StoryEditor

Rusi pokračujú v útoku na Severodoneck. Gubernátor tvrdí, že sa ich Ukrajincom darí zatláčať

05.06.2022, 11:56
05.06.2022, 11:56
Autor:
ČTKČTK

Britská vojenská spravodajská služba v dnešnom hlásení uviedla, že ukrajinské sily vykonali za posledných 24 hodín v Severodonecku protiútok, čo by mohlo mať vplyv na ruské operácie v oblasti.

Ruské sily pokračujú v útoku na ukrajinské mesto Severodoneck. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdája kontrolujú východnú časť mesta.

Logistika a obľkúčenie sú prioritou

Ako dnes ráno uviedol generálny štáb ukrajinskej armády, ruskí vojaci sa v regióne zameriavajú na útočné operácie s cieľom obkľúčiť ukrajinské jednotky v oblasti Severodonecka a Lysyčanska a zablokovať hlavné logistické trasy.

"V smere na Severodoneck vykonávajú okupanti s podporou delostrelectva útočné operácie v meste Severodoneck a ovládajú východnú časť mesta," uviedol ráno generálny štáb.

Vo svojom pravidelnom večernom hlásení potom štáb oznámil, že nepriateľ opevňuje svoje pozície v smere na Charkov a ostreľuje pozície ukrajinskej armády aj civilné ciele v okolí, rovnako ako rad obcí v ďalších častiach Ukrajiny. Ruská armáda podľa štábu pokračuje v postupe na Slovjansk.

Rusi pokračujú v raketových a leteckých útokoch na vojenskú a civilnú infraštruktúru aj v Kyjeve. Námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová po dnešných raketových útokoch na Kyjev vo vysielaní televízie varovala, že ukrajinská metropola zostáva hlavným cieľom ruskej armády.

image

Kyjev: Ukrajina potrebuje neustále dodávky zbraní, jednorazová pomoc nestačí

Ruské sily ostreľovali tiež rezidenčné štvrte v Charkove, upozornil dnes večer na sociálnych sieťach gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

V Doneckej oblasti si dnes ruské útoky vyžiadali životy troch civilistov, napísal gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

Prezidentova návšteva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes vydal na frontovú líniu do Záporožskej oblasti. V Záporoží sa tiež stretol s utečencami z Mariupolu.

Zelenskyj dnes iba druhýkrát od začiatku ruskej invázie opustil Kyjevskú oblasť, uviedla agentúra Unian. Podľa oznámenia zverejneného prezidentskou kanceláriou poďakoval vojakom v Záporožskej oblasti a oboznámil sa so situáciou na prednej línii.

Ukrajinský protiútok

Britská vojenská spravodajská služba v dnešnom hlásení uviedla, že ukrajinské sily vykonali za posledných 24 hodín v Severodonecku protiútok, čo by mohlo mať vplyv na ruské operácie v oblasti. Ruské sily pritom v okolí Severodonecka v uplynulých dňoch sústredili bojové jednotky aj zbrane.

image

Predstierali ústup. Vlákali sme Rusov v Severodonecku do pasce a spustili protiútoky, znie z Kyjeva

Pre boj v oblasti Rusi využívajú aj bojovníkov z proruskej, takzvanej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky, ktorí majú však len veľmi zlé vybavenie a takmer žiadny výcvik.

"Použitie zástupných pechotných síl na čistenie miest je ruskou taktikou, ktorá bola už skôr badaná aj v Sýrii. Tam Rusko využívalo na útoky na mestské oblasti jednotky sýrskej armády. Cieľom pravdepodobne je snaha obmedziť počet obetí medzi ruskými vojakmi," uviedli britskí spravodajcovia.

Ukrajinský protiútok v Severodonecku údajne Rusov zaskočil.

"Bola to zložitá situácia, Rusi ovládali 70 percent mesta, za posledné dva dni sa nám ale podarilo ich zatlačiť," uviedol gubernátor Luhanskej oblasti.

"Mesto je teraz viac-menej rozdelené na dve polovice," dodal v rozhovore s ukrajinskou televíziou. Ako k tomu poznamenala agentúra Reuters, situačné správy ani jednej z bojujúcich strán nebolo možné nezávisle overiť.

Dvornikovov hraničný termín

Ruský generál Alexander Dvornikov, ktorý je veliteľom ruských síl na Ukrajine, "dostal za úlohu do 10. júna buď úplne dobyť Severodoneck, alebo úplne odrezať diaľnicu medzi mestami Lysyčansk a Bachmut a ovládnuť ju," doplnil gubernátor Serhij Hajdaj.

"Na splnenie týchto dvoch úloh používa obrovské množstvo síl, všetko, čo majú, všetky rezervy," dodal.

Strategickejší význam ako Severodoneck má ale podľa Hajdaja susedný Lysyčansk, pretože je vyššie položený. Severodoneck je však regionálne centrum, a jeho znovudobytie by zdvihlo Ukrajincom sebavedomie, povedal Hajdaj v rozhovore s portálom Suspilne.

V doneckom regióne bolo pri ostreľovaní zabitých osem civilistov bolo a ďalších 11 utrpelo zranenie. Ruská armáda tiež podnikla niekoľko leteckých úderov na mestá Doneck a Kramatorsk.

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády ruské sily postupujú aj vo viacerých oblastiach severne od mesta Slovjansk po tom, ako v oblasti dokončili "celkové preskupenie jednotiek".

V sobotu tamojšie úrady uviedli, že zo Slovjansku utekajú každý deň stovky ľudí. Počet evakuovaných sa tento týždeň takmer zdvojnásobil.

Okrem blokád aj škody na obilí

Ukrajinské médiá tiež informovali, že ruské rakety v sobotu zasiahli sklady obilia v prístave Mykolajiv. Požiar zachvátil veľké množstvo budov a obilie zhorelo.

Médiá v tejto súvislosti dávajú do kontrastu nedávne vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý po stretnutí so zástupcami Africkej únie znovu odmietol, že by Moskva mala na svedomí súčasnú potravinovú krízu.

image

Šéf Africkej únie po návšteve u Putina: Už aj africké krajiny sú obeťami vojny na Ukrajine

Ruská Čiernomorská flotila ale podľa ukrajinských aj západných zdrojov blokuje ukrajinské prístavy, cez ktoré sa pred vojnou väčšina obilia vyvážala. Situácia, keď rastú ceny obilia alebo stolových olejov, tvrdo dopadá práve na africké štáty.

01 - Modified: 2022-06-04 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina v „boxe o Donbas“ stráca dych. Chýba munícia, neskúsení vojaci ničia morálku 02 - Modified: 2022-06-04 09:51:07 - Feat.: 1 - Title: Ukrajine sa malo podarilo dobyť späť časť Severodonecka. Rusko utrpelo straty 03 - Modified: 2022-06-04 06:24:56 - Feat.: 1 - Title: Rusi sa Severodonecka nevzdajú. Posilnili jednotky, no strácajú iné územia, tvrdí ukrajinský generálny štáb 04 - Modified: 2022-06-03 18:32:30 - Feat.: 1 - Title: Na Ukrajine boli ľahko zranení dvaja novinári agentúry Reuters. Ostreľovali ich na ceste do Severodonecka 05 - Modified: 2022-06-03 08:30:22 - Feat.: 1 - Title: Ruskí vojaci sú demoralizovaní, tvrdí Kyjev. Velenie odkladá rotáciu
01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 03:57