Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

USA varovali Ankaru pred spustením ďalšej ofenzívy v Sýrii. Podkopala by regionálnu stabilitu, tvrdia

25.05.2022, 09:47
Autor:
TASRTASR

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price uviedol, že USA síce uznávajú obavy Turecka o bezpečnosť na jeho južnej hranici, akákoľvek operácia by však ohrozila americké jednotky.

Spojené štáty varovali Turecko pred spustením ďalšej vojenskej operácie na severe Sýrie. Podľa Washingtonu by tým Ankara ohrozila miestne civilné obyvateľstvo aj amerických vojakov bojujúcim proti extrémistom z takzvaného Islamského štátu (IS), informovala v stredu agentúra AFP.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price to uviedol v reakcii na vyhlásenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten v pondelok vyhlásil, že Ankara čoskoro spustí novú vojenskú ofenzívu v Sýrii, aby zaistila bezpečnosť na južných hraniciach Turecka.

USA vyjadrili znepokojenie

Turecko chce podľa Erdogana vytvoriť pozdĺž sýrskych hraníc 30-kilometrovú "bezpečnú zónu". "Sme hlboko znepokojení správami a diskusiou o možnej zvýšenej vojenskej aktivite v severnej Sýrii a najmä tým, aký by mala vplyv na civilné obyvateľstvo," povedal Price.

"Uznávame legitímne obavy Turecka o bezpečnosť na jeho južnej hranici. Ale akákoľvek nová ofenzíva by však ešte viac podkopala regionálnu stabilitu a ohrozila by americké jednotky, ktoré tam bojujú proti IS," dodal hovorca amerického rezortu diplomacie.

Spojené štáty sú podľa neho voči akejkoľvek novej eskalácií napätia v severnej Sýrii a podporujú zachovanie súčasných línii prímeria v oblasti.

Turecko od roku 2016 uskutočnilo tri veľké vojenské vpády do severnej Sýrie, pričom prevzalo kontrolu nad rozsiahlymi oblasťami v sýrskom pohraničí.

Odnož zakázanej strany

Oficiálne to zdôvodnilo potrebu eliminácie hrozby, ktorú pre bezpečnosť Turecka predstavujú milície sýrskych Kurdov, ktoré sú známe pod názvom Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). K poslednej tureckej ofenzíve došlo v októbri 2019.

Ankara považuje YPG za odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, USA a EÚ zaradili na zoznam teroristických skupín. YPG zohrali dôležitú úlohu pri porážke džihádistov z IS, proti ktorým bojovali ako spojenci USA.

Erdoganovo pondelkové vyhlásenie prišlo v situácii, keď Turecko namieta proti vstupu Fínska a Švédska do NATO. Ankara svoj nesúhlas zdôvodňuje tvrdením, že oba tieto štáty  poskytujú podporu strane PKK i ďalším podobných skupinám, čo Helsinki aj Štokholm popierajú.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:59