Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková a ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktová stoja pri poškodených budovách počas návštevy Borodianky. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Neutralita voči NATO a rokovania o Donbase. Západ rozoberá scenáre ukrajinskej budúcnosti za jej chrbtom

04.06.2022, 16:56
Autor:
ČTKČTK

Medzi západnými predstaviteľmi zároveň podľa informácií stanice narastajú obavy, že pokiaľ sa Ukrajina a Rusko nevrátia k rokovaniam, vojna sa pretiahne na dlhú dobu, možno aj na roky.

Americkí predstavitelia sa v posledných týždňoch pravidelne stretávajú so svojimi náprotivkami z Británie a Európskej únie a rokujú o možnostiach ukončenia vojny na Ukrajine diplomatickou cestou.

Americkej stanici CNN to povedali zdroje oboznámené s týmito rokovaniami. Ukrajina sa na rozhovoroch priamo nezúčastňuje, hoci USA predtým sľúbili, že "o Ukrajine bez Ukrajiny" sa nič nerozhodne, podotkla CNN.

Taliansky návrh 

Jedným z prejednávaných scenárov je návrh, s ktorým prišlo v máji Taliansko. Predpokladá, že sa Ukrajina výmenou za bezpečnostné záruky zaviaže k neutralite voči NATO a že Kyjev a Moskva budú rokovať o budúcnosti ukrajinského polostrova Krym a oblasti Donbasu na východe Ukrajiny.

Podľa informácií CNN však zatiaľ nie je jasné, ktorý variant USA považujú za vhodný pre ďalšie diskusie. Dva zdroje CNN povedali, že USA v skutočnosti taliansky scenár nepodporujú.

image

Koniec posvätnej neutrality? Tiež Švajčiari zvažujú, či im nebude lepšie s NATO

Medzi západnými predstaviteľmi zároveň podľa informácií stanice narastajú obavy, že pokiaľ sa Ukrajina a Rusko nevrátia k rokovaniam, vojna sa pretiahne na dlhú dobu, možno aj na roky. V polovici mája Moskva aj Kyjev potvrdili, že v diplomatických rozhovoroch o ukončení konfliktu nepokračujú.

Podľa Moskvy prerušenie nastalo kvôli Kyjevu, ktorý nereagoval na ruský návrh dohody. Kyjev naopak tvrdí, že Rusko nechápe situáciu a nereflektuje zmeny, ku ktorým došlo od začiatku vojny.

Tvrdohlavá Ukrajina 

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v máji v rozhovore zverejnenom denníkom Financial Times povedal, že Ukrajina zvýšila svoje ambície a nebude sa usilovať o obyčajné zatlačenie ruských vojsk do pozícií, ktoré mali pred 24. februárom, ale o oslobodenie celého svojho územia.

image

Vojna na Ukrajine nebude mať víťaza, varovala OSN na 100. deň ruskej invázie

Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa postavil proti tlaku zo strany niektorých západných predstaviteľov a komentátorov, aby Ukrajina pristúpila na územné ústupky.

Zelenskyj napríklad kritizoval vystúpenie bývalého amerického ministra zahraničných vecí Henryho Kissingera, ktorý na Svetovom ekonomickom fóre v Davose uviedol, že Ukrajina by mala prijať ruskú okupáciu Krymu.

01 - Modified: 2022-06-04 05:52:47 - Feat.: 1 - Title: Výpadok dodávok ich ochromí. Ruské vojenské vybavenie stojí na západných technológiách, ukazuje výskum 02 - Modified: 2022-06-03 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusom na Ukrajine rastie chuť. Po úspechu na Donbase údajne zvažujú obnovenie útoku na Kyjev
01 - Modified: 2024-04-29 09:01:06 - Feat.: - Title: Velitelia sú svine, moju rotu zničili. Ukrajinci hasia problém v Donbase, Rusi využili situáciu na postup 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 04 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:22