Ilustračná fotografia, britských vojakov na cvičení, kde spojenecké jednotky NATO vykonávajú cvičenia Swift Response 22, 12. mája 2022. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Zajatých Britov poslali na Donbase na smrť. Vykonštruovaný proces, zúri Londýn

09.06.2022, 17:17
Autor:
dttdtt

„Len sa nebojte, staráme sa o nich. Dostávajú jedlo, vodu a všetko potrebné. Tak ako ďalší cudzinci, ktorí sa vzdali našim vojakom a sú teraz zadržaní,“ reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Dvaja Briti a Maročan, ktorých ruskí vojaci zajali pri bojoch na Ukrajine, boli odsúdení na trest smrti, informovala agentúra TASS. Trojica sa v stredu večer na súde v takzvanej Doneckej ľudovej republike priznala k obvineniam z terorizmu či sprisahania.

Britská strana proces označila za vykonštruovaný a priznanie za vynútené. Moskva podľa nej používa zajatcov na politické ciele.

Odvolanie v Donecku

„Aidenovi Aslinovi, Shaunovi Pinnerovi a Ibráhimu Sádúnovi sa za ich zločiny ukladá s konečnou platnosťou trest smrti,“ stojí podľa TASS v rozsudku. Podľa súdu muži bojovali na Ukrajine ako žoldnieri.

Všetci traja odsúdení sa chystajú proti verdiktu odvolať, povedal agentúre jeden z advokátov. Odvolanie bude preskúmavať príslušné oddelenie najvyššieho súdu Doneckej ľudovej republiky.

Rovnaký súd pritom o mužoch rozhodoval teraz, vyplýva zo správy.

"Všetci traja sa priznali k absolvovaniu výcviku s cieľom vykonávať teroristické aktivity," napísala v stredu neskôr agentúra RIA Novosti, ktorá text doplnila videom, na ktorom Aslin, Pinner a Sádún sedí za bielymi mrežami v rohu súdnej siene.

image

Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela

Aslin sudcovi na otázku, či s obvineniami súhlasí, odpovedal po rusky „ták točno“, čo v preklade znamená „presne tak“. Za obvinenie hrozí podľa denníka The Times trest až dvadsať rokov väzenia.

"Pinner a Sádún priznali navyše sprisahanie za účelom prevzatia moci, čo je zločin, ktorý sa trestá smrťou," dodala RIA s tým, že kombinované obvinenia by mohli viesť k trestu smrti pre všetkých troch mužov.

Osudné mariupolské bojisko

Rusi dvadsaťosemročného Aslina a štyridsaťosemročného Pinnera zajali v apríli pri obliehaní prístavného mesta Mariupol. Aj Sadún skončil v zajatí v apríli, za akých okolností ho ruskí vojaci zadržali, ale nie je jasné.

Ruskí predstavitelia tvrdia, že muži sú žoldnieri, takže nemajú nárok na ochranu, ktorú Ženevské konvencie zaručujú vojnovým zajatcom. Trojica však trvá na tom, že patrí k riadnym členom ukrajinskej armády.

image

Víťazstvo Ruska a jeho armáda pri Užhorode? Slovensku by hrozila vojna, tvrdí Duleba pre HN

K jej radom sa všetci traja muži podľa portálu Mediazona pridali ešte pred začiatkom ruskej invázie a na Ukrajine žili niekoľko rokov.

Aslin pri ukrajinskej námornej pechote slúži od roku 2018, od rovnakého roku je jej príslušníkom aj Pinner.

Sádún sa presťahoval na Ukrajinu v roku 2019 a o dva roky neskôr podpísal zmluvu o vstupe do ukrajinskej armády.

Majú nárok na imunitu, hnevá sa Británia

Aslin, ktorý pochádza z britského Newarku, má podľa stanice BBC ukrajinskú snúbenicu a je držiteľom dvojakého občianstva. Predtým bojoval v Sýrii po boku kurdských jednotiek proti teroristickému Islamskému štátu.

Krátko pred svojím zajatím sa Aslin na sociálnych sieťach zveril, že jeho jednotke chýba jedlo aj munícia.

