Protesty podporujúce interrupcie v USA. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Texas žaluje vládu USA. Bidenova administratíva odporučila vykonávať potraty v krízových situáciách

14.07.2022, 22:58
Autor:
ČTKČTK

Minister zdravotníctva USA Xavier Becerra zdôraznil, že podľa zákona majú ženy právo na krízovú starostlivosť, vrátane tej potratovej.

Americký štát Texas dnes zažaloval vládu vo Washingtone pre nové odporúčanie, podľa ktorého federálne právo vyžaduje vykonávanie potratov v krízových situáciách, napriek reštrikciám prijatým v jednotlivých častiach USA.

Texaský generálny prokurátor Ken Paxton stanovisko napadol s tým, že narúša "suverénny záujem" štátu. Vládu prezidenta Joea Bidena obvinil, že sa snaží podkopať nedávne rozhodnutie najvyššieho súdu, ktoré umožnilo štátom vykonávanie interrupcií obmedzovať.

Federálne ministerstvo zdravotníctva na začiatku týždňa vydalo odporúčanie, že lekári sú povinní vykonať potrat bez ohľadu na štátne normy, ak predstavuje tento zákrok "stabilizujúcu starostlivosť potrebnú" na vyriešenie krízovej situácie.

Odvolávalo sa pri tom na zákon platný od druhej polovice 80. rokov, ktorého pôvodným cieľom bolo donútiť nemocnice poskytovať starostlivosť aj nepoisteným pacientom, napísal spravodajský web Axios.

Dôraz na krízovú starostlivosť

"Potvrdzujeme, že očakávame, že poskytovatelia budú tieto služby naďalej ponúkať a že federálne právo má prednosť pred štátnymi zákazmi potratov, keď sú potrebné pre krízovú starostlivosť," uviedol minister zdravotníctva Xavier Becerra. "Podľa zákona ...majú ženy právo na krízovú starostlivosť, vrátane tej potratovej," pokračoval.

image

Biden vydal dekrét o prístupe k potratom. Znova kritizoval najvyšší súd

Podľa texaskej vlády daná federálna norma neumožňuje Washingtonu nútiť zdravotníkov k vykonávaniu interrupcií. "Prezident Biden flagrantne ignoruje legislatívny a demokratický proces a opovrhuje rozhodnutím Najvyššieho súdu... keď necháva svojich dosadených byrokratov nariaďovať, že nemocnice a pracovníci pohotovostí musia vykonávať potraty," cituje zo žaloby Axios.

Súdny spor predstavuje ďalšiu kapitolu dohry júnového verdiktu, ktorým najvyššia súdna inštancia v USA anulovala ústavné právo na potrat vytvorené precedenčným rozhodnutím z roku 1973.

Zvrátenie precedensu umožňuje štátom USA alebo Kongresu potraty široko regulovať, čo využívajú štáty vedené politikmi z Republikánskej strany, ktorá sa dlhodobo stavia proti možnosti umelo ukončovať tehotenstvo. Federálna vláda demokrata Bidena naopak hľadá cesty, ako prístup k interrupciám čo najviac zachovať.

Bojujú proti potratom

Súčasná republikánska vláda Texasu stojí v poslednom čase v popredí boja proti potratom a ešte pred intervenciou najvyššieho súdu zaviedla inovatívne navrhnutý zákaz ukončovať tehotenstvo zhruba od šiesteho týždňa.

Na začiatku mesiaca bol v druhom najľudnatejšom štáte USA oživený takmer sto rokov starý zákon o kriminalizácii potratov, ktorý však možno vymáhať len pokutami alebo inými občianskoprávnymi nástrojmi.

image

V USA začali zatvárať potratové kliniky. Polovica štátov zavedie nové obmedzenia

Teraz sa Texas chystá novým opatrením zakázať potraty od momentu oplodnenia, s výnimkou pre záchranu života matky alebo prevenciu "vážneho poškodenia významnej telesnej funkcie", píše list The Texas Tribune.

Verdikt v spore s federálnou vládou, nech už bude akýkoľvek, podľa denníka pravdepodobne bude predmetom odvolania. Súdny proces prichádza na pozadí nejasností medzi zdravotníkmi, v Texase i ďalších štátoch, ohľadom toho, aké druhy reprodukčnej starostlivosti sú pri aktuálnom zavádzaní reštrikcií povolené a aké nie.

Obmedzenia alebo úplné zákazy v súvislosti s potratmi aktuálne platia v 12 amerických štátoch, v ďalších piatich sa čaká ich skoré zavedenie, uvádza denník The New York Times.

01 - Modified: 2022-07-09 20:50:24 - Feat.: 1 - Title: Biden vydal dekrét o prístupe k potratom. Znova kritizoval najvyšší súd 02 - Modified: 2022-06-28 20:19:35 - Feat.: 1 - Title: Niektoré lekárne v USA obmedzujú predaj tabletiek núdzovej antikoncepcie na tri kusy na osobu 03 - Modified: 2022-06-27 12:30:00 - Feat.: 0 - Title: Americká spoločnosť sa štiepi. Čo znamená zákaz potratov v USA a ako ovplyvní ženy? 04 - Modified: 2022-06-05 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: V USA hrozí, že budú ženy umierať v dôsledku nebezpečných interrupcií
01 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 02 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 03 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 04 - Modified: 2024-03-28 09:21:34 - Feat.: - Title: Registrované partnerstvá, eutanázia či interrupcie. Prieskum ukázal, že Slováci sú liberálnejší, ako prezentujú politici 05 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:55