StoryEditor

Rusko zrovnáva so zemou všetko, čo mu stojí v ceste. Ukrajinský plán je jasný, hovorí expert

13.06.2022, 17:20
Autor:
ČTKČTK

Poučené zo svojich predchádzajúcich chýb teraz Rusko postupuje opatrnejšie a spolieha sa na bombardovanie z dlhšej vzdialenosti, aby oslabilo ukrajinskú obranu.

Rusko deň za dňom neúnavne podniká letecké nálety, delostrelecky ostreľuje ukrajinský Donbas a pomaly, ale vytrvalo postupuje, aby ovládlo priemyselné srdce svojho suseda, napísala dnes agentúra AP. Podľa nej sa odohráva kampaň s vysokým rizikom, ktorá môže určiť priebeh celej vojny.

Ak Rusko v bitke o Donbas uspeje, bude to pre Ukrajinu znamenať nielen stratu územia, ale možno aj stratu veľkej časti najschopnejších vojenských síl, čo Moskve otvorí cestu k tomu, aby zabrala ďalšie územia a diktovala Kyjevu svoje podmienky. Ruský neúspech by mohol položiť základy pre ukrajinskú protiofenzívu a prípadne viesť k politickým otrasom v Kremli.

Po neúspešných prvých pokusoch o dobytie Kyjeva a druhého najväčšieho mesta Charkova, ktoré sa odohrali bez riadneho plánovania a koordinácie, sa Rusko zameralo na priemyselný Donbas, kde Moskvou podporovaní separatisti od roku 2014 bojujú proti ukrajinskej armáde, píše AP. Poučené zo svojich predchádzajúcich chýb teraz Rusko postupuje opatrnejšie a spolieha sa na bombardovanie z dlhšej vzdialenosti, aby oslabilo ukrajinskú obranu.

image

Tanky Leopard či obrnence Marder? Médiá špekulujú, čo by Olaf Scholz mohol priviezť do Kyjeva

Zdá sa, že to funguje: lepšie vybavené ruské sily dosiahli úspechy v Luhanskej i Doneckej oblasti, ktoré tvoria Donbas. Kontrolujú viac ako 95 percent prvej menovanej a približne polovicu druhej oblasti, konštatuje agentúra.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak nedávno stanici BBC povedal, že Rusko nasadilo na fronte takmer všetok svoj nejadrový arzenál a Ukrajina prichádza denne o 100 až 200 vojakov. Prezident Volodymyr Zelenskyj predtým hovoril o stovke zabitých ukrajinských obrancov denne. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov označil situáciu na fronte za "nesmierne ťažkú".

V čase, keď sa vojna pre Rusko vyvíjala zle, si mnohí mysleli, že by ruský prezident Vladimir Putin mohol po určitých úspechoch v Donbase vyhlásiť víťazstvo a potom ukončiť konflikt, ktorý vážne poškodil ekonomiku Ruska a vyčerpal jeho zdroje. Kremeľ však dal jasne najavo, že očakáva od Kyjeva uznanie všetkých ziskov, ktoré Rusko od začiatku invázie dosiahlo - čo Ukrajina vylúčila, píše AP.

Konzervatívnejšia taktika Ruska

Ruské sily kontrolujú celé pobrežie Azovského mora vrátane strategického prístavu Mariupol, celú Chersonskú oblasť – kľúčovú bránu na Krym – a veľkú časť Záporožskej oblasti, ktorá by mohla pomôcť ďalšiemu postupu hlbšie na Ukrajinu, pričom málokto čaká, že sa Putin zastaví.

Podľa AP sa zdá, že Rusko teraz používa konzervatívnejšiu taktiku. Mnohí očakávali, že sa pokúsi obkľúčiť ukrajinské sily zo severu a juhu, ale Moskva namiesto toho používa množstvo menších ťahov, aby donútila Ukrajincov k ústupu a nepreťažila svoje zásobovacie línie. "Sústredí všetko svoje delostrelectvo na jediný úsek frontovej línie, aby si prerazilo cestu vpred a zrovnalo so zemou všetko, čo mu stojí v ceste," povedal na adresu Ruska Keir Giles z londýnskeho think-tanku Chatham House.

image

Toxický Putin. Od Ruska sa odvracajú už aj tradiční spojenci

Západní predstavitelia medzitým stále chvália schopnosť ukrajinských síl brániť svoju krajinu, urputne bojovať, podobne ako ruský agresor sa spoliehať na delostrelectvo, na niektorých miestach ustupovať a zároveň podnikať časté protiútoky. "Ukrajina vykonáva politiku pružnej obrany, ustupuje tam, kde to dáva zmysel, namiesto toho, aby sa držala každého centimetra územia," myslí si Giles.

Vysoko postavený západný predstaviteľ pod podmienkou anonymity agentúre povedal, že ruská kampaň "je naďalej na všetkých úrovniach hlboko problematická". Silám vyslaným z Moskvy podľa neho trvá "týždne, kým dosiahnu aj skromné ​​taktické ciele, ako je napríklad obsadenie jednotlivých dedín", a počas leta by ruská armáda mohla dosiahnuť "bod, kedy už nebude schopná efektívne vytvárať bojovú silu".

