Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. FOTO: Reuters/Sputnik
StoryEditor

Lukašenko prekvapuje. Bielorusko dočasne zruší vízovú povinnosť pre Poliakov

01.07.2022, 06:59
Autor:
TASRTASR

Vyhlásenie prišlo v čase, keď Rusko - blízky spojenec Bieloruska - už viac ako štyri mesiace útočí na Ukrajinu.

Bielorusko vo štvrtok oznámilo, že dočasne pozastavuje vízovú povinnosť pre poľských občanov. Minsk tento krok označil za priateľské gesto susedského štátu. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko "rozhodol o zavedení dočasného bezvízového režimu pre poľských občanov" na dobu šiestich mesiacov s platnosťou od tohto piatka do 31. decembra, uviedla vo vyhlásení bieloruská pohraničná stráž.

Poliaci budú môcť navštíviť pohraničné oblasti Bieloruska v uvedenom období bez osobitného povolenia, ktoré sa predtým vyžadovalo. Členom pohraničnej stráže musia oznámiť dôvod svojej cesty a takisto miesto, ktoré sa chystajú navštíviť.

Bielorusko zároveň predĺžilo bezvízový styk do konca roka aj pre Litvu a Lotyšsko.

Prekvapivé vyhlásenie prišlo v čase, keď Rusko - blízky spojenec Bieloruska - už viac ako štyri mesiace útočí na Ukrajinu.      

Minsk zmenu vo vízovom styku s Varšavou ohlásil navyše niekoľko mesiacov po tom, čo krajiny Európskej únie obvinili Lukašenka z rozpútavania migračnej krízy na hraniciach s Poľskom. Bieloruskému režimu totiž pripísali vinu za privádzanie tisícov migrantov z Afriky a Blízkeho východu k európskym hraniciam a následné povzbudzovanie k tomu, aby prekročili hranice Poľska a Litvy. Minsk sa takto snažil pomstiť za sankcie, ktoré na Bielorusko uvalil Západ pre zásahy proti opozičnej demokracii.

Poľsko vo štvrtok oznámilo, že dokončilo 187 kilometrov dlhý plot na svojich hraniciach s Bieloruskom, ktorý mu má pomôcť zamedziť nelegálnej migrácii. Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že výstavba plotu "bola nevyhnutná na bezpečnú ochranu poľských hraníc".

01 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:30