„Snažili sme sa čo najlepšie brániť Mariupol, ale nemáme inú možnosť, než sa vzdať ruským silám,“ odkázal vtedy.

image

Už sme unavení, sťažujú sa Putinovi vojaci. Na fronte ich nemá kto vystriedať

Pinner sa narodil v Bedfordshire a má za sebou mnohoročnú kariéru v britskej armáde, kde bol podľa denníka ABC "veľmi rešpektovaným" vojakom.

Pinnerova rodina uviedla, že jeho zmluva s ukrajinskou armádou vyprší na konci roka, a potom mal v pláne prejsť do humanitárneho sektora.

Britské ministerstvo zahraničia Rusko v stredu obvinilo, že vojnových zajatcov používa na politické účely. "Majú nárok na imunitu a nemali by byť stíhaní za účasť na nepriateľských akciách," uviedol úrad.

Britský minister spravodlivosti Dominic Raab povedal, že "očakával, že zákony o ozbrojených konfliktoch budú rešpektované" a že britské ministerstvo zahraničia "dohliadne na to, aby to tak bolo".

"Pri najbližšej príležitosti by ich mali vrátiť na Ukrajinu, prípadne prostredníctvom výmeny väzňov," uviedol britský konzervatívny poslanec Robert Jenrick.

"Putinov režim sa namiesto toho rozhodol ich postaviť pred súd na základe vykonštruovaných obvinení, bez akýchkoľvek dôkazov," dodal.

Nebojte, staráme sa o nich, odkázalo Rusko

Potom, čo Aslin s Pinnerom padli do zajatia, ich ruská štátna televízia opakovane ukazovala, ako žiadajú o prepustenie výmenou za proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka, ktorého ukrajinská spravodajská služba zadržala v apríli.

image

Na Ukrajine ukončili vyšetrovanie Putinovho spojenca. Medveďčukovi hrozí 15 rokov väzenia

„Ak sa premiér Boris Johnson naozaj stará o britských občanov, ako hovorí, potom by pomohol tlačiť na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vrátil Viktora jeho rodine – a tým vrátil nás k našim rodinám,“ odrieka Aslin na videu, na ktorom majú s Pinnerom obaja na tvári podliatiny.

Výstup viedol ku kritike, že Rusko so zajatcami zaobchádza kruto.

„Len sa nebojte, staráme sa o nich. Dostávajú jedlo, vodu a všetko potrebné. Tak ako ďalší cudzinci, ktorí sa vzdali našim vojakom a sú teraz zadržaní,“ reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Denník The Guardian uvádza, že ruské úrady sa chystajú usporiadať súdne procesy podobné tým vykonaným na Ukrajine s ruskými vojakmi obvinenými z páchania rôznych zverstiev.

image

Pred súd sa postavia ďalší ruskí vojaci. Prokuratúra predložila nových osem prípadov vojnových zločinov

Podľa analytikov môžu byť procesy zámerne konštruované tak, aby vytvorili maximálny nátlak na Západ a aby prinútili ukrajinskú stranu k výmene zajatých ruských vojakov zadržiavaných a súdených na Ukrajine.

01 - Modified: 2022-06-10 13:17:15 - Feat.: 1 - Title: Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela 02 - Modified: 2022-06-09 14:46:33 - Feat.: 1 - Title: Už sme unavení, sťažujú sa Putinovi vojaci. Na fronte ich nemá kto vystriedať 03 - Modified: 2022-06-09 14:36:36 - Feat.: 1 - Title: Zvrat v Severodonecku by umožnili dodávky zbraní. Teraz bojujeme o každý dom a ulicu, vyhlásil veliteľ 04 - Modified: 2022-06-09 14:11:38 - Feat.: 1 - Title: Caesary sa naučili ovládať za tri hodiny. A potom zničili 80 ruských diel 05 - Modified: 2022-06-09 13:41:56 - Feat.: 0 - Title: Víťazstvo Ruska a jeho armáda pri Užhorode? Slovensku by hrozila vojna, tvrdí Duleba pre HN
01 - Modified: 2024-04-18 08:01:44 - Feat.: - Title: Do Kyjeva nečakane pricestoval nemecký minister hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-18 07:29:16 - Feat.: - Title: Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych 04 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:34