Jasná delostrelecká prevaha

Rusko má v bitke o Donbas jasnú delostreleckú prevahu vďaka väčšiemu počtu ťažkých húfnic, raketometov a hojnosti munície. Ukrajinci musia pri používaní delostrelectva šetriť, zatiaľ čo Rusi sa neustále zameriavajú na ich zásobovacie línie. Ukrajina začala dostávať viac ťažkých zbraní od západných spojencov, ktorí teraz plánujú začať jej dodávať raketomety, podotýka agentúra.

Putin varoval, že pokiaľ Západ poskytne Kyjevu rakety dlhšieho doletu, ktoré by mohli zasiahnuť ruské územie, Moskva by mohla udrieť na ukrajinské ciele, ktoré boli jej agresie doteraz ušetrené. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa nechal počuť, že Rusko by mohlo reagovať záborom ďalšieho územia ako nárazníkového pásma pred takýmito zbraňami.

Ukrajinskí predstavitelia a západní analytici medzitým vyjadrili obavy, že by sa Moskva mohla pokúsiť podniknúť ofenzívu do husto osídlenej a priemyselnej Dnepropetrovskej oblasti ďalej na severe, čo by mohlo potenciálne rozotnúť Ukrajinu na dve časti a predstavovať novú hrozbu pre Kyjev.

image

ANALÝZA: Nádej, že Ukrajina zvráti bitku o Donbas, je malá. Rusi majú obrovskú delostreleckú prevahu

Kyjev hrá o čas

"Ruské ciele sa v súvislosti s touto vojnou menia v závislosti od situácie na mieste," konštatovala Eleonora Tafurová Ambrosettiová z milánskeho Inštitútu pre medzinárodnú politiku ISPI. Dodala, že Moskva by sa mohla pokúsiť poškodiť ukrajinskú ekonomiku tým, že sa zmocní celého pobrežia, aby Kyjevu znemožnila prístup k lodnej doprave.

Jeden z ruských generálov už nadniesol plány odrezať Ukrajinu od Čierneho mora zmocnením sa Mykolajivskej a Odeskej oblasti. Ovládnutie ukrajinského územia až k hraniciam s Rumunskom by Moskve tiež umožnilo vybudovať pozemný koridor do moldavského separatistického regiónu Podnesterska, kde sa nachádza ruská vojenská základňa, píše AP.

Všetky tieto ambície podľa nej závisia od úspechu Moskvy na východe. Porážka v Donbase by Kyjev dostala do ťažkej pozície, pretože noví regrúti by nemali schopnosti ostrieľaných vojakov, ktorí teraz bojujú na východe, pričom zásoby západných zbraní by nestačili na odrazenie potenciálne hlbšieho ruského náporu. Ukrajinskí predstavitelia sa tieto obavy snažili rozptýliť a vyjadrili presvedčenie, že ich armáda môže vydržať a zastaviť ruský postup, a dokonca začať protiútok.

"Ukrajinský plán je jasný: Kyjev vyčerpáva ruskú armádu a snaží sa získať čas na ďalšie dodávky západných zbraní, vrátane systémov protivzdušnej obrany, v nádeji, že začne účinný protiútok," myslí si Mykola Sunhurovskyj z kyjevského think-tanku Razumkovovo centrum.

Vyslúžilý americký generál Philip Breedlove, ktorý pôsobil ako vrchný veliteľ síl NATO v Európe v rokoch 2013 až 2016, pritom varuje pred akýmkoľvek prímerím, ktoré by kodifikovalo ruské zisky na bojisku. "Je to ako vychovávať dvojročné dieťa. Ak povolíte zlé správanie, alebo ešte horšie - ak zlé správanie oceníte, dočkáte sa ďalšieho zlého správania," nechal sa počuť.

01 - Modified: 2022-06-13 11:13:15 - Feat.: 1 - Title: Putinov hospodársky zázrak sa nekoná. Odstrihnutie od Západu spôsobí kolaps Ruska 02 - Modified: 2022-06-13 07:49:54 - Feat.: 1 - Title: Michail Kasianov: Vojna na Ukrajine môže trvať dva roky. Rusko sa vráti na cestu demokracie 03 - Modified: 2022-06-12 20:28:32 - Feat.: 1 - Title: Rusi zničili most spájajúci Severodoneck s Lysyčanskom, tvrdí Kyjev 04 - Modified: 2022-06-12 18:36:03 - Feat.: 1 - Title: V okupovanom ukrajinskom Melitopole zahrmel výbuch, sú ranení 05 - Modified: 2022-06-12 13:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi obnovili kanál na Krym. S priľahlou časťou Ukrajiny majú veľké plány
01 - Modified: 2024-05-19 16:09:50 - Feat.: - Title: Ruská Čiernomorská flotila sa ďalej zmenšila, píšu médiá po oznámení o zničení mínolovky 02 - Modified: 2024-05-19 13:48:11 - Feat.: - Title: Fínsko kvôli prílevu migrantov z Ruska chystá osobitný zákon, aby mohli žiadosti odmietať 03 - Modified: 2024-05-19 09:49:32 - Feat.: - Title: Pri ruských náletoch na Charkov zomrelo najmenej osem ľudí 04 - Modified: 2024-05-19 09:38:58 - Feat.: - Title: Rusko a Ukrajina pokračujú v útokoch bezpilotných lietadiel. Kyjev zničil 30 dronov 05 - Modified: 2024-05-19 08:46:22 - Feat.: - Title: Ukrajinka propagovala Rusko, mysleli si státisíce. Jej tvár zneužili za pomoci umelej inteligencie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 20:37