Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nemecko remilitarizáciou ohrozuje európsku bezpečnosť, znie z Moskvy

03.06.2022, 17:35
Autor:
TASRTASR

Nemecký kancelár Olaf Scholz tento týždeň oznámil, že Berlín bude mať v krátkom čase najväčšiu konvenčnú armádu spomedzi členských krajín NATO.

Rusko v piatok obvinilo Nemecko, že svojou "remilitarizáciou" uvrhlo bezpečnosť v Európe do nerovnováhy. Kritické výroky hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej zazneli v čase, keď Berlín v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu rozhoduje o zvýšení výdavkov na svoju obranu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nemecký kancelár Olaf Scholz tento týždeň oznámil, že Berlín bude mať v krátkom čase najväčšiu konvenčnú armádu spomedzi členských krajín NATO.

image

"Šmyhaľ tu, Podoľak tu, prezident tu." Zelenskyj na 100. deň ruskej invázie nadviazal na video z jej začiatku

"Vyjadrenie nemeckého kancelára považujeme za ďalšie potvrdenie toho, že Berlín presadzuje kurz urýchlenej remilitarizácie krajiny," povedala Zacharovová. Dodala, že z dejín "veľmi dobre vieme, ako sa to môže skončiť". Podľa agentúry AFP išlo zrejme o narážku na program opätovného vyzbrojovania v nacistickom Nemecku v 30. rokoch 20. storočia, čo viedlo k druhej svetovej vojne.

"V čase, keď je potrebné hľadať možnosti na odstránenie bežných hrozieb, sa Nemecko, naopak, uberá cestou eskalácie vojensko-politickej situácie na európskom kontinente a desiatky miliárd eur nasmerováva na zvýšenie kritického množstva zbraní," kritizovala Zacharovová.

Scholz vo februári - krátko po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu - prisľúbil výrazné zvýšenie výdavkov na obranu. Pre ozbrojené sily plánuje vláda vyčleniť 100 miliárd eur, čo je zásadná zmena po desaťročiach znižovania výdavkov. Poslanci Spolkového snemu budú o tomto pláne hlasovať v piatok.

image

Lukašenko: Sme pripravení rokovať o preprave ukrajinského obilia cez Bielorusko

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová vyzvala poslancov na podporu tohto plánu slovami, že Bundeswehr bol desaťročia zanedbávaný, najmä čo sa týka vybavenia. "Vzhľadom na brutálnu útočnú vojnu Ruska na Ukrajine musíme čeliť skutočnosti, že bezpečnosť má svoju cenu a my musíme byť schopní brániť naše hodnoty aj vojensky," zdôraznila podľa agentúry DPA.

Nemecko od konca studenej vojny výrazne znížilo počet príslušníkov svojej armády z 500-tisíc v roku 1990 na súčasných 200-tisíc, pripomína AFP. V súvislosti s inváziou na Ukrajinu sa však krajina rozhodla svoju obrannú a bezpečnostnú politiku prehodnotiť.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:51