Muž vo farbách bieloruskej opozície voči Lukašenkovmu režimu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

The Kyiv Independent: Má Bielorusko vôľu a kapacitu zapojiť sa do vojny na Ukrajine?

14.07.2022, 16:50
Autor:
ČTKČTK

Prieskumy verejnej mienky londýnskeho think-tanku Chatham House ukazujú, že nasadenie jednotiek na Ukrajinu podporuje len tri až šesť percent Bielorusov.

Ruská invázia na Ukrajinu začala 24. februára súčasne zo štyroch smerov, z ktorých jeden zahŕňal bieloruské územie. Očakávalo sa, že onedlho sa k rukým jednotkám pridajú aj bieloruskí vojaci.

Štyri mesiace od začiatku konfliktu však vyslanie svojich jednotiek do vojny bieloruský nelegitímny prezident Alexander Lukašenko aj naďalej odkladá, píše denník The Kyiv Independent.

image

Bieloruský súd potvrdil 18 rokov väzenia pre manžela opozičnej líderky Cichanovskej

Lukašenka by to mohlo stáť veľa

Zdá sa, že toto rozhodnutie nie je pre Lukašenka jednoduché. Vernosť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a opora v ruských peniazoch sú pre lídra v Minsku hlavnými faktormi jeho zotrvania na čele krajiny.

Bieloruský vodca ďalej podporuje propagandu a hľadá motív, ktorý by Bielorusko do účasti vo vojne motivovalo.

Okrem toho krajina pokračuje v masívnych vojenských cvičeniach, ktoré udržiavajú v pohotovosti ukrajinské jednotky blízko severnej hranice a ďaleko od aktívnych bojov na východe krajiny.

Bielorusi napriek tomu myšlienku vyslania bieloruských vojakov na Ukrajinu nepodporujú. Takéto rozhodnutie by Lukašenka mohlo stáť podporu armády alebo viesť k ďalšej vlne občianskych nepokojov.

image

Naša Niva: V Bielorusku pokračujú represie, v máji pribudlo 263 zadržaných

Kapacity bieloruskej armády

Vojenskí analytici a pozorovatelia sa zhodujú, že sa Bielorusko vyhráža Ukrajine a snaží sa svojich susedov udržať v najvyššej pohotovosti. Minsk má však iba trochu obmedzené možnosti.

Bieloruská armáda má v súčasnosti 50-tisíc vojakov a dôstojníkov, ďalších 15-tisíc ľudí je vedených ako vojenský personál.

Vojenská rezerva pre prípad mobilizácie pozostáva z 290-tisíc ľudí, uvádza minuloročná ročenka londýnskeho Medzinárodného inštitútu strategických štúdií The Military Balance 2021.

Počet vojakov tejto východoeurópskej krajiny s 9,5 milióna obyvateľmi je tak nad očakávania vysoký. Pre porovnanie, susedné Poľsko, ktoré má štyrikrát viac obyvateľov a najmenej 20-krát väčší rozpočet, má 125-tisíc vojakov.

Najväčšou štruktúrou bieloruskej armády sú pozemné sily, iba zlomok z nich je však okamžite schopný nastúpiť. Podľa správy ruského Centra pre analýzu stratégií a technológií slúži v časoch mieru pri pozemných silách len 10-tisíc až 15-tisíc vojakov. Ostatných treba povolať.

Bieloruský vojenský expert Jahor Lebjadok predpokladá, že bez mobilizácie by krajina mohla okamžite vyslať do boja okolo 6-tisíc vojakov.

image

Bieloruské úrady zakázali Orwellov román 1984, tvrdí opozičný denník

Sumár vojenskej techniky

Podľa správ z roku 2020 by Bielorusko mohlo mať 1 200 tankov, z toho 800 z nich v zálohe. Ich počet je pravdepodobne nadsadený.

Väčšina z nich sú sovietske T-72 a nie je isté, nakoľko sú pripravené na boj. Z doby, keď bolo Bielorusko súčasťou Sovietskeho zväzu, pochádza aj väčšina bieloruského delostrelectva.

Bieloruské letectvo v súčasnosti disponuje niekoľkými desiatkami sovietskych stíhačiek MiG-29 a bojovými lietadlami Su-25. Jedinými novými lietadlami sú štyri stíhačky Su-30 a 12 cvičných bojových lietadiel Jak-130.

