Zvyšky auta zničeného ruským vojenským úderom v Charkove na Ukrajine. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina hlási odrazenie útoku pri Sloviansku. Oslobodila aj piatich zajatcov v Chersone

13.07.2022, 12:36
13.07.2022, 15:17
Autor:
ČTKČTK

Moskva dnes zas informovala okrem iného o zostrelení štyroch ukrajinských vojenských lietadiel, dvoch na východe krajiny a dvoch na juhu. Ukrajina toto tvrdenie poprela a označila za propagandu.

Ukrajinskí obrancovia odrazili ruský útok smerom na obce Dovhenke a Dolyna, ktoré sa nachádzajú blízko Sloviansku na východe Ukrajiny.

Vo svojej pravidelnej rannej správe o tom dnes informoval ukrajinský generálny štáb. Ukrajinská vojenská rozviedka ohlásila oslobodenie piatich Ukrajincov pri osobitnej operácii v okupovanej Chersonskej oblasti.

Naopak, Moskva dnes informovala okrem iného o zostrelení štyroch ukrajinských vojenských lietadiel, dvoch na východe krajiny a dvoch na juhu. Ukrajina toto tvrdenie poprela a označila za propagandu.

Podobné vyhlásenia bojujúcich strán nie je možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Hlásenie z východu

"V charkovskom smere udržuje nepriateľ zoskupenie síl Západného a Východného vojenského okruhu a hlavné úsilie sústredí na obranu," tvrdí velenie ukrajinskej armády. Ruské invázne jednotky podľa neho rovnako opäť ostreľovali druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov a ďalšie obce v regióne.

V delostreleckom ostreľovaní ruskej invázne sily pokračujú tiež v okolí Sloviansku v Doneckej oblasti.

"Ukrajinskí obrancovia úspešne odrazili útok na Dovhenke a Dolynu. Nie je vylúčené, že nepriateľ bude pokračovať vo vedení útočných operácií s cieľom zlepšiť svoje taktické postavenie a vytvoriť priaznivé podmienky pre vedenie ofenzívy smerom na Izium a Slovjansk," píše ukrajinský štáb.

Ruské jednotky podľa neho ostreľovali tiež okrem iného obce v okolí Kramatorska, Bachmutu alebo Avdijivky. Na niektorých miestach podľa velenia ukrajinských síl útočilo Rusko rovnako letecky alebo raketovými údermi.

Zajatci v okupovanom Chersone

Ukrajinská vojenská rozviedka v utorok informovala, že jej bojovníci pri špeciálnej operácii v Chersonskej oblasti obsadenej okupačnými ruskými silami zachránili piatich zajatých Ukrajincov. Oslobodenú päticu podľa nej tvorili vojak, bývalý policajt a traja civilisti, jeden z nich má vážne zranenia.

"Všetci sú v starostlivosti ukrajinských úradov a dostáva sa im patričnej starostlivosti," cituje rozviedku portál RBK Ukrajina. Ten tiež upozornil, že rozviedka zverejnila z akcie video.

Rusko malo zostreliť lietadlá

"Ruské stíhačky zostrelili vo vzduchu tri lietadlá ukrajinského letectva: Su-25 a Su-24 pri osadách Novoukrajinka a Barvinkove v Doneckej ľudovej republike a tiež jeden MiG-29 pri Baštanky v Mykolajivskej oblasti," uviedol dnes podľa agentúry TASS hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, pričom samozvaná proruská Donecká ľudová republika sa nachádza v ukrajinskej Doneckej oblasti.

Podľa agentúry Interfax potom doplnil, že okrem toho ďalšia Su-25 zostrelila ruská protivzdušná obrana pri obci Šyroke v Mykolajivskej oblasti.

Ukrajinské letectvo podľa agentúry Reuters neskôr poprelo informáciu Moskvy o zostrelení štyroch svojich lietadiel. Jeho hovorca Jurij Ihnať toto tvrdenie odmietol ako propagandu.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom hlásení o vývoji bojov navyše oznámilo, že v mykolajivskej lodenici ruské rakety "zničili" okrem vojenskej techniky tiež 350 ukrajinských vojakov a ďalších až 70 členov ukrajinských delostreleckých jednotiek na inom mieste Mykolajivu.

Moskva tiež tvrdí, že jej ozbrojené sily zlikvidovali ukrajinskú diverznú a prieskumnú skupinu pri obci Dementivka v Charkovskej oblasti.

"Päť bojovníkov bolo zničených na mieste a ďalších desať ukrajinských vojakov zajatých," uviedol Konašenkov. Informácie sa nedajú nezávisle overiť.

image

Rusi ochotne veria propagande. Je to ľahšie, než prijať realitu, hovorí politológ Preobraženskij

01 - Modified: 2022-07-12 11:52:06 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zničila pred inváziou tajné dokumenty, hovorí sa o napojení na Rusov 02 - Modified: 2022-07-11 19:05:01 - Feat.: 1 - Title: Rusmi dosadený starosta pri Charkove zahynul po atentáte. Vybuchlo mu auto 03 - Modified: 2022-07-09 04:15:52 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine je plná zahmlievajúcej propagandy. Využívajú ju obe strany 04 - Modified: 2022-07-10 14:00:30 - Feat.: 1 - Title: Rusi ochotne veria propagande. Je to ľahšie, než prijať realitu, hovorí politológ Preobraženskij 05 - Modified: 2022-07-08 17:25:56 - Feat.: 1 - Title: Odhalili, ako Rusi pašujú ukrajinské obilie. Po 2500 kilometroch končí u spojencov Moskvy
01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:52