StoryEditor

Sergej Lavrov predčasne opustí schôdzku G20. Dodal, že sa „nebude vnucovať USA“

08.07.2022, 11:30
08.07.2022, 11:30
Autor:
redredČTKČTK

Ide o Lavrovovu prvú účasť na medzinárodnom fóre od začiatku invázie na Ukrajinu, ktorého sa zúčastňujú aj niektorí z najsilnejších západných kritikov ruského vojenského ťaženia.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov predčasne opustí schôdzku skupiny veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu ruského ministerstva zahraničia Mariju Zacharovovú.

"Ešte vedie bilaterálne rozhovory, potom vystúpi pred médiami a následne odcestuje," povedala pre DPA hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Ide o Lavrovovu prvú účasť na medzinárodnom fóre od začatia invázie na Ukrajinu, ktorého sa zúčastňujú aj niektorí z najsilnejších západných kritikov ruského vojenského ťaženia.

Účasť len na časti programu

Ruský minister v rokovacej sále sedel medzi zástupcami Saudskej Arábie a Mexika. Podľa diplomatických zdrojov agentúry AFP sa zúčastnil na rannom zasadnutí schôdze, nezúčastňuje sa však už na oficiálnej hostine ani popoludňajšom rokovaní

Nevypočul si tak ani slová nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, ani videoprejav ukrajinského ministra zahraničia Dmytra Kulebu.

Agentúra AP poznamenala, že to bolo prvýkrát od začiatku ruskej invázie, keď sa v jednej miestnosti stretol Lavrov s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom a mnohými ďalšími veľkými hráčmi svetovej politiky. Podľa agentúry AFP Blinken hovoril na rannom zasadnutí priamo k svojmu ruskému náprotivku.

"Ukrajina nie je vaša krajina. Ich obilie nie je vaše obilie. Prečo blokujete prístavy? Mali by ste umožniť vývoz obilia," povedal Blinken Lavrovovi, s ktorým sa podľa nemenovaného diplomatického zdroja odmietol stretnúť osobne.

Nebude sa "vnucovať USA"

Ruský minister zahraničných vecí na margo toho vyhlásil, že sa nebude vnucovať Spojeným štátom, aby s ním ich predstavitelia rokovali.

"Neboli sme to my, kto prerušil kontakt – boli to Spojené štáty," povedal Lavrov reportérom na indonézskom ostrove Bali. "Nebeháme za nikým, aby sme mu navrhovali stretnutia," dodal.

"Naši západní partneri sa pokúšajú vyhýbať sa rozhovorom o globálnych ekonomických otázkach," povedal ďalej Lavrov. "Akonáhle otvoria ústa, pustia sa do horlivej kritiky Ruska pre situáciu na Ukrajine a nazývajú nás agresormi a okupantmi," podotkol.

image

Medzi Ruskom a Západom sa spúšťa železná opona. Európa sa nestará o naše záujmy, vyhlásil Lavrov

V súvislosti s ministerským zasadnutím G20 uviedol, že "napriek správaniu sa našich západných kolegov je to užitočná diskusia".

Dvojdňové stretnutie šéfov diplomacie

Ministri zahraničia krajín skupiny G20 pricestovali na Bali vo štvrtok, pričom hlavná časť rokovaní je na programe dnes. Podľa indonézskeho predsedníctva by sa mali rokovania zamerať na tému dodávok potravín do chudobnejších krajín, uviedla agentúra Reuters.

Indonézska ministerka zahraničia Retno Marsudiová dnes v Lavrovovej prítomnosti vyzvala na rýchle ukončenie vojny na Ukrajine. Varovala, že dôsledky vojny, vrátane rastúcich cien energií a potravín, najviac zasiahnu chudobné krajiny.

Tradičná skupinová fotografia ministrov sa tentoraz nevyhotovovala a na protest proti ruskej invázii ministri zo skupiny veľkých západných ekonomík G7 bojkotovali štvrtkovú recepciu, poznamenala japonská agentúra Kjódó. Európska únia uviedla, že nechce dopustiť, aby sa skupina G20 stala platformou ruskej propagandy.

Lavrov podľa agentúry TASS "nedodržanie protokolu" zo strany predstaviteľov Západu označil za rusofóbiu, takéto správanie však bolo podľa neho očakávateľné.

image

V Rusku oslavujú koniec Johnsona. Klaun odchádza, znie z Moskvy

Zopakoval tiež predchádzajúcu pozíciu Kremľa, že Západ nedovolí Ukrajine vyjednávať o mieri, ale želá si Rusko poraziť na bojisku.

Prvým Lavrovovým partnerom pri bilaterálnych rokovaniach bol čínsky minister zahraničia Wang I, ktorého šéf ruskej diplomacie informoval o pokračovaní "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine.

Obaja ministri odsúdili protiruské sankcie. Tie uvalil politický Západ na Rusko po tom, ako ruské jednotky 24. februára 2022 nevyprovokovane vpadli na susednú Ukrajinu.

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu dnes podľa agentúry TASS oznámil, že s Lavrovom rokoval o mechanizme vývozu obilia z ukrajinských prístavov.

Lavrov sa okrem toho stretol aj so svojimi náprotivkami z Argentíny, Brazílie, Indie a Južnej Kórey.

image

Si Ťin-pching odmietol Putinovo pozvanie do Ruska. Je to zložité, uviedol

01 - Modified: 2022-07-07 21:10:53 - Feat.: 1 - Title: Lavrov sa prvýkrát od invázie stretne s ministrami západných krajín. Rokovať budú na fóre skupiny G20 02 - Modified: 2022-07-06 08:53:04 - Feat.: 1 - Title: Lavrov kritizoval zverejnenie obsahu telefonátu Putina s Macronom: Ide o porušenie diplomatickej etikety 03 - Modified: 2022-07-04 11:28:51 - Feat.: 1 - Title: Špekulácie o odstúpení pápež zvrátil ráznym vyhlásením. Chce navštíviť Moskvu aj Kyjev 04 - Modified: 2022-06-30 15:19:54 - Feat.: 1 - Title: Medzi Ruskom a Západom sa spúšťa železná opona. Európa sa nestará o naše záujmy, vyhlásil Lavrov
01 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 02 - Modified: 2024-05-02 10:34:45 - Feat.: - Title: VIDEO: Ako scény z apokalyptického filmu. Dronové zábery ukazujú skazu v strategickom meste 03 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine 04 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 05 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 13:05