Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Brutálne boje o Severodoneck rozhodnú o osude Donbasu, vyhlásil Zelenskyj

09.06.2022, 08:31
Autor:
TASRTASR

"Toto je veľmi brutálna bitka, veľmi tvrdá, možno jedna z najťažších v tejto vojne," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredajšom videoprejave.

Brutálna bitka o mesto Severodoneck, ktoré ruské sily delostreleckými útokmi takmer úplne zničili, rozhodne o ďalšom osude oblasti Donbasu na východe Ukrajiny. Povedal to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra Reuters.

image

Zelenskyj: Rusko stále cíti svoju silu, preto nechce rokovať s Ukrajinou

"Toto je veľmi brutálna bitka, veľmi tvrdá, možno jedna z najťažších v tejto vojne," povedal Zelenskyj v stredajšom videoprejave. "Severodoneck je naďalej epicentrom stretov v Donbase," uviedol. Z veľkej časti sa tu teraz rozhoduje o osude nášho Donbasu," dodal.

Chcú celý Donbas

Po tom, čo sa ruským silám nepodarilo zmocniť sa Kyjevu, usilujú sa kompletne "oslobodiť" Donbas, ktorého približne tretinu ovládali proruskí separatisti už pred začiatkom februárovej invázie.

Ruská armáda sa pokúša obsadiť celý Donbas, uhoľnú panvu na východe Ukrajiny tvorenú dvoma oblasťami – Doneckou a Luhanskou.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v stredu povedal, že Severodoneck je po krutých bojoch "z veľkej časti" ovládaný Rusmi.

Ukrajinskí bojovníci sa síce v stredu stiahli na predmestia, ale prisľúbili, že budú mesto brániť, kým to bude možné. Nesmierne škody podľa Hajdaja utrpelo aj susedné mesto Lysyčansk, ktoré je zatiaľ stále ovládané ukrajinskými silami.

Niektoré oblasti môže Ukrajina "dočasne stratiť"

Ukrajinská veľvyslankyňa v USA Oxana Markarovová pre CNN uviedla, že ukrajinské sily čelia v Luhanskej a Doneckej oblasti početnej prevahe ruských jednotiek. Doplnila však, že ako bolo možné vidieť v bitke o Kyjev, niektoré oblasti môže Ukrajina "dočasne stratiť".

"Samozrejme, snažíme sa to minimalizovať, pretože vieme, čo sa môže stať, keď sú územia ovládané Rusmi, ale my ich získame späť," uviedla.

 

 

01 - Modified: 2024-04-29 21:12:41 - Feat.: - Title: Útok ruskej armády na Odesu si vyžiadal štyri obete, poškodená je aj budova právnickej akadémie 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 04 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 05 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 06:40