Kočík leží pri ceste neďaleko zičenej budovy po ruskom raketovom útoku v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny 14. júla 2022. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Útok na Vinnyciu zabil aj dievčatko s Downovým syndrómom. Sociálne siete zmapovali jeho osud

15.07.2022, 16:00
Autor:
ČTKČTK

Liza bola jedným z troch detí, ktoré zomreli pri ruskom útoku na rušnú ulicu v meste, ktoré bolo doteraz relatívne chránené pred ruskou inváziou.

Štvorročná Liza Dmytrijevová vo štvrtok zomrela pri útoku na mesto Vinnycia v strednej časti Ukrajiny. Jej život a smrť pri ruskom raketovom útoku sú symbolom konfliktu, pri ktorom smrť často prichádza bez varovania a zhora, píše portál britského denníka The Guardian.

Zdokumentovaná tragédia

Séria videí a fotografií zverejnených na sociálnych sieťach mapuje posledné hodiny života Lizy, ktorá v marci, už poča ruskej invázie, oslávila štvrté narodeniny. Jej matka Iryna prišla o nohu pri útoku, ktorý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil ako "otvorene teroristický čin".

Lizina matka vzala vo štvrtok dcéru v ružovo-čiernom kočíku do vzdelávacieho centra v centre mesta. Vinnycia leží štyri hodiny na západ od Kyjeva a väčšina obyvateľov mesto považovala za dostatočne vzdialené od bojovej línie.

Na prvom zábere, vyhotovenom o 9:38 hod, je Liza v bielych legínách a modrej džínsovej bundičke s nášivkou v tvare vajíčka na ramene, ako tlačí svoj vlastný kočík. Vlasy má zopnuté bielou sponou v tvare motýľa.

Liza sa usmieva a pozerá na mamu, ktorá kráča vedľa nej. Občas sa v zábere objaví aj Iryna, oblečená v bielej farbe a nesmelo sa usmievajúca. Na ďalšej snímke je Liza pri nízkom stolíku vo vzdelávacom centre a pozerá si obrázkový pracovný list na logopedickom sedení.

Krátko pred jedenástou hodinou dopoludnia sa matka s dcérou vydali po chodníku pozdĺž jednej strany centrálneho Víťazného námestia vo Vinnycii.

Minuli Dom dôstojníkov, budovu zo sovietskej éry s vysokými stĺpmi v priečelí, ktorá teraz slúži ako kultúrne centrum pre koncerty a predstavenia.

Liza už domov nedošla

Krátko po jedenástej hodine dopoludnia však dopadli na námestie tri zo siedmich rakiet, údajne vypálených z ruskej ponorky v Čiernom mori. Explodovali blízko kultúrneho centra, vyrazili okná v niekoľkoposchodovej budove a zapálili desiatky áut na neďalekom parkovisku.

Na ďalších záberoch, ktoré The Guardian radšej nezverejňuje, je uprostred krviprelievania vidieť, ako Liza leží mŕtva v prevrátenom kočíku.

Neďaleko leží odtrhnutá noha. Na niektorých záberoch je vidieť ruka vojaka, ktorý sa naťahuje po kočíku. Námestie je posiate veľkými úlomkami kovu. K oblohe stúpa hustý dym.

image

Pri ruskom raketovom útoku na ukrajinskú Vinnyciu zahynulo najmenej 20 ľudí

Liza bola jedným z troch detí, ktoré zomreli pri útoku na rušnú ulicu v meste, ktoré bolo doteraz relatívne chránené pred ruskou inváziou. Jej matka bola po výbuchu prevezená do nemocnice s viacerými vážnymi poraneniami.

Miestny novinár hovoril s priateľkou Iryny, známej ako Ira, keď bola na ceste za kamarátkou do nemocnice.

"Je to moja najlepšia kamarátka. Obe máme ‘slniečkové‘ deti, "hovorí Lidia Vojtenková, pričom použila ukrajinský výraz pre deti s vývojovými problémami.

"Predtým sme si spolu prenajímali byt. Keď Iru odvážali na jednotku intenzívnej starostlivosti, tak bola pri vedomí, ale Liza zomrela na mieste. Viac k tomu nemôžem povedať. Je to veľmi ťažké," dodala.

image

Zámerne cielili na civilistov, hovorí Zelenský. Raketový útok na Vinnyciu odsúdili EÚ aj OSN

Spoznala ju Olena Zelenská

Olena Zelenská, manželka prezidenta Zelenského, povedala, že dievčatko spoznala z vianočného videa, ktoré natočila na štedrovečernú oslavu.

"Všetkých nás dnes vystrašilo video prevráteného detského kočíka vo Vinnycii. A potom, keď som čítala správy, som si uvedomila, že tú dievčinu poznám," uviedla Zelenská vo štvrtok neskoro večer v príspevku na Twitteri.

"Zoznámili sme sa pri nakrúcaní videa k vianočným sviatkom," doplnila. Na videu, ktoré zverejnila spolu so svojím komentárom, je vidieť, ako Liza s prvou dámou maľuje vianočné ozdoby.

Liza "zvládla za pol hodiny pomaľovať nielen seba, sviatočné šaty, ale aj všetky ostatné deti, mňa, kameramanov a režiséra", napísala Zelenská. "Pozrite sa na ňu, prosím, živú."

01 - Modified: 2022-07-14 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spravodlivé súdne procesy sú nevyhnutné aj vo vojne 02 - Modified: 2022-07-15 06:15:20 - Feat.: 1 - Title: Vyše 40 krajín bude spolupracovať pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine 03 - Modified: 2022-07-14 12:14:39 - Feat.: 1 - Title: Pri ruskom raketovom útoku na ukrajinskú Vinnyciu zahynulo najmenej 20 ľudí 04 - Modified: 2022-07-14 21:50:42 - Feat.: 1 - Title: Zámerne cielili na civilistov, hovorí Zelenský. Raketový útok na Vinnyciu odsúdili EÚ aj OSN 05 - Modified: 2022-07-14 20:34:26 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj chce vyšetrovať ruskú agresiu. Žiada vytvorenie osobitného tribunálu
01 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 04 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:52