Ilustračná fotka ľudí evakuovaných z ukrajinského okupovaného mesta Mariupol v ukrajinskom meste Záporožie. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Okupačné správy Chersonu a Záporožskej oblasti chystajú referendum o pripojení k Rusku

08.06.2022, 13:46
Autor:
TASRTASR

V Chersone predstavitelia okupačnej ruskej administratívy už niekoľkokrát vyhlásili, že očakávajú anektovanie tohto ukrajinského regiónu Ruskom.

Predstavitelia Ruskom dosadenej administratívy mesta Cherson a Záporožskej oblasti na Ukrajine  oznámili prípravy na uskutočnenie referenda o pripojení k Rusku, informovala v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Dodala, že tieto plány boli zverejnené po utorkovej návšteve prvého námestníka riaditeľa kancelárie ruského prezidenta Sergeja Kirijenka.

Ako v prípade Krymu

Samotný Kirijenko počas návštevy v Chersone údajne uviedol, že pričlenenie minimálne Chersonskej oblasti sa uskutoční tak, ako to bolo v prípade Krymu. RFE/RL však upozornila, že oficiálne zdroje tento Kirijenkov výrok necitujú.

Po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu Rusko kontroluje väčšinu Chersonskej oblasti spolu s jej regionálnym centrom - mestom Cherson - , ako aj veľkú časť Záporožskej oblasti. Jej metropola – mesto Záporožie – však zostáva v rukách Ukrajiny.

Poslanec Štátnej dumy a koordinátor tzv. "humanitárnej misie strany Jednotné Rusko pre sektor Juh" Igor Kasťukevič v utorok večer pri prerozprávaní rozhovoru s Kirijenkom počas návštevy mesta pre médiá – podľa RFE/RL – povedal, že "začlenenie Chersonskej oblasti do Ruska bude plnohodnotné, analogicky so vstupom Krymu".

Ruské štátne agentúry jeho slová neuviedli ako priamu citáciu, čo môže znamenať, že to neboli slová Kirijenka, ale Kasťukeviča, upozornil podľa RFE/RL spravodajský web The Bell.

Kirijenko tieto oblasti navštívil v utorok 7. júna: najprv prišiel do Chersonu a potom do Melitopolu v Záporožskej oblasti.

V Chersone predstavitelia okupačnej ruskej administratívy už niekoľkokrát vyhlásili, že očakávajú anektovanie tohto ukrajinského regiónu Ruskom.

image

V Chersonskej oblasti sa bude konať referendum o začlenení do Ruska, oznámil ruský kolaborant Stremousov

RFE/RL na svojom webe informuje, že Galina Danilčenková, ktorú Rusko vymenovalo do čela mesta Melitopol, po stretnutí s Kirijenkom povedala, že Rusko zostane v regióne "navždy". "Teraz sa pripravujeme na referendum," informovala.

Pasy a konsolidované rozhodnutie

Predstaviteľ ruskej administratívy v Záporožskej oblasti Vladimir Rogov zasa uviedol, že v regióne bolo prijaté "konsolidované rozhodnutie" o usporiadaní referenda o pripojení k Rusku, napísala podľa RFE/RL ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Kirijenko počas návštevy v Chersone avizoval, že vydávanie ruských pasov všetkým záujemcom z radov obyvateľov Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sa začne v blízkej budúcnosti.

Okrem toho v Chersonskej oblasti podľa Kirijenka vzniknú administratívne centrá, kde obyvatelia regiónu budú môcť bez problémov požiadať o ruské občianstvo.

image

Na dobytom území sa plíživo rodí Novorusko. Ako sa žije v „protektorátoch“ na Ukrajine

RFE/RL pripomenula, že v roku 2014 po referende na Kryme a v Simferopole bol Krym pripojený k Rusku. Predtým tento región vyhlásil nezávislosť od Ukrajiny, ale Kyjev toto rozhodnutie neuznal.

V referende o pripojení Krymu k Rusku sa hlasovalo v situácii, keď bola krymská autonómna republika pod plnou ruskou kontrolou. Plebiscit prebehol v rozpore s ukrajinským i medzinárodným právom a takmer všetky krajiny sveta neuznávajú jeho výsledky.

Moskva na začiatku vojny s Ukrajinou uviedla, že cieľom jej tzv. špeciálnej vojenskej operácie nie je anexia území. Kyjev opakovane vyhlásil, že po vojne nie je pripravený na žiadne územné ústupky, uzavrela stanica RFE/RL.

image

Na okupovanom juhu Ukrajiny silnie odboj, pribúda sabotáží aj atentátov

01 - Modified: 2022-06-08 11:37:19 - Feat.: 1 - Title: Rusko je pripravené garantovať bezpečný prechod lodí z ukrajinských prístavov 02 - Modified: 2022-06-08 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti vojne vystúpili už aj ruskí vojenskí blogeri. Sledujú ich státisíce Rusov, kritizujú Kremeľ 03 - Modified: 2022-06-08 13:03:01 - Feat.: 1 - Title: Kancelár Scholz telefonoval o Ukrajine s prezidentom Zelenským 04 - Modified: 2022-06-08 10:33:17 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina pripúšťa ústup zo Severodonecka. Armáda chce lepšie opevnené pozície 05 - Modified: 2022-06-08 12:36:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zriaďuje štáb, ktorý ju má pripraviť na mimoriadne ťažkú vykurovaciu sezónu
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:17