StoryEditor

Británia: Zničené mosty poslali Severodoneck do izolácie. Ukrajinci odtiaľ zrejme stiahli väčšinu vojakov

16.06.2022, 13:41
Autor:
ČTKČTK

Ostreľovaniu sa dnes nevyhlo ani mesto Sumy na severe Ukrajiny. Gubernátor Dmytro Žyvyckyj napísal, že rakety dopadli na sumské predmestie Sad a úder si vyžiadal štyri obete na živote a šesť ranených.

Všetky hlavné mosty cez rieku Severný Doneck, ktoré spájajú mesto Severodoneck na ukrajinskom Donbase s ďalším územím pod kontrolou ukrajinských síl, sú pravdepodobne zničené.

Vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov na Ukrajine to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany. Civilisti aj vojaci, ktorí zostali na východnom brehu rieky, sú v extrémne ťažkej situácii, poznamenalo ministerstvo.

image

Podpálené kamióny či dobodaný proruský predstaviteľ. Obyvatelia Mariupola sa búria proti okupácii

Ukrajina stiahla väčšinu vojakov

Ukrajinské sily pravdepodobne stiahli zo Severodonecka väčšiny svojich vojakov, doplnilo ministerstvo. Podľa skorších správ Rusi teraz po mesiaci tvrdých bojov ovládajú väčšinu mesta, príslušníci ukrajinských ozbrojených síl sa však nachádzajú v miestnom chemickom závode Azot.

Spoločne s nimi sa v areáli chemičky ukrývajú stovky civilistov. Dvojmestie Severodoneck a Lysyčansk je jedným z posledných miest v Luhanskej oblasti, ktoré sa ešte nepodarilo ruským silám ovládnuť.

V situácii, keď sú mosty cez Severný Doneck pravdepodobne zničené, nie je jasné, či ruská strana podnikne riskantný prechod cez rieku, alebo sa rozhodne k inému kroku.

Ruské jednotky sa s vysokou pravdepodobnosťou čoraz viac stretávajú s nedostatkom personálu. Niektoré z taktických práporných zoskupení, ktoré zvyčajne čítajú 600 až 800 vojakov, sa stenčili až na 30 vojakov, tvrdia podľa britského ministerstva ukrajinské úrady.

Obe bojujúce strany v bojoch zrejme musia čoraz viac spoliehať na malé zoskupenia pechoty.

Prioritou Severodoneck, apel aj na Bachmut

Velenie ukrajinskej armády dnes vo svojom pravidelnom hlásení uviedlo, že Rusi sa ďalej snažia získať plnú kontrolu nad Severodoneckom.

Nepriateľské sily sa tiež sústredia na zlepšenie svojich taktických pozícií pri Bachmute v Doneckej oblasti a ostreľujú obce v okolí.

Protivník tiež podniká útoky v smere na Slovjansk a zameriava sa na slabé miesta ukrajinskej obrany. Pri Charkove sa sústredí na udržanie svojich pozícií a podniká raketové údery na okolie.

Ostreľovaniu sa dnes nevyhlo ani mesto Sumy na severe Ukrajiny. Gubernátor Dmytro Žyvyckyj napísal, že rakety dopadli na sumské predmestie Sad a úder si vyžiadal štyri obete na živote a šesť ranených.

image

Severodoneck je naďalej zmietaný bojmi. V ohrození života je zhruba 10 000 civilistov

Ruská strana dnes podľa agentúry Interfax opätovne prisľúbila otvorenie humanitárneho koridoru pre civilistov ukrývajúcich sa v severodoneckom Azote.

Takýto koridor pre presun civilistov na územie ovládané proruskými separatistami Moskva jednostranne ohlásila aj v stredu, evakuácia sa ale neuskutočnila.

Ruské úrady obvinili z jej zmarenia ukrajinskej sily. Kyjev žiada, aby sa otvoril humanitárny koridor, ktorým by civilisti mohli odísť na územie ovládané Ukrajinou, to ale Moskva odmieta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 13:20