Komisárka pre poľnohospodárstvo na Floride Nikki Fried prejavuje svoju podporu potratom pri svojom stole počas zjazdu floridskej demokratickej strany Leadership Blue 2022. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zákazy potratov v USA budia obavy o kvalitu starostlivosti pri komplikáciách v tehotenstve

21.07.2022, 12:32
Autor:
ČTKČTK
  • Lekári teraz musia zvažovať či sú pacientky dostatočne choré.
  • Reštriktívne opatrenia majú dramatické dôsledky na reprodukčnú starostlivosť.
  • V štátoch s prísnymi reštrikciami hrozí odmietanie starostlivosti pri problémových tehotenstvách.

Zákony obmedzujúce prístup k potratom, ktoré v nadväznosti na verdikt amerického najvyššieho súdu vstupujú do platnosti naprieč Spojenými štátmi, by mohli narušiť starostlivosť poskytovanú pri problémových tehotenstvách, upozorňujú v posledných dňoch americké médiá.

image

Tabule vyzývajú obyvateľov, aby hlasovali o dodatku k ústave Kansasu, ktorý by potvrdil, že neexistuje právo na potrat.FOTO: Reuters

Všeobecne formulované reštrikcie vytvárajú medzi zdravotníkmi neistotu ohľadom toho, za akých podmienok je možné zasiahnuť a vykonať potrat alebo iný zákrok v záujme zdravia matky. To, že sú obavy v tomto smere opodstatnené, ukazujú signály z Texasu.

Lekári musia situáciu vyhodnotiť

V druhom najľudnatejšom americkom štáte už niekoľko mesiacov pred zrušením ústavného práva na potrat začala platiť norma zakazujúca prerušenie tehotenstva zhruba od jeho šiesteho týždňa. 

Lekári teraz musia zvažovať, či pacientky, ktorých tehotenstvo sprevádzajú problémy, sú "dostatočne choré", aby bolo možné interrupciu vykonať, povedal agentúre AP gynekológ Jessian Munoz, ktorý sa v meste San Antonio špecializuje na rizikové tehotenstvo.

image

Aktivisti za práva potratov protestovali pred miestom konania summitu konzervatívnej skupiny „Moms For Liberty“. FOTO: Reuters

Problém ilustroval na prípade svojej pacientky, ktorej tehotenstvo sa začalo zhoršovať, načo sa jej v maternici rozvíjala infekcia. Pri plode však stále boli známky srdcového tepu, takže štandardný postup v podobe okamžitého potratu bol podľa nového zákona zakázaný.

Munoz uviedol, že s kolegami sledoval, ako bola žena "choršia a choršia a choršia", až do ďalšieho dňa, keď sa tep plodu vytratil "a potom sme mohli zasiahnuť".

Pre niektoré je to situácia života a smrti

Denník The New York Times zase v stredu priniesol príbeh Texasanky Amandy, ktorá sa dlhší čas snažila splodiť dieťa so svojím manželom. Vlani otehotnela, avšak embryo v istej fáze prestalo javiť známky života a žena absolvovala v nemocnici pomerne rutinný zákrok, pri ktorom je z maternice odstránené tkanivo vzniknuté pri tehotenstve.

Amanda potom otehotnela znova, krátko nato sa však ocitla v rovnakej nemocnici so silnými bolesťami a krvácaním z rozkroku. Plod bol opäť bez šance na prežitie, avšak keď sa žena spýtala na rovnaký zákrok, ktorý podstúpila vlani, lekári jej povedali, že ho nie je možné vykonať.

image

Texas žaluje vládu USA. Bidenova administratíva odporučila vykonávať potraty v krízových situáciách

Amanda vylíčila, že dostala lieky na bolesť a vrátila sa domov, kde sa jej zdravotný stav nezlepšoval. Krvácanie pokračovalo asi týždeň a Amanda nakoniec svoj druhý samovoľný potrat aj za pomoci silnejších liekov prestála, skúsenosť hodnotila ako oveľa horšiu ako v prvom prípade.

