Severná Kórea uskutočnila ďalšiu skúšku svojich zbraní. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Soul: KĽDR dokončila prípravy na jadrový test, čaká sa na politické rozhodnutie

13.06.2022, 21:31
Autor:
ČTKČTK

Blinken varoval, že v prípade, že sa KĽDR rozhodne test uskutočniť, bude odozva USA a spojencov rýchla.

Severná Kórea dokončila prípravy na ďalší jadrový test a čaká sa už len na politické rozhodnutie. Dnes to po rokovaní so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom povedal juhokórejský minister zahraničia Pak Čin. Blinken varoval, že v prípade, že sa KĽDR rozhodne test uskutočniť, bude odozva USA a spojencov rýchla. Zmeniť by sa v tom prípade mohol aj americký vojenský postoj, napísala agentúra AFP.

"Severná Kórea dokončila prípravy na ďalší jadrový test a myslím si, že sa len čaká na politické rozhodnutie," povedal na tlačovej konferencii minister Pak Čin. Podľa neho by test vyvolal nové medzinárodné sankcie.

image

Severná Kórea vykonala ďalší raketový test. Kim Čong-un vyzýva na zvýšenie obranyschopnosti krajiny

Blinken vyjadril znepokojenie z možnosti, že KĽDR uskutoční svoj siedmy jadrový test. "Sme pripravení na všetky scenáre," uviedol Blinken. USA podľa neho jednajú so spojencami v oblasti - popri Južnej Kórei aj s Japonskom - a zvažujú zmenu svojho krátkodobého i dlhodobého vojenského postoja. "Budeme vyvíjať tlak do doby, kým režim v Pchjongjangu zmení kurz," povedal šéf americkej diplomacie. Súčasťou nátlaku sú sankcie proti predstaviteľom KĽDR, ale aj ruským a čínskym subjektom, ktoré Severnej Kórei pomáhajú s rozvojom balistických rakiet i jadrového programu.

Severná Kórea tento rok uskutočnila už 18 raketových testov, uviedla agentúra AP. Raketové aj jadrové testy KĽDR zakazujú rezolúcie OSN. Na konci mája USA v Bezpečnostnej rade OSN navrhli sprísnené sankcie proti Pchjongjangu, návrh ale vetovali Rusko a Čína. Cez víkend KĽDR vystrelila aj množstvo delostreleckých striel, ktoré by v prípade zamierenia mohli zasiahnuť okolie juhokórejskej metropoly Soulu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 04 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:07