Taliansky prezident Sergio Mattarella (uprostred) oznamuje, že podpísal dekrét o rozpustení parlamentu v Ríme vo štvrtok 21. júla 2022. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kremeľ búcha šampanské, v Taliansku po páde vlády mieria k moci jeho spojenci

22.07.2022, 12:45
Autor:
redredČTKČTK
  • Veľkým víťazom pádu Draghiho vlády je nielen pravica, ale aj ruský prezident Vladimir Putin.
  • Tento týždeň sa k bojkotu Draghiho vlády pripojili ďalšie dve koaličné strany.
  • Kabinet bude musieť ďalej riešiť rastúce ceny a prijať reformy kvôli čerpaniu pomoci z Európskej únie. 

Taliansko po rezignácii premiéra Maria Draghiho a páde jeho vlády čaká veľmi horúca jeseň. Septembrové predčasné voľby má najväčšiu šancu vyhrať krajne pravicová strana Bratia Talianska, ktorá by mohla zostaviť vládu s Ligou Mattea Salviniho a stranou expremiéra Silvia Berlusconiho. Všetky tri strany majú dobré vzťahy s Moskvou.

"Kremeľ búcha šampanské," napísal španielsky denník El País, ktorý označil za veľkých víťazov pádu Draghiho vlády tamojšiu pravicu, avšak nepriamo aj ruského prezidenta Vladimira Putina.

image

Európa s výnimkou Slovenska znížila dlhy. Vážnejší problém pre starý kontinent je však Taliansko

Aj ten sa môže radovať z dlhého zoznamu problémov, ktoré rozpad talianskej vládnej koalície a demisie nestraníckeho premiéra Draghiho prinesú. 

Otázka Ukrajiny rozdelila Talianov

Draghi na európskej úrovni patril k popredným podporovateľom ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine, za čo mu poďakoval naposledy vo štvrtok aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Spory o ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v boji proti ruskej invázii taktiež stáli za konaním troch veľkých strán širokej vládnej koalície, ktoré tento týždeň podrazili nohy Draghimu.

image

Taliansko čakajú predčasné voľby. Prezident Mattarella rozpustil parlament

Ako prvá prišla s bojkotom strana Hnutia piatich hviezd, ktorá predchádzajúce voľby v roku 2018 vyhrala a odvtedy ju trápi odliv voličov.

Minulý mesiac z nej kvôli sporom s jej lídrom Giuseppom Contom odišlo aj šesť desiatok zákonodarcov spolu s ministrom zahraničia Luigim di Maiom, ktorý založil stranu Spoločne pre budúcnosť.

Draghi predčasným voľbám už nezabránil

Tento týždeň sa k bojkotu Draghiho vlády pripojili ďalšie dve koaličné strany, krajne pravicová Liga Mattea Salviniho a Berlusconiho stredopravicová Forza Italia. 

"Pravicový stred je pripravený vyhrať 25. septembra voľby," vyhlásil vo štvrtok večer Salvini.

Prieskumy mu zatiaľ dávajú za pravdu. Víťazom volieb, ak by sa konali teraz, by sa podľa prieskumu zo začiatku týždňa stala strana Bratia Talianska, ktorú vedie Giorgia Meloniová. 

image

Francúzsko znepokojuje Draghiho demisia, prichádzajú časy neistoty

Táto strana sa ako jediná parlamentná strana nezúčastnila širokej vládnej koalície, ktorá Taliansku pod vedením Draghiho vládla od vlaňajšieho februára, ani predchádzajúcich dvoch koaličných vlád tohto volebného obdobia, ktoré ešte ako nezávislý viedol Conte. V prvej z Conteho vlád bola aj Salviniho Liga.

image

Taliansky prezident Sergio Mattarella, Mario Draghi a talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgese sa stretli v Ríme 21. júla 2022. FOTO: Reuters

Taliansko, ktoré malo od druhej svetovej vojny skoro sedem desiatok vlád, za zhruba sto rokov nikdy neuskutočnilo parlamentné voľby na jeseň. 

V tom čase sa totiž obvykle schvaľuje rozpočet. Tento rok navyše môže vrcholiť energetická kríza v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Krajina zároveň zápasí s nebývalým suchom, kvôli ktorému na severe vláda vyhlásila núdzový stav.

Európska únia vyžaduje reformy

Kabinet bude musieť ďalej riešiť rastúce ceny a prijať reformy kvôli čerpaniu pomoci z Európskej únie. Šesťdesiatmiliónová krajina dostala najväčší podiel z únijného koronavírusového fondu obnovy (asi dvesto miliárd eur), musí však reformovať súdnictvo, verejnú správu, pravidlá hospodárskej súťaže či vykonať fiškálne reformy. Časť z toho už urobila.

Aj preto prezident Mattarella vyhlásil predčasné voľby v najbližšom možnom termíne; tie riadne sa mali konať najneskôr koncom mája 2023.

Podľa agentúry DPA bude však trvať najmenej do novembra, kým sa po voľbách strany zhodnú na novej vláde. Zatiaľ krajinu vedie odstupujúci premiér Draghi, ktorý nedokázal Taliansko druhýkrát zachrániť pred predčasnými voľbami, hoci sa teší veľkej podpore verejnosti aj časti politických strán.

01 - Modified: 2022-07-23 15:46:12 - Feat.: 1 - Title: Slovensko zvýšilo dlhy a je čiernou ovcou. Skutočná rozbuška však tiká na juhu Európy 02 - Modified: 2022-07-21 16:22:09 - Feat.: 1 - Title: Taliansko čakajú predčasné voľby. Prezident Mattarella rozpustil parlament 03 - Modified: 2022-07-21 12:57:36 - Feat.: 1 - Title: Požiare na juhu Európy sa pomaly darí dostať pod kontrolu, dym zahalil Terst
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:17