Na smrť odsúdený britský občan Shaun Pinner za mrežami v súdnej sieni v neuznanej Doneckej ľudovej republike, 9. júna 2022. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nemiešal by som sa do toho, obhajuje Lavrov trest smrti pre zajatých cudzincov. Budú ďalšie súdy

10.06.2022, 15:00
Autor:
ČTKČTKredred

„V tejto chvíli sa všetko odohráva na základe zákonov Doneckej ľudovej republiky, pretože zločiny, o ktoré ide, boli spáchané na území Doneckej ľudovej republiky,“ povedal Lavrov podľa agentúry TASS.

Trest smrti nad tromi zahraničnými vojakmi vyniesol súd na základe zákonov separatistickej Doneckej ľudovej republiky pre zločiny spáchané na území tejto republiky, vyhlásil vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Verdikt vynesený spomínaným súdom republiky, ktorej nezávislosť na rozdiel od Ruska svet neuznáva, kritizujú západní predstavitelia aj OSN ako porušenie práv vojnových zajatcov aj priamo ako vojnový zločin.

Rešpektuje vôľu proruských úradov

„V tejto chvíli sa všetko odohráva na základe zákonov Doneckej ľudovej republiky, pretože zločiny, o ktoré ide, boli spáchané na území Doneckej ľudovej republiky,“ povedal Lavrov podľa agentúry TASS.

„Všetko ostatné je predmetom špekulácií. Nemiešal by som sa do práce tamojších súdov,“ dodal minister, ktorý sa teraz v Jerevane zúčastňuje stretnutia so svojimi náprotivkami z vojenskej aliancie ODKB.

image

Rusko chce využiť cudzincov odsúdených na smrť ako rukojemníkov a vyvíjať tlak na Západ, tvrdí Kyjev

Separatisti na Ukrajine s podporou Moskvy

Agentúra Reuters pripomenula, že na území začali proruskí separatisti za podpory Moskvy ozbrojený konflikt za odtrhnutie od Ukrajiny na jar 2014.

Zo všetkých členských štátov OSN uznalo nezávislosť Doneckej ľudovej republiky len Rusko, zatiaľ čo medzinárodné spoločenstvo pokladá túto oblasť za súčasť Ukrajiny, ktorá má naďalej pod kontrolou väčšinu Doneckej oblasti.

image

Rodiny cudzincov odsúdených v Donecku veria v zrušenie rozsudku. Trojici hrozí trest smrti

„Sme vážne znepokojení správami o falošnom ‚súdnom procese' a rozsudkoch nad bojovníkmi, slúžiacimi v súlade so zákonmi v ukrajinských ozbrojených silách. Vyzývame Rusko a jeho zástupcov, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne právo, vrátane práv a ochrany vojnových zajatcov,“ zareagoval na verdikt šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva podľa agentúry AFP tiež vyjadril znepokojenie.

„Od roku 2015 pozorujeme, že takzvaný súdny systém samozvaných republík nespĺňa základné záruky spravodlivého procesu (...). Takéto procesy proti vojnovým zajatcom predstavujú vojnový zločin,“ uviedla na tlačovej konferencii v Ženeve hovorkyňa úradu Ravina Shamdasaniová.

Hovorca nemeckej vlády označil verdikt za šokujúci. Podľa neho dokazuje, že Rusko pohŕda základnými princípmi medzinárodného práva.

image

Zajatých Britov poslali na Donbase na smrť. Vykonštruovaný proces, zúri Londýn

Žoldnieri, tvrdí súd v Donecku

Súd v samozvanej Doneckej ľudovej republike vo štvrtok neprávoplatne odsúdil na trest smrti dvojicu Britov Aidena Aslina a Shauna Pinnera a občana Maroka Ibráhíma Sádúna.

Podľa súdu, ktorý prípad začal prejednávať v utorok, muži bojovali na Ukrajine ako žoldnieri. Odsúdení, ktorí sa hodlajú proti verdiktu odvolať, však tvrdia, že sú riadnymi vojakmi ukrajinskej armády, a že sa s nimi preto má zaobchádzať ako s vojnovými zajatcami.

Trojica sa podľa obžaloby pokúsila o násilné uchvátenie moci v takzvanej Doneckej ľudovej republike, zúčastnila sa výcviku s cieľom vyvíjať teroristickú činnosť a tiež porušila zákony ohľadom žoldnierstva.

Žili na Ukrajine, bojovali za ňu

Postál Mediazona už skôr napísal, že všetci traja odsúdení vstúpili do ukrajinskej armády ešte pred začiatkom terajšej ruskej invázie na Ukrajinu a že na Ukrajine žili niekoľko rokov.

Aiden Aslin od roku 2018 slúžil pri námornej pechote ukrajinských síl, od rovnakého roku je jej príslušníkom aj Shaun Pinner.

Maročan Sádún sa presťahoval na Ukrajinu v roku 2019 a o dva roky neskôr podpísal zmluvu o vstupe do ukrajinskej armády.

Britský denník The Guardian tento týždeň napísal, že ruské úrady chystajú súdne procesy podobné tým na Ukrajine, kde sú ruskí vojaci obviňovaní z páchania rôznych zverstiev.

image

Prvý Rus súdený za vojnové zločiny na Ukrajine dostal doživotie, Kremeľ mu chce pomôcť

Podľa analytikov môžu byť procesy zámerne konštruované tak, aby vytvorili maximálny nátlak na Západ a aby prinútili ukrajinskú stranu k výmene zajatých ruských vojakov zadržiavaných a súdených na Ukrajine.

Podľa dostupných informácií sa do bojov na Ukrajine popri ďalších cudzincoch zapojili napríklad aj českí dobrovoľníci. Koncom marca sa objavili snímky zachytávajúce niektorých z nich v Irpini pri Kyjeve. Podrobnosti o ich počte však nie sú k dispozícii.

01 - Modified: 2022-06-09 17:12:30 - Feat.: 1 - Title: Prvý Rus súdený za vojnové zločiny na Ukrajine dostal doživotie, Kremeľ mu chce pomôcť 02 - Modified: 2022-06-09 17:11:25 - Feat.: 1 - Title: Pred súd sa postavia ďalší ruskí vojaci. Prokuratúra predložila nových osem prípadov vojnových zločinov 03 - Modified: 2022-05-31 11:35:27 - Feat.: 0 - Title: Na Ukrajine odsúdili dvoch ruských zajatcov. Za vojnové zločiny strávia vyše 11 rokov za mrežami 04 - Modified: 2022-06-10 11:38:17 - Feat.: 1 - Title: Rusko chce využiť cudzincov odsúdených na smrť ako rukojemníkov a vyvíjať tlak na Západ, tvrdí Kyjev 05 - Modified: 2022-06-10 06:52:19 - Feat.: 1 - Title: Rodiny cudzincov odsúdených v Donecku veria v zrušenie rozsudku. Trojici hrozí trest smrti
01 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 02 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 03 - Modified: 2024-04-18 12:52:17 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s Kulebom, obaja poukázali na potrebu schválenia pomoci v Kongrese 04 - Modified: 2024-04-18 12:35:51 - Feat.: - Title: "Neuveriteľný úspech." Slováci vyzbierali za dva dni vyše milión eur na muníciu pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:29