Výpadok prúdu ochromil dopravu v Prahe. FOTO: MAFRA/ Tomáš Krist
StoryEditor

Prahu postihol masívny výpadok elektriny, zastavili sa električky aj metro

02.06.2022, 10:31

Česká metropola ostala bez prúdu. Kolabs zažila najmä doprava, stáli električky, metro aj vlaky. Hasiči boli vysielaní k desiatkam zaseknutých ľudí vo výťahu.

V niekoľkých najmä centrálnych štvrtiach Prahy pred deviatou hodinou vypadli dodávky elektriny.

Príčinou bola závada rozvodne na Chodove. Zastavili sa električky v centre mesta, na celom pravom brehu Vltavy a na chvíľu aj celá linka metra C. Okolo pol desiatej sa začali dodávky obnovovať, hotovo má byť do pol jedenástej.

Linka C bez prúdu 

„Dnes o 8:48 došlo v rozvodni 400 kV ČEPS na Chodove v Prahe k technickej poruche, ktorá spôsobila výpadok dodávok elektrickej energie na území niektorých mestských častí. Napätie v Prahe bolo krátko po pol desiatej obnovené, rozvodňa Chodov je už pod napätím,“ uviedla na Twitteri Hana Klímová za spoločnosť ČEPS, prevádzkovateľa prenosovej sústavy.

Zasiahnuté bolo výrazne pravobrežné centrum Prahy, ale aj iné mestské časti. Každú z častí infraštruktúry zasiahol rôznou mierou.

„Výpadok napájania spôsobil zastavenie všetkých električiek v centre mesta a na celom pravom brehu Vltavy. Nejde linka C metra. Ďalej nejdú električky v Podolí, Braník, Modřany, Belehradská, Nusle, Michle, Spořilov, Želivského, Strašnice, Hostivař, Žižkov, Hloubětín a Lehovec,“ uviedol po deviatej hodine na webe dopravný podnik.

Zatiaľ čo v centre mesta sa v rádoch desiatok minút podarilo do električkovej trakcie dostať prúd odinakiaľ, východ mesta mal problém aj pred desiatou. "Od 9:37 nejde úsek električiek Záhradné Mesto - Hostivař a Harfa - Lehovec," uviedol dopravný podnik.

Postihnuté centrálne časti 

„V Ječnej ulici nešli električky asi päť minút, semafory išli a potom sa to rozbehlo,“ hlásil spravodajca. Ďalšia redaktorka okolo pol desiatej oznámila, že sa dali do pohybu električky vo Vršoviciach.

V tom čase sa podľa spravodajcu rozbehlo aj metro na linke C. Jeho výpadok podľa dopravného podniku trval deväť minút.

Spoločnosť ČEPS pred deviatou hodinou prestala dodávať elektrinu Pražskej energetike, ktorá sa potom snažila dostať prúd do postihnutých oblastí z iných rozvodní, napríklad v Malešiciach, uviedol hovorca Petr Holubec. Hrubým odhadom mohla prísť o dodávky až štvrtina odberateľov.

„V tej chvíli sa ocitli bez elektriny predovšetkým centrálne časti hlavného mesta Prahy, ale aj Praha 5, Praha 10 alebo Praha 4,“ povedal Holubec.

„Približne desať minút pred deviatou sme my ako Pražská energetika prestali dostávať elektrinu z nadradenej prenosovej sústavy, a to konkrétne zo 400 kV rozvodne ČEPS na Chodove,“ dodal.

Zásah hasičov 

Podľa Holubca ide o veľký zásah do dopravy, chodu úradov, ale aj obchodov a služieb. „Je to veľmi nepríjemné, nespôsobili sme to, ospravedlňujeme sa,“ povedal Holubec. Poznamenal, že podobný výpadok nebol v Prahe niekoľko rokov.

Problém obmedzil aj vlaky. „Z dôvodu výpadku dodávky elektrického prúdu v úseku Praha-Braník – Vrané nad Vltavou je silne obmedzená prevádzka na trati,“ píše PID. Týka sa to liniek S8, S88.

Hasiči uviedli na Twitteri, že vychádzajú k ľuďom, ktorí uviazli vo výťahu. „Od začiatku výpadku energie evidujeme asi dve desiatky prípadov vyslobodenia osôb z výťahov,“ upresnili okolo pol desiatej.

„Mali sme aj dva prípady, keď ľudia hlásili dym zo strechy, ale bol to dym zo štartujúcich dieselagregátov,“ dodal hovorca hasičov Martin Kavka.

01 - Modified: 2022-06-01 10:37:04 - Feat.: 1 - Title: V Česku klesla spotrebná daň na palivá. Cenám to dlhodobo nepomôže, hovorí ekonóm 02 - Modified: 2022-05-19 12:01:18 - Feat.: 0 - Title: Východoslovenský high-tech priemysel sa rozvíja vďaka iniciatíve profesora 03 - Modified: 2022-05-19 11:37:06 - Feat.: 0 - Title: Srí Lanka na suchu. V krajine chýbajú palivá aj lieky, v núdzi tlačí peniaze
01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:29