Vrtuľník sa zúčastňuje pátracej a záchrannej operácie na mieste smrteľného kolapsu horského ľadovca v talianskych Alpách. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šanca nájsť ich živých je už minimálna. Pátrácia akcia v Dolomitoch naďalej hľadá nezvestných turistov

05.07.2022, 14:15
Autor:
ČTKČTK

Po nedeľňajšom zosuve v talianskych Alpách ostalo pod masou ľadu a kamenia 13 nezvestných turistov. Pátranie komplikuje nebezpečenstvo v podobe ďalšieho zrútenia ľadovca.

V talianskych Dolomitoch, kde sa v nedeľu uvoľnil veľký kus ľadovca na vrchu Marmolada, dnes pokračuje pátranie po nezvestných. Záchranári zapojili do pátracej akcie vrtuľníky aj bezpilotné lietadlá.

Nezvestných je 13 ľudí, z ktorých traja sú z Českej republiky. České ministerstvo zahraničia potvrdilo predchádzajúce informácie talianskych médií, že medzi siedmimi mŕtvymi je aj český občan.

Denník Corriere della Sera informoval, že záchranári obnovili pátraciu akciu okolo ôsmej hodiny. Drony a vrtuľníky, ktoré nezvestných hľadajú, majú napríklad zariadenia na zachytenie signálu mobilných telefónov. Alpská záchranná služba kvôli nebezpečenstvu ďalších zosuvov vylúčila, že by dnes na miesto vyslala pátracie skupiny.

image

Masa ľadu a kamenia telá roztrhala. Zosuv ľadovca v talianských Alpách si vyžiadal už sedem obetí

Šéf záchrannej služby Maurizio Dellantonio dopoludnia uviedol, že služba sa chystá vyslať na ľadovec pátracie družstvo s maximálne 20 ľuďmi a špeciálne vycvičenými psami. Pátracia akcia by sa mohla uskutočniť v stredu alebo vo štvrtok.

"Veľa bude záležať na predpovedi počasia, na teplotách a búrkach," uviedol Dellantonio. Podľa denníka La Repubblica úrady tiež uvažujú o odstrele časti ľadovca, ktorá sa stále nachádza nad miestom dopadu zosuvu.

Pátranie je podľa záchranárov veľmi komplikované a sťažuje ho aj nepriaznivé počasie. Kvôli búrke ho museli v pondelok na mnoho hodín prerušiť. Šanca na prežitie ľudí, ktorých zosuv zasiahol, je podľa odborníkov minimálna.

Kvôli zhoršeným meteorologickým podmienkam a búrkam úrady nariadili evakuáciu oblasti pri ľadovci Planpincieux, ktorý sa nachádza na talianskej strane hory Mont Blanc. Kvôli obavám zo zrútenia časti ľadovca musela byť vyprataná desiatka budov. Dnes dopoludnia ale úrady znova otvorili cestu, ktorá vedie v blízkosti ľadovca.

Talianska alpská služba dnes tiež našla pri hore Cervino, v západných Alpách, dvoch horolezcov, ktorí sa nezvestili od pondelka. Ide pravdepodobne o švajčiarskych občanov.

01 - Modified: 2022-06-26 06:20:41 - Feat.: 1 - Title: Pri nehode v severotalianskych Alpách zahynula nemecká turistka 02 - Modified: 2022-07-05 12:16:37 - Feat.: 1 - Title: Masa ľadu a kamenia telá roztrhala. Zosuv ľadovca v talianskych Alpách si vyžiadal už sedem obetí 03 - Modified: 2022-07-03 15:46:08 - Feat.: 1 - Title: V talianskych Alpách sa uvoľnil ľadovec, najmenej šesť ľudí zahynulo
01 - Modified: 2022-07-05 12:16:37 - Feat.: - Title: Masa ľadu a kamenia telá roztrhala. Zosuv ľadovca v talianskych Alpách si vyžiadal už sedem obetí 02 - Modified: 2022-07-03 15:46:08 - Feat.: - Title: V talianskych Alpách sa uvoľnil ľadovec, najmenej šesť ľudí zahynulo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 06:43