Granáty hodené ruskými jednotkami po ukrajinských demonštrantoch v Chersone, ktorí protestujú proti okupácii mesta, 21. marca 2022. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Okupovaný Cherson pritvrdzuje v odpore. Ukrajinci vyhodili do vzduchu kaviareň využívanú bábkovou vládou

10.06.2022, 17:02
Autor:
vapvapnasinasi

Rusko označilo výbuch podniku za „teroristický útok“. Podľa miestnych obyvateľov hnutie odporu v Chersone znepokojilo okupačné sily natoľko, že pritvrdili v zásahoch proti civilistom a disentom.

V Rusmi okupovanom ukrajinskom Chersone rastie odbojové hnutie, ktorého aktivity koordinuje ukrajinská armáda. Odbojári si trúfnu aj na bombové atentáty, zatiaľ čo Rusi sprísňujú opatrenia.

Z pasívneho na aktívny odpor

Správy o protestoch ukrajinských obyvateľov okupovaného Chersonu doteraz mali podobu skôr pasívne agresívneho odporu.

Je však možné, že potom, čo proruská bábková vláda oznámila svoj zámer pripojiť oblasť k Rusku cez referendum, tento odpor začal strácať práve na spomínanej pasivite.

Ako totiž informoval britský denník The Telegraph, obyvatelia Chersonu tieto dni vyhodili do povetria kaviareň, pričom pri výbuchu boli zranení štyria ľudia.

Jeden z ukrajinských vojenských predstaviteľov navyše uviedol, že podnik využívali ruskí predstavitelia, ktorí v ňom „obedujú od prvých dní“ okupácie.

„Dnešný výbuch ukazuje, že boj sa nezastaví ani na sekundu, ani na minútu. Chersonská oblasť je Ukrajina,“ povedal po útoku.

Rusko označilo výbuch za „teroristický útok“.

V odboji vedie Melitopol

Na Ruskom okupovaných územiach sa množia známky hnutia odporu. Na prelome mája a júna v blízkom Melitopole vybuchla bomba ukrytá v kanáli, akonáhle sa k nemu priblížilo auto.

Išlo pravdepodobne o prvý útok blížiacej sa guerillovej vojny na južnej Ukrajine.

image

Na okupovanom juhu Ukrajiny silnie odboj, pribúda sabotáží aj atentátov

K útokom za frontovou líniou dochádza aj na východe krajiny. V piatok ukrajinská armáda zničila v meste Kadijivka základňu Vagnerovej skupiny, ktorá od roku 2014 bojuje na strane Ruska proti Kyjevu a tamojšej vláde.

"Ukrajinské sily zasiahli presne, prežil iba jediný ruský fašista," oznámil gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

image

Ukrajinská armáda zničila základňu Vagnerovej skupiny, tvrdí gubernátor Hajdaj

Útok prišiel v okamihu, keď sa čoraz častejšie v okupovaných mestách Chersonskej oblasti objavujú plagáty, ktoré vypisujú odmenu na hlavu predstaviteľov miestneho bábkového režimu. Plagáty sú súčasťou širšieho protipropagandistického snaženia, ktoré ruských okupantov vykresľuje ako vrahov.

Hnutie predstavuje veľký problém pre ruské sily, ktoré sa snažia zaviesť trvalú kontrolu nad rozsiahlym územím, ale nemajú na to dostatok vojakov. Mohlo by ísť o začiatok dlhodobého odboja a odporu nasmerovaného proti okupantom.

image

Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela

Špekuluje sa, že toto hnutie je koordinované ukrajinskými Silami pre zvláštne operácie. Ich práca je údajne rozdelená do troch sekcií: vojenské akcie, podporné operácie a psychologická vojna.

Zdroj týždenníka The Economist povedal, že strávili čas prípravou „prostých miestnych ľudí“ na odboj.

Rusi sprísňujú režim

Podľa miestnych obyvateľov hnutie odporu znepokojilo okupačné sily v Chersone, čo viedlo k obnoveniu zásahov proti civilistom a disentom.

image

Stremousov: Chersonská oblasť uzatvára svoje hranice a prechádza na moskovský čas

Ruské jednotky v Chersonskej oblasti údajne dostali povolenie strieľať na civilistov a ničiť vozidlá v blízkosti kontrolných stanovíšť, tvrdí ukrajinské Južné operačné veliteľstvo.