Bieloruská protivzdušná obrana pozostáva primárne z ruských S-300 navrhnutých v 80. rokoch minulého storočia, ktoré sa ukázali ako neúspešné proti raketometom HIMARS americkej výroby.

image

USA dodajú Ukrajine zbraň, ktorá im dá zásadnú výhodu. Dostrelí z Bratislavy do Ľvova a veľmi ju chcú aj Poliaci

Putin sa na konci júna zaviazal Bielorusku v najbližších mesiacoch poskytnúť raketové systémy Iskander-M, ktoré môžu niesť jadrové hlavice.

Jedinou zložkou bieloruských ozbrojených síl s riadnymi bojovými skúsenosťami sú sily zvláštnych operácií, ktoré zahŕňajú tri brigády elitnej pechoty s celkovým počtom 300 až 600 vojakov.

Tieto sily sa osvedčili ako tie najúčinnejšie a bieloruskému režimu najlojálnejšie. Dve z troch brigád sa podieľali na brutálnom potlačení protestov v roku 2020, ktoré rozpútali prezidentské voľby, považované medzinárodným spoločenstvom za sfalšované.

"Boje na vojsku predstavujú pre bieloruskú armádu problém. Optimálne by bolo bieloruských vojakov použiť na prieskumné a sabotážne operácie proti konkrétnym cieľom a konvojom ukrajinských vojakov," hovorí Lebjadok.

Divadielko či reálna možnosť zásahu?

Začiatkom júna ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov uviedol, že pravdepodobnosť vstupu Bieloruska do vojny je 50 na 50.

"Mnoho faktorov hovorí za prípravu. Otázka, či ide o len o divadielko pre Putina, alebo o skutočnú prípravu na útok, zostáva otvorená," uviedol odborník.

Americký Inštitút pre výskum vojny sa domnieva, že cvičenie majú Ukrajinu zastrašiť, no zároveň je nepravdepodobné, že sa Bielorusko do konfliktu zapojí.

"Alexander Lukašenko si zrejme nemôže na domácej pôde dovoliť dôsledky zapojenia svojich obmedzených vojenských prostriedkov do nákladnej zahraničnej vojny," uvádza Inštitút pre výskum vojny​.

Aj napriek snahám bieloruskej propagandy zostáva predstava zapojenia bieloruských vojakov do vojny v Bielorusku nepopulárna.

Prieskumy verejnej mienky londýnskeho think-tanku Chatham House ukazujú, že nasadenie jednotiek na Ukrajinu podporuje len tri až šesť percent Bielorusov. Viac než polovica populácie sa obáva, že bude Bielorusko do vojny zatiahnuté, uvádza prieskum Belarusian Change Tracker.

image

Rusi ochotne veria propagande. Je to ľahšie, než prijať realitu, hovorí politológ Preobraženskij

Rusko sa snaží Bielorusko prinútiť, aby sa do konfliktu na ruskej strane zapojilo. Podľa analytika a historika Valera Karbaleviča sa Bielorusko pripojí len vtedy, ak k tomu bude mať Lukašenko politickú vôľu. Bieloruský vodca sa ale podľa neho snaží nátlaku Moskvy odolávať.

Lebjadok naopak tvrdí, že Lukašenko odovzdal kontrolu nad svojou armádou Rusku. "O otázke bieloruskej účasti vo vojne rozhoduje Putin," povedal Lebjadok v rozhovore s portálom Mediazona.

01 - Modified: 2022-06-25 11:05:37 - Feat.: 1 - Title: Rusi zasiahli základňu neďaleko poľských hraníc. Rakety boli vypálené z územia Bieloruska 02 - Modified: 2022-06-08 07:37:14 - Feat.: 1 - Title: Naša Niva: V Bielorusku pokračujú represie, v máji pribudlo 263 zadržaných 03 - Modified: 2022-06-03 16:21:03 - Feat.: 1 - Title: Korčok sa stretol s líderkou bieloruskej exilovej opozície Cichanovskou 04 - Modified: 2022-06-02 20:01:40 - Feat.: 1 - Title: Bieloruský súd potvrdil 18 rokov väzenia pre manžela opozičnej líderky Cichanovskej 05 - Modified: 2022-05-26 15:05:45 - Feat.: 1 - Title: Líderky bieloruského odporu získali Cenu Karola Veľkého
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:21