa stať národmi zmiešanej rasy, "vyhlásil okrem iného v sobotu Orbán.

Kritizovali ho aj židovské obce

V nasledujúcich dňoch kvôli tomu vyjadrili znepokojenie maďarské židovské obce, Orbánove slová potom kritizoval Medzinárodný osvienčimský výbor a nepriamo tiež podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas.

Z Orbánovho tímu okrem toho odstúpila dlhoročná poradkyňa a sociologička Zsuzsa Hegedüsová, ktorá premiérov prejav označila za "čisto nacistický text".

image

Dlhoročná Orbánova poradkyňa rezignovala na svoju funkciu. Vyčíta mu reč hodnú Josepha Goebbelsa

Dnes sa ku kritike pripojil riaditeľ izraelského pamätníka holokaustu Dani Dajan, ktorý výroky o "nezmiešanej maďarskej rase" odsúdil s tým, že "až príliš pripomínajú ideológie spojené s hroznými zverstvami holokaustu".

"Jad Vašem vyzýva maďarskú vládu, aby dodržiavala svoj deklarovaný záväzok naozaj si pripomínať holokaust a účinne bojovať proti antisemitizmu a rasizmu," uviedol Dajan vo vyhlásení.

01 - Modified: 2022-07-28 13:13:50 - Feat.: 0 - Title: Český expert na extrémizmus pre HN: Dezinformačná scéna prechádza od Putina k Orbánovi 02 - Modified: 2022-07-28 12:18:00 - Feat.: 1 - Title: Rakúsky kancelár sa na stretnutí s Orbánom zastal maďarského postoja k invázii 03 - Modified: 2022-07-27 14:22:10 - Feat.: 1 - Title: Minister Korčok: Odkazom z Budapešti rozumiem čoraz menej
01 - Modified: 2024-04-07 11:57:43 - Feat.: - Title: Pellegriniho víťazstvo je víťazstvom zástancov mieru v celej Európe, vyhlásil Orbán 02 - Modified: 2024-03-09 06:24:07 - Feat.: - Title: Biden kritizoval Trumpa za schôdzku s Orbánom. Maďarský premiér sa usiluje o diktatúru, tvrdí 03 - Modified: 2024-03-07 10:11:12 - Feat.: - Title: "Dobré ráno, Amerika!" Orbán pricestoval do Spojených štátov, čaká ho stretnutie s exprezidentom Trumpom 04 - Modified: 2024-02-19 15:08:59 - Feat.: - Title: Tusk kritizoval maďarský postoj k Švédsku v NATO. Orbánov výrok označil za neprijateľný 05 - Modified: 2024-01-26 13:10:08 - Feat.: - Title: Americký veľvyslanec v Budapešti ostro kritizoval Orbána za službu záujmom Kremľa a podporu Trumpa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 17:40