Vysokorýchlostný vlak Pendolino po nehode v Bohumíne v Českej republike. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vážna nehoda v Česku: Po náraze Pendolina do posunovacej lokomotívy zomrel rušňovodič

27.06.2022, 12:05
Autor:
ČTKČTKredredjasjas
  • V stanici Bohumín v Karvinsku sa v pondelok skoro ráno zrazilo Pendolino odchádzajúce do Prahy s posunovacou lokomotívou.
  • Rušňovodič na mieste zomrel, ďalších päť ľudí vrátane štyroch zamestnancov ČD Cargo sa zranilo. Prevádzka v stanici bola prerušená v smere na Poľsko zhruba na pol hodiny.
  • Vlaky teraz ešte môžu naberať meškanie, spoje do Poľska jazdia cez Vrbicu.

Oba smery koľají sú už v prevádzke bez obmedzenia. „Dopravu sme zastavili o piatej hodine ráno. Po pol hodine už jazdili vlaky po vedľajších koľajniciach. Vlaky teraz môžu meškať, ale nemá to zásadný vplyv na dopravu,“ uviedol hovorca Správy železníc Dušan Gavenda.

Väčšie obmedzenie je teraz pre vlaky, ktoré jazdili z Bohumína do Poľska, cez Chalupky. „Tá koľaj je uzavretá. Jazdí sa okľukou cez Vrbicu. Udalosť sa teraz vyšetruje, akonáhle to bude hotové, bude možné vyslobodiť a odtiahnuť vozidlá, ktoré zostali na koľajniciach a mimo nich,“ doplnil Gavenda.

Zranenie a smrť

Podľa hovorcu krajských hasičov Petra Kůdelu príde vlak usadiť na koľaje špeciálna technika z Prahy a Přerova. „Budú pri tom asistovať hasiči pôsobiaci na dráhe. My sme tam pre všetkých, ktorí nehodu vyšetrujú a pohybujú sa tam, urobili zázemie, klimatizovaný stan s vodou,“ povedal Kůdela. Takzvané nakoľajovanie vlaku sa podľa neho odohrá pravdepodobne až popoludní.

Zatiaľ nie je jasné, kedy by mohla byť prevádzka plne obnovená. Nehoda sa stala o 5:02 a vykoľajili pri nej dva vozy Pendolina, poškodené boli výhybky. Inšpekcia začala vyšetrovanie príčin a okolností nehody, na mieste sú štyria inšpektori. Hmotná škoda vyskočí do desiatok miliónov korún (niekoľkých stoviek tisíc až miliónov eur).

Pri nehode zomrel 53-ročný rušňovodič. "Utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol," uviedla policajná hovorkyňa Soňa Štetínská.

"Ďalší človek vo vlaku sa ľahko zranil," potvrdil hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský. Zranení boli aj štyria zamestnanci ČD Cargo z posunovacej lokomotívy. Muži vo veku od 40 do 53 rokov boli zranení ľahko a stredne ťažko. Po ošetrení na mieste ich sanitky previezli do nemocníc v Bohumíne, Karvinej a Mestskej nemocnici Ostrava.

Šestnástim cestujúcim z Pendolina sa nič nestalo. "Ďalších cestujúci posádky záchrannej služby prezreli, neboli u nich však zistené žiadne zranenia," podotkol hovorca krajskej záchrannej služby Lukáš Humpl.

Vlak mal prísť do Prahy o pol deviatej ráno

Vlak SC 516 Pendolino s odchodom o 4:59 mal doraziť do Prahy o 08:30. V čase, keď vychádzal zo stanice, sa čelne zrazil s posúvacou lokomotívou.

„Pendolino sa po výjazde zo stanice stretlo so záložnou posunovacou lokomotívkou 'Kocour',“ uviedli na Twitteri krajskí hasiči. Spoj s plánovaným odchodom o 4:59 bol po evakuácii cestujúcich zrušený. Ľudia mohli využiť následné vlaky. Prevádzka v stanici Bohumín bola asi na pol hodiny v smere na Poľsko prerušená.

Nehodu s jedným mŕtvym potvrdila aj Správa železníc. „Okolnosti udalosti sú teraz predmetom vyšetrovania,“ uviedla na Twitteri.

Vyšetrovanie nehody

„Pravdepodobná možnosť nehody je takzvaná nedovolená jazda, to znamená, že Pendolino prešlo návestidlo zakazujúce jazdu, takže nemalo ešte správne postavené výhybky a vošlo tam, kam nemalo,“ povedal generálny inšpektor Železničnej inšpekcie Ján Kučera.

image

Diaľničná arbitráž o Višňové s Talianmi: Štát chystá milióny. Môžeme to prehrať, hovorí pre HN analytička

Všetky informácie sú podľa neho zatiaľ predbežné. „Rušňovodič Pendolina zahynul a zatiaľ nemôžeme povedať, že za nehodu môže on. Na mieste je v podstate celý územný inšpektorát Ostrava. Samozrejme vyšetrovanie bude trvať dlho, až niekoľko mesiacov,“ podotkol Kučera.

Nehodu vyšetrujú aj kriminalisti. \"Začali sa úkony trestného konania pre podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti,\" doplnila Štetínska.

01 - Modified: 2022-06-23 05:35:00 - Feat.: 1 - Title: Železničiari budú štrajkovať aj vo štvrtok, odbory dohodu nedosiahli 02 - Modified: 2022-06-21 17:13:00 - Feat.: 1 - Title: Štrajk železničiarov v Británii: Odbory a zamestnávatelia majú v stredu rokovať 03 - Modified: 2022-06-21 08:46:10 - Feat.: 0 - Title: Z Prahy do Košíc za štyri hodiny a s minimom emisií. Oblohu budú zrejme čoskoro opäť brázdiť vzducholode
01 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 02 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 03 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 04 - Modified: 2024-04-10 08:08:37 - Feat.: - Title: Nehoda za tunelom Sitina smerom do Petržalky. Polícia odkláňa dopravu 05 - Modified: 2024-04-08 06:39:16 - Feat.: - Title: V Starej Ľubovni sa rozlúčia s dievčatami, ktoré zahynuli v Spišskom Podhradí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:33