Šéf NATO Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

Stoltenberg: Po dohode s Tureckom NATO pozve Švédov a Fínov, aby sa k nemu pridali

28.06.2022, 21:02
Autor:
ČTKČTK

Šéf NATO Jens Stoltenberg v Madride potvrdil, že Turecko upustilo od svojich výhrad proti vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie.

Všetky tri krajiny podpísali spoločné memorandum, ktoré reaguje na výhrady Ankary voči vstupu Švédska a Fínska do NATO.

image

Turecko súhlasí s členstvom Fínska a Švédska v NATO, tvrdí fínsky prezident

Po dohode s Tureckom NATO "pozve" obe severské krajiny, aby sa k nemu pripojili, potvrdil na večernej tlačovej konferencii Stoltenberg skoršie vyjadrenie fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa.

"Turecko, Fínsko a Švédsko dnes podpísali memorandum, ktoré sa týka tureckých obáv, vrátane tých ohľadom vývozu zbraní a boja proti terorizmu," povedal Stoltenberg.

Vstup Švédska a Fínska do NATO budú musieť tiež schváliť parlamenty tridsiatich existujúcich členských krajín aliancie.

Podľa Stoltenberga je rýchle prijatie Štokholmu a Helsínk tiež jasným odkazom ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, že dvere do aliancie zostávajú otvorené aj po ruskej agresii voči susednej Ukrajine.

Turecko svoje výhrady proti vstupu Švédska a Fínska stiahlo po tom, čo v Madride po niekoľkých hodinách rokovaní ministri zahraničia troch krajín podpísali spoločné memorandum.

"Týka sa tureckých obáv, vrátane tých ohľadom vývozu zbraní a boja proti terorizmu," povedal novinárom Stoltenberg.

Podľa úradu tureckého prezidenta Švédsko a Fínsko dali Ankare sľub, že podniknú konkrétne kroky vo veci vydania ľudí obvinených v Turecku z terorizmu.

Krajiny tiež budú v záujme boja proti terorizmu zdieľať informácie tajných služieb, uviedla kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

O vstup do NATO požiadali Švédsko a Fínsko v máji v reakcii na zhoršenie bezpečnostnej situácie v Európe po ruskej invázii na Ukrajinu.

"Rusku sa dostane viac NATO na jeho hraniciach," poznamenal k tomu Stoltenberg. Ankara doteraz tvrdila, že s rozšírením aliancie nesúhlasí, pretože Švédsko a Fínsko údajne podporujú teroristické organizácie.

Tými Turecko myslí napríklad Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je na zozname teroristických organizácií USA aj Európskej únie, ale aj kurdské oddiely YPG, ktoré západné krajiny podporovali v boji proti organizácii Islamský štát.

Ankare tiež vadilo obmedzenie predaja zbraní, ktoré oba škandinávske štáty voči Turecku zaviedli pred niekoľkými rokmi.

01 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 02 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 19:04:42 - Feat.: - Title: Počas vojenského cvičenia NATO v Poľsku zahynul španielsky vojak 05 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:32