Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára k účastníkom na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum 2022 v Bratislave 2. júna 2022. FOTO: TASR
StoryEditor

Globsec: Zelenskyj žiadal viac zbraní a siedmy balík sankcií proti Rusku

02.06.2022, 15:50
Autor:
TASRTASR

Bezpečnostná konferencia Globsec 2022 Bratislava Forum sa koná v dňoch 2. – 4. júna v Bratislave. Podujatie vo štvrtok otvorila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave prostredníctvom videospojenia pripomenul dôležitosť jednotného postupu krajín Európy proti Rusku. Takisto apeloval na zvýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu a Európsku úniu vyzval na vypracovanie siedmeho balíka sankcií proti Rusku, informuje TASR.

Ruská invázia na Ukrajinu má podľa Zelenského vplyv aj na rôzne oblasti hospodárstva, potravinovej bezpečnosti, životného prostredia či migrácie. "Akékoľvek rozdelenie v Európe je príležitosťou pre Rusko pokračovať vo svojej bojovej politike," varoval.

image

Prezidentka Čaputová: Ruský režim vedie vojnu proti hodnotám, Ukrajine treba ďalej pomáhať

Zelenskyj poďakoval všetkým krajinám, ktoré Ukrajine posielajú zbrane, peniaze alebo pomáhajú inými opatreniami. "Dodávky zbraní je potrebné zvýšiť, pretože práve na bojisku na Ukrajine sa rozhoduje, či sloboda v Európe zostane zachovaná pre všetkých," povedal.

Hlavným zmyslom sankcií EÚ podľa neho nie je len spôsobiť škody Rusku, ale priviesť Európu k nezávislosti od Ruska, najmä v oblasti energetiky. Pripomenul, že EÚ sa nedávno dohodla na šiestom balíku sankcií proti Rusku, ktorý zahŕňa aj obmedzenie dovozu ruskej ropy.

Jednotu Ukrajiny podľa neho posilní poskytnutie štatútu kandidátskej krajiny Európskej únie a neskôr aj plnohodnotné členstvo v spolku.

Zelenskyj pripomenul ruskú blokádu ukrajinských prístavov, ktorá môže podľa neho viesť k nedostatku a nárastu cien základných potravín v mnohých krajinách. "Ak tomu nezabránime, nastane politický chaos v Afrike, Ázii a migračná kríza v Európe," upozornil a poukázal tiež na riziko protestov v európskych krajinách.

image

Zelenskyj: Ukrajina neplánuje použiť rakety poslané z USA na útoky na ruské územie

Rusko podľa neho neuznáva spoločné záujmy iných krajín a sústreďuje sa len sa svoje záujmy, ktoré sú v skutočnosti záujmami niekoľkých jednotlivcov. "Rusko sa usiluje podrobiť si ostatných a prinútiť ich k poslušnosti, zničiť identitu iných ľudí," povedal a dodal, že Rusko to v súčasnosti uskutočňuje na Ukrajine.

Bezpečnostná konferencia Globsec 2022 Bratislava Forum sa koná v dňoch 2. – 4. júna v Bratislave. Účastníci majú okrem iného hovoriť o zmobilizovaní podpory pre Ukrajinu.

Podujatie vo štvrtok otvorila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Účasť potvrdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, prezident Čiernej Hory Milo Djukanovič, rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer či generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

01 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 02 - Modified: 2022-06-02 14:43:36 - Feat.: 1 - Title: Ruská armáda utrpela katastrofálnu porážku, obnovovať sa bude mnoho rokov, tvrdí poľský generál 03 - Modified: 2022-06-02 12:44:50 - Feat.: 0 - Title: „Bolo by mi jedno, aj keby bola základňa NATO v mojej toalete,“ hovorí Rus vo videu 04 - Modified: 2022-06-02 12:32:51 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Rusko ovláda približne 20 percent územia Ukrajiny 05 - Modified: 2022-06-02 12:30:06 - Feat.: 1 - Title: Švédsko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú a ekonomickú pomoc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:18