Zranenia po zrážke s autom utrpelo najmenej 30 ľudí, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych hasičov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Berlíne vrazilo auto do davu, jeden človek zomrel, niekoľko ďalších je zranených

08.06.2022, 11:10
08.06.2022, 19:17
Autor:
jhrjhrČTKČTK

V Nemecku vletelo vozidlo do davu ľudí. Podľa médií zomrel jeden človek a asi osem ďalších je zranených. Hasiči pôvodne informovali o až 30 zranených. Vodiča polícia zadržala. Nie je jasné, či vošiel do davu zámerne.

Vodič pri berlínskom námestí Breitscheidplatz v stredu vrazil do davu ľudí, okrem iného do školskej triedy na výlete. Zomrel pri tom jeden človek a niekoľko ďalších utrpelo zranenie. Polícia oznámila, že vodiča arménskeho pôvodu zadržala.

Nie je jasné, či išlo o nehodu, alebo o úmyselný čin. V aute sa podľa denníka Bild našiel list. Vyšetrovatelia to však nepotvrdili.

Úmysel či nehoda?

Podľa zdrojov bulvárneho denníka Bild a novín Berliner Zeitung bol čin zjavne úmyselný, jeho motív je však nejasný, aj keď zrejme nebol politický.

V automobile sa podľa Bildu aj agentúry DPA našiel list. Berlínska polícia však denníku Berliner Zeitung oznámila, že sa neobjavil žiadny list s priznaním.

„V žiadnom prípade nejde o nehodu. Bol to šialený jazdec, chladnokrvný zabijak,“ citoval denník Bild svoj zdroj z radov vyšetrovateľov.

Policajná hovorkyňa to nepotvrdila a polícia oficiálne stále zisťuje, či išlo o úmyselný útok, alebo nehodu.

image

Ukrajinský veľvyslanec ostro skritizoval Merkelovú: Ani náznak sebakritiky, Putinovi sa vyslovene dvorili

Jedna obeť

O život bojuje podľa úradov šesť zranených, traja ľudia sú zranení ťažko a niekoľko ďalších ľahko. Hovorca hasičov uviedol, že jeden človek zahynul priamo na mieste.

Polícia hovorí vcelku o viac než tucte zranených. "Podľa aktuálnych informácií je jeden mŕtvy," oznámila polícia.

Mŕtvou je podľa berlínskej ministerky vnútra Iris Sprangerovej učiteľka z Hesenska, ktorá bola s triedou na návšteve hlavného mesta.

Medzi zrazenými boli zrejme aj deti, ale podľa agentúry DPA nie je jasné, či išlo o týchto žiakov. Policajná hovorkyňa zatiaľ iba potvrdila, že mŕtva osoba bola súčasťou jednej skupiny. Medzi ranenými je údajne aj tehotná žena.

Podľa polície sa incident odohral na niekoľkých stovkách metroch. Vodič najprv na križovatke známeho bulváru Kurfürstendamm a ulice Tauentzienstrasse vyšiel malým osobným vozidlom na chodník, kde zrazil skupinu ľudí.

Potom sa vrátil späť na križovatku a pokračoval ulicou Tauentzienstrasse na roh s ulicou Marburger Strasse, kde narazil do iného vozidla a vošiel opäť na chodník.

image

Havarované auto v centre Berlína v stredu 8. júna 2022. FOTO: TASR/AP

Jeho jazda potom skončila vo výklade parfumérie. Z fotografií dostupných je zrejmé, že auto pred nárazom do výlohy zdemolovalo okrem iného reštauračnú záhradku.

Nemecké médiá uvádzajú, že incident sa stal zrejme vo vysokej rýchlosti. Ani to polícia zatiaľ nekomentovala.

K vodičovi uviedla, že je to 29-ročný nemecký Armén, ktorý žije v Berlíne. Podľa svedkov sa z miesta pokúsil utiecť, ale okoloidúci ho dopadli a odovzdali polícii.

To, že vodiča zadržali chodci, potvrdila následne aj policajný hovorkyňa. Odmietla však hovoriť o okolnostiach zadržania, pretože vyšetrovatelia musia všetko najskôr preveriť.

Reakcie na incident

Hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Hoffmannová oznámila, že kabinet kancelára Olafa Scholza je udalosťou otrasený a myslí na rodiny obete a zranených.

Podobne sa vyjadrila aj berlínska primátorka Franziska Giffeyová. „Udalosť ma hlboko zasiahla,“ povedala s tým, že sa na miesto chce počas dňa vydať.

Sústrasť rodine obete vyjadrila v mene Európskeho parlamentu jeho šéfka Roberta Metsolaová, ktorá uviedla, že myšlienky europoslancov sú aj s preživšími.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová potom varovala pred špekuláciami a zároveň prisľúbila Berlínu podporu spolkových úradov pri vyšetrovaní.

Medzi svedkami incidentu bol aj britsko-americký herec John Barrowman, ktorý o tom informoval na Twitteri. „Veľa ľudí krívalo a malo zranenie,“ povedal vo videonahrávke, na ktorej z miesta popisoval podrobnosti udalosti.

Miesto so zlou minulosťou

Dnešný incident sa podľa polície odohral v centre nemeckej metropoly v ulici Teuenzienstrasse, na ktorú nadväzuje známy bulvár Kurfürstendamm.

Na obe ulice nadväzuje námestie Breitscheidplatz, ktoré sa v roku 2016 stalo dejiskom teroristického útoku, ktorý si vyžiadal 12 obetí vrátane jednej Češky.

Vtedy Tunisan Anis Amri vrazil s ukradnutým kamiónom do ľudí na vianočnom trhu. Na námestí odvtedy chodcov chránia betónové bloky a ďalšie zábrany.

image

„Je veľa Hitlera vo Wagnerovi.“ Rovnako ako kedysi nemecká kultúra, aj ruská sa teraz ocitla v kliatbe

01 - Modified: 2022-06-07 20:11:25 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine je veľkou chybou Ruska, vyhlásila Merkelová 02 - Modified: 2022-06-07 09:59:27 - Feat.: 1 - Title: Rusko cielene útočí na kultúrnu identitu Ukrajincov, vyhlásila nemecká ministerka kultúry 03 - Modified: 2022-06-06 13:29:48 - Feat.: 0 - Title: Jedna mapa povie viac ako čísla. Aké veľké sú územia, ktoré Rusi ničia na Ukrajine? 04 - Modified: 2022-06-06 11:26:42 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Rozpadá sa Západ? Rysujú sa prvé trhliny, vznikli dva veľké bloky 05 - Modified: 2022-06-06 08:19:24 - Feat.: 1 - Title: Na webovú stránku ruského ministerstva zaútočili hackeri. Objavil sa na nej nápis "Sláva Ukrajine"
01 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 02 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 03 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 04 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 05 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:58