Na snímke sprava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, albánsky premiér Edi Rama, predseda vlády Severného Macedónska Dimitar Kovačevski a predseda vlády Českej republiky Petr Fiala. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Európska únia začína prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom

19.07.2022, 14:58
19.07.2022, 15:33
Autor:
ČTKČTK

Severné Macedónsko je kandidátom na členstvo v Únii už 17 rokov, pre odpor najprv Grécka a potom Bulharska však stále čakalo na začatie prístupových rokovaní.

Európska únia oficiálne začína prístupové rozhovory s Albánskom a Severným Macedónskom. Po rokovaní s premiérmi oboch krajín a s predsedom českej vlády Petrom Fialou to dnes povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej začnú obe strany ešte dnes pracovať na adaptácii balkánskych štátov na pravidlá únie. 

Podľa Fialu majú Tirana aj Skopje európsku budúcnosť na dosah a ich integrácia posilní aj samotnú Európsku úniu. Česko v tomto polroku európskemu bloku predsedá a úlohu formálne začať rozhovory na medzivládnych konferenciách s oboma štátmi pripadol na českého ministra zahraničia Jána Lipavského.

"Je to úspech vás a vašich obyvateľov, pracovali ste veľmi tvrdo, aby ste sa dostali až sem," povedala von der Leyenová počas spoločného vystúpenia premiérom oboch balkánskych štátov. Ocenila ich doterajší pokrok v otázkach vlády práva, boja s korupciou, nezávislosti médií či občianskej spoločnosti.

image

Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski sa rozprávajú v Skopje v Severnom Macedónsku 14. júla 2022. FOTO: TASR/AP

Zablahoželala tiež Fialovi, že historický krok pre balkánske štáty prichádza počas českého predsedníctva, a podotkla, že Česko integráciu krajín tohto regiónu dlhodobo podporuje.

"Česká republika a celá stredná Európa si je dobre vedomá dôležitosti integrácie Únie pre našu demokraciu, bezpečnosť a rozvoj našej ekonomiky," povedal Fiala.

Severné Macedónsko je kandidátom na členstvo v Únii už 17 rokov, pre odpor najprv Grécka a potom Bulharska však stále čakalo na začatie prístupových rokovaní.

Albánsko podobným prekážkam nečelilo, krajiny Únie sa však rozhodli prijímací proces oboch štátov spojiť.

Rokovania dnes formálne začali dve zhruba hodinové medzivládne konferencie, najprv so zástupcami severomacedónskej a potom albánskej vlády. "Vieme, že rozhodovací proces v Severnom Macedónsku bol bolestivý a náročný, ale odolnosť a odhodlanosť prevládli," vyhlásil Lipavský po konferencii so zástupcami Skopje.

Viacerí severomacedónski zákonodarcovia aj tisícky obyvateľov dávali minulý rok najavo nesúhlas so zmenami ústavy požadovanými Bulharskom, nakoniec však vládni politici v parlamente ústupky Sofii v záujme vstupu do únie presadili.

image

Muž drží starú národnú vlajku počas protestu pred budovou parlamentu 16. júla 2022 v Skopje. FOTO: TASR/AP

"Odteraz sa Severné Macedónsko začne ekonomicky rozvíjať, obyvateľom sa zvýši životný štandard. Je čas byť jednotní, dať sa dokopy a dúfať v lepšiu budúcnosť,“apeloval na jednotu krajiny premiér Dimitar Kovačevski.

V súvislosti s jazykovými spormi s Bulharskom zdôraznil, že severomacedónsky jazyk sa po vstupe krajiny do EÚ stane jednou z oficiálnych rečí Únie.

Samotný prístupový proces zahŕňa uzatváranie niekoľkých kapitol vyžadujúcich dokončenie reforiem a podľa odhadov činiteľov Európskej únie môže trvať dlhé roky. Napríklad so Srbskom začala Únia prístupové rozhovory pred siedmymi rokmi a ich dokončenie je zatiaľ v nedohľadne.

Slovensko vstup oboch krajín do únie podporuje a je v tomto smere dlhodobo nápomocné zdieľaním svojich skúseností z prístupového procesu prostredníctvom Národného konventu o Európskej únií.

Podporu bolo vidno aj na stretnutí. Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková sa zúčastnila na historicky prvej medzivládnej konferencii Európskej únie so Severným Macedónskom a Albánskom.

„Dnešný deň je iba začiatkom celého prístupového procesu, Slovensko stojí pri našich západobalkánskych partneroch. My sami sme si prešli náročnou cestou a sme pripravení zdieľať našu expertízu počas celého procesu. Pre obe krajiny niet alternatívy voči členstvu v únií a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že aj keď sa cesta môže zdať náročná a dlhá, každý jeden krok za to stojí,“ uviedla Ingrid Brocková.

01 - Modified: 2022-07-19 07:43:18 - Feat.: 1 - Title: EÚ spúšťa prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom 02 - Modified: 2022-07-18 19:54:29 - Feat.: 1 - Title: EÚ súhlasí so začatím prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom 03 - Modified: 2022-07-15 06:42:33 - Feat.: 1 - Title: Von der Leyenová: Chceme Severné Macedónsko v Európskej únii 04 - Modified: 2022-07-14 05:50:13 - Feat.: 1 - Title: Väčšina Čechov súhlasí s prijatím Ukrajiny do Európskej únie, ukázal prieskum 05 - Modified: 2022-07-12 20:11:53 - Feat.: 1 - Title: České predsedníctvo sa v Bruseli predstavuje výzdobou s názvom Kvetinová únia
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:15