StoryEditor

Pápež: Nevidíme, čo je za vojnou na Ukrajine. Mohla byť vyprovokovaná

14.06.2022, 12:38
Autor:
ČTKČTK

František upozornil na všetky ozbrojené konflikty vo svete. "Svet je vo vojne," povedal pápež. Podľa neho ide o "tretiu svetovú vojnu po častiach".

Podľa pápeža Františka nie je vojna na Ukrajine čiernobiela, malo by sa na ňu nazerať komplexne a hľadať aj jej príčiny. Pápež to povedal v rozhovore s jezuitskými novinármi, ktorý dnes zverejnil denník La Stampa. Hlava katolíckej cirkvi v ňom špekuluje, že vojna mohla byť nejakým spôsobom vyprovokovaná, či sa jej dalo zabrániť. Pápež tiež znovu kritizoval zvýšený predaj zbraní a ocenil aj statočnosť Ukrajincov, ktorí bránia svoju krajinu a bojujú o prežitie.

image

Pápež František: Nedovoľme, aby sa z vojny na Ukrajine stal zvyk

"Vidíme brutalitu a zúrivosť, s akou túto vojnou vedú jednotky, najmä žoldnieri používaní Ruskom. Ale nebezpečenstvo je v tom, že vidíme len tie hrôzy, a nie to, čo je za touto vojnou, ktorá mohla byť nejakým spôsobom vyprovokovaná, či jej mohlo byť zabránené," povedal minulý mesiac pápež niekoľkým editorom európskych kultúrnych jezuitských časopisov.

S českým expertom Jiřím Vojáčkom sme sa v HNtelevízii rozprávali aj o tom, prečo Rusi vyprázdňujú sklady starej sovietskej techniky a čo teraz potrebuje Ukrajina: 

"Registrujem aj záujem o testovanie a predaj zbraní. Je to veľmi smutné, ale v podstate to je to, čo je v hre," dodal.

Komplexná záležitosť

Pápež tiež uviedol, že na súčasné udalosti by sa nemalo hľadieť štýlom "Červená Čiapočka", teda že Čiapočka bola dobrá a vlk zlý. "Je to globálna záležitosť, veľmi komplexná a previazaná," ​​dodal. Povedal tiež, že pred vojnou hovoril s jedným šéfom štátu, ktorého nemenoval, a ten podľa pápeža vyjadril obavy zo správania NATO. "Opýtal som sa ho prečo? A on mi odpovedal: Štekajú pri bránach Ruska a neuvedomujú si, že Rusi sú imperiálni a nedovolia žiadnej zahraničnej mocnosti priblížiť sa," uviedol pápež.

"Niekto môže povedať, že som proputinovský. Nie, nie som... jednoducho som proti redukovaniu komplexných vecí na dobro a zlo bez toho, aby sa hľadali príčiny a záujmy, ktoré sú veľmi zložité," povedal pápež. Rusko sa podľa neho prepočítalo, keď si myslelo, že "všetko skončí za týždeň". "Narazilo na statočný ľud, národ, ktorý bojuje o prežitie," dodal.

Pápež tiež zopakoval, že kvôli vojne na Ukrajine by sa nemalo zabúdať na ďalšie vojny, napríklad v Afrike, kde ozbrojené konflikty pokračujú a "nikoho to nezaujíma". "Pomyslime aj na Mjanmarsko a Rohingov. Svet je vo vojne," povedal pápež. Podľa neho ide o "tretiu svetovú vojnu po častiach".

image

Pápež František sa stretol s manželkami vojakov brániacich Azovstaľ

Stretnutie s Kirillom

Pápež od začiatku ruskej invázie 24. februára opakovane vyzýva na ukončenie vojny a Vatikán vyvíja diplomatické úsilie v snahe pomôcť k prímeriu. Pápež už deň po ruskej invázii v neobvyklom kroku navštívil ruskú ambasádu v Ríme a telefonoval si s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého neskoršie pozvanie na návštevu však doposiaľ nevypočul. Minulý mesiac pápež uviedol, že do Kyjeva nepôjde, pretože najskôr sa chce stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorému to ponúkol už v marci.

V dnes zverejnenom rozhovore tiež pápež zmienil možnú schôdzku s moskovským patriarchom Kirillom, lídrom ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorý má blízko k Putinovi a ruskú inváziu na Ukrajine podporuje. "Rozhodli sme sa schôdzku odložiť, aby náš rozhovor nebol zle pochopený," povedal pápež k skoršiemu plánu Vatikánu, aby sa obaja stretli tento mesiac v Jeruzaleme. Pápež uviedol, že sa snáď s Kirillom stretne v septembri v Kazachstane na medzináboženskom fóre. Minulý týždeň však pápež kvôli problémom s kolenom zrušil cestu do Afriky plánovanú na začiatok júla. Ani septembrová cesta sa z toho istého dôvodu nemusí uskutočniť.

01 - Modified: 2022-06-04 19:25:47 - Feat.: 1 - Title: Pápež František sa chystá v blízkej dobe rokovať o možnej návšteve Ukrajiny 02 - Modified: 2022-05-19 10:07:23 - Feat.: 1 - Title: Pápež odsudzuje vojnu na Ukrajine. "Nezabúdajme ani na menej mediálne pokrývané konflikty," tvrdí 03 - Modified: 2022-05-09 16:49:20 - Feat.: 1 - Title: Pápež František zo zdravotných dôvodov odložil návštevu Libanonu
01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:13