"Bolo to ako deň a noc," povedala. Domnieva sa, že prístup nemocnice sa zmenil kvôli protipotratovému zákonu, akokoľvek to zdravotnícke zariadenie nepotvrdilo.

Podľa AP majú reštriktívne opatrenia dramatické dôsledky na reprodukčnú starostlivosť nielen v Texase.

Zákazy alebo obmedzenia mieriace proti potratom aktuálne platia v 15 štátoch USA, vo viacerých ďalších je vymáhanie takýchto zákonov zablokované kvôli súdnym sporom alebo sa očakáva prijatie nových reštrikcií.

Tieto normy často obsahujú výnimky pre prípady, keď hrozí smrť matky alebo vážne zdravotné problémy, v praxi však môže byť veľmi ťažké vyhodnotiť, kedy sú tieto podmienky splnené.

Zdravotníci nechcú niesť zodpovednosť

Panujú pri tom obavy, že zdravotníci teraz budú váhať s poskytovaním potrebnej starostlivosti kvôli strachu z možných právnych následkov. Všetko komplikuje skutočnosť, že príznaky a štandardné zdravotnícke postupy môžu byť pri umelých a samovoľných potratoch totožné.

V štátoch s prísnymi reštrikciami tak hrozí odmietanie alebo aspoň odkladanie starostlivosti pri problémových tehotenstvách, ktorá pritom nie sú vzácnym úkazom.

Varovanie už prišlo aj od profesionálnej komory Texas Medical Association, ktorá údajne v tomto smere dostala viacero sťažností. V liste, o ktorom informoval denník The Dallas Morning News, združenie uvádza niekoľko príkladov, kedy bola starostlivosť odkladaná.

Úmrtí matiek je v USA veľa

Spojené štáty už pred novou vlnou protipotratových reštrikcií mali v porovnaní s inými vyspelými krajinami vyšší výskyt tehotenstva, ktoré končí smrťou matky. V roku 2020 materská mortalita v USA predstavovala 23,8 úmrtí na 100.000 narodených živých detí. Napríklad v Českej republike sa ukazovateľ dlhodobo pohybuje okolo troch prípadov na 100.000 pôrodov.

Niektoré Američanky zjavne nečakajú na odpoveď, či sa úroveň starostlivosti spojená s tehotenstvom ešte zhorší.

Julie Ann Nitschová z texaského Austinu, ktorá bola v minulosti sexuálne napadnutá, si vo svojich 36 rokoch zvolila sterilizáciu v obave, že by v prípade znásilnenia mohla byť nútená porodiť dieťa páchateľa. Podľa AP drastické opatrenia prijímajú aj mnohé ďalšie ženy v štátoch zakazujúcich potraty.

Vyššie spomínaná Amanda New Yourk Times oznámila, že po tohtoročnej traumatickej skúsenosti sa už s manželom nesnaží počať. "Skúšali sme to dva roky, zažili sme dve straty a teraz máme pocit, že to v Texase nie je bezpečné skúšať ďalej," povedala.

01 - Modified: 2022-07-09 20:50:24 - Feat.: 1 - Title: Biden vydal dekrét o prístupe k potratom. Znova kritizoval najvyšší súd 02 - Modified: 2022-07-02 07:30:54 - Feat.: 1 - Title: Google bude mazať históriu pohybu tých, ktorí sa vydajú na potratovú kliniku 03 - Modified: 2022-06-25 05:47:34 - Feat.: 1 - Title: V USA začali zatvárať potratové kliniky. Polovica štátov zavedie nové obmedzenia
01 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 02 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 03 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov 04 - Modified: 2024-03-04 18:43:21 - Feat.: - Title: Nový zákon privítali dlhým potleskom. Francúzsko do svojej ústavy zakotvilo právo na potrat 05 - Modified: 2024-02-24 11:38:14 - Feat.: - Title: Donald Trump po rozhodnutí súdu vyzval Alabamu na ochranu asistovanej reprodukcie. Kliniky s ňou končia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:54