Príslušníci ruských jednotiek hliadkujú pred vstupom do hydroelektrárne na rieke Dneper v Chersonskej oblasti FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruské sily sa sústredia na Lysyčansk a Severodoneck, chcú tam obkľúčiť obrancov, varuje ukrajinský štáb

24.05.2022, 08:42
Autor:
ČTKČTK

Na snahu obkľúčiť Severodoneck, Lysyčansk a Rubižne upozorňuje aj britská vojenská vojenská rozviedka, podľa ktorej sú severné a južné osi ruských operácií oddelené asi 25 kilometrami územia.

Rusko sústreďuje sily na lokálne útoky a ruská armáda sa spolu so separatistickými jednotkami pravdepodobne pripravuje na nové pokusy o obkľúčenie ukrajinských vojsk pri Severodonecku a Lysyčanoch.

Rusi tiež posilňujú jednotky na obnovu útoku v smere na Záporožie, varuje ukrajinský generálny štáb v pravidelnej rannej správe o situácii na bojisku k ránu 90. dňa vojny.

Ako na ruské kliešte

Podľa štábu nemožno vylúčiť, že sa Rusi pokúsia prekročiť Severný Doneck východne od Severodonecka a Lysyčanska. Pre krytie tejto operácie nepriateľ sústredil raketomety a delostrelectvo.

Tieto sily by predstavovali severnú časť predpokladaných "klieští" na obkľúčenie ukrajinských jednotiek, píše server BBC News.

Na juhu Rusi zlepšili svoju taktickú situáciu pri obci Vasylivka v Záporožskej oblasti, priznáva ukrajinské velenie.

Vasylivka leží pri trase zásobovania ukrajinských síl v Severodonecku-Lysyčansku. Ide o južnú časť predpokladaných "klieští", poznamenala BBC.

V rovnakej oblasti, južne od Severodonecka, Rusi podľa štábu útočia na dedinu Toškivka a Ustynivka. Súčasne sa nepriateľ chystá k novým pokusom o ofenzívu vedenú z Iziumu na juh, smerom k Slovjansku a Kramatorsku.

Potvrdzuje aj britská rozviedka

Na zvýšenie intenzity ruských operácií v Donbase a snahu obkľúčiť Severodoneck, Lysyčansk a Rubižne upozorňuje aj britská vojenská vojenská rozviedka, podľa ktorej sú severné a južné osi ruských operácií oddelené asi 25 kilometrami územia, ovládaného Ukrajincami.

Rozviedka poukázala na silný ukrajinský odpor, avšak ruským jednotkám sa podarilo dosiahnuť miestne úspechy, a to aj vďaka sústredeniu delostrelectva.

Ovládnutie severodoneckej časti by predstavovalo dobytie celej Luhanskej oblasti v rámci ruskej snahy ovládnuť celý Donbas. