Obilné pole počas požiaru v meste Kurachovo v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina má obilie za desať miliárd dolárov, za dohodu lobovala Afrika u Putina

23.07.2022, 07:07
23.07.2022, 11:07
Autor:
TASRTASR

Zo strany Ruska môžu nastať nejaké provokácie, pokusy zdiskreditovať ukrajinské a medzinárodné snahy. Ale dôverujeme Organizácii Spojených národov, hovorí ukrajinský prezident.

Dohoda o vývoze ukrajinského obilia, ktorú v piatok v Istanbule podpísali zástupcovia Ukrajiny a Ruska, je úplne v súlade so záujmami Kyjeva, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ten vo svojom pravidelnom prejave uviedol, že Ukrajina teraz môže vyviezť svoje zásoby obilnín aj čerstvý zber, čo umožní vyhnúť sa globálnej potravinovej kríze. Dohodu privítala aj Africká únia, podľa ktorej ukrajinské obilie pomôže znížiť hrozbu hladomoru v Afrike.

Návšteva v Rusku

Africká únia vo svojom vyhlásení uviedla, že k uzavretiu dohody prispela aj júnová návšteva predsedu únie Mackyho Salla v Rusku.

Senegalský prezident Sall vtedy Vladimírovi Putinovi povedal, že africké krajiny sú obeťami potravinovej krízy vyvolané vojnou a naliehal na to, aby Moskva uľahčila vývoz ukrajinského obilia.

Dohodu o obilii sprostredkovala OSN a Turecko a podpísali ju ukrajinský minister dopravy Oleksandr Kubrakov a ruský minister obrany Sergej Šojgu. Má umožniť vývoz z troch kľúčových ukrajinských prístavov Odesa, Čornomorsk a Južne, pričom nákladné plavidlá budú jazdiť humanitárnym koridorom, ku ktorému sa nesmú priblížiť žiadne vojenské lode, lietadlá alebo drony. Dohoda nepočíta s odmínovaním ukrajinských prístavov, ani s vojenským sprievodom lodí prevážajúcich obilie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer vo svojom videoprejave oznámil, že Ukrajina má po podpísaní dohody s Ruskom o odblokovaní vývozu na predaj obilie v hodnote približne desať miliárd dolárov a jeho krajina bude mať šancu predať aj súčasnú úrodu. 

Zelenskyj: Zabránime katastrofe

"Približne 20 miliónov ton minuloročnej úrody obilia sa vyvezie. Bude aj šanca predať tohtoročnú úrodu... momentálne máme k dispozícii zásoby obilia v hodnote približne desať miliárd dolárov," povedal Zelenskyj.

Vďaka dohode, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko, existuje podľa neho šanca zabrániť globálnej potravinovej katastrofe, ktorá by mohla spôsobiť chaos v mnohých krajinách.

"Zo strany Ruska môžu nastať nejaké provokácie, pokusy zdiskreditovať ukrajinské a medzinárodné snahy... Ale dôverujeme Organizácii Spojených národov," dodal ukrajinský prezident.

"Je tu tiež nádej, že sa podarí otupiť vážnosť potravinovej krízy spôsobenej Ruskom," dodal. Podľa prezidenta je dohoda tiež dôkazom, že Ukrajina je schopná prestať vojnu.

Príslušný dokument za Rusko v Istanbule v piatok podpísal minister obrany Sergej Šojgu a za Ukrajinu minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. Ukrajinskí predstavitelia odmietli podpísať ten istý dokument ako Rusi z dôvodu ruskej vojenskej agresie v ich krajine. 

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:30