Muž, ktorý si prial zostať v anonymite, povedal serveru The Telegraph, že ho Rusi držali tri dni v uzavretej miestnosti, kde bol bitý a slovne napádaný, dokonca musel natočiť propagandistické video, v ktorom sa zrieka svojej úlohy v teritoriálnej obrane.

Jeho susedka popísala, ako ho na ulici za bieleho dňa odvliekla skupina ozbrojených mužov. „Stalo sa to veľmi rýchlo a nečakane. Vtiahli ho za ruky do auta a odviezli ho preč,“ povedala osemnásťročná Nasťa. „Bála som sa, čo s ním urobia a či vôbec prežije.“

„Nebránil sa, pretože v súčasnej dobe môže zle skončiť každý, kto kladie odpor alebo dáva najavo nesúhlas. K únosom dochádza veľmi často. Unášajú ľudí, ktorí chodia na zhromaždenia, dobrovoľníkov alebo vojakov z teritoriálnej obrany,“ uzatvára Nasťa.

„V Chersonskej oblasti je asi 600 ľudí, ktorí sú zatvorení v pivniciach, v špeciálne vybavených miestnostiach, v mučiarňach. Mnoho z nich bolo prevezených na Krym,“ uviedla v utorok stála zástupkyňa ukrajinského prezidenta v Autonómnej republike Krym Tamila Taševová.

image

BBC: Ruskí vojaci mučia obyvateľov okupovaného Chersonu, svedčia obete

Plagáty šíriace strach

Po celom Chersone sú na budovách a pouličných tabuliach vylepené plagáty. „Nie je možné ísť po ulici a nevidieť aspoň jeden. Sú všade a dáva nám to nádej,“ povedala Nasťa.

„Nájdeme každého šmejda, ktorý mučil našich ľudí v pivniciach, strieľal rakety alebo riadil delostrelecké údery. Tu nikdy nebudete mať pokoj. Smrť okupantom,“ stálo na jednom z nich.

Iné ukazovali mapu Ruska s nápisom „Ruský pas vás izoluje od sveta“, čo zrejme odkazuje na oznámenie, že všetci obyvatelia regiónu môžu požiadať o ruské občianstvo.

Ruskú moc nad Chersonom spochybňujú aj nedávne vojenské úspechy Ukrajiny. Podľa vojenských analytikov ukrajinské sily dosiahli územné zisky, ktoré nútia Rusko prerozdeliť svoje sily, aby posilnilo bojové jednotky.

image

Protiofenzíva v Chersonskej oblasti. Kyjev chce späť dobyť stratené územie

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v piatok vo svojej rannej zvodke informoval, že ukrajinské jednotky zaútočili na ruské vojenské pozície na juhu okupovanej Chersonskej oblasti.

Podľa agentúry Reuters ukrajinské ministerstvo obrany deň predtým uviedlo, že jeho sily po protiofenzíve už získali naspäť časť predtým zabraného územia v Chersonskej oblasti.

V súčasnosti tieto informácie však nie je možné nezávisle overiť. 

01 - Modified: 2022-06-10 14:22:22 - Feat.: 1 - Title: Protiofenzíva v Chersonskej oblasti. Kyjev chce späť dobyť stratené územie 02 - Modified: 2022-06-10 13:17:15 - Feat.: 1 - Title: Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela 03 - Modified: 2022-05-28 17:56:33 - Feat.: 1 - Title: Na okupovanom juhu Ukrajiny silnie odboj, pribúda sabotáží aj atentátov 04 - Modified: 2022-06-10 09:04:57 - Feat.: 1 - Title: Ako uvažuje Putin? Je to človek 19. storočia, hovorí muž, ktorý sa podieľal na jeho vzostupe 05 - Modified: 2022-06-09 20:27:42 - Feat.: 1 - Title: Moskva stavila na kolaborantov. Chersonskú oblasť zveril Putin väzňovi z Karibiku a youtuberovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 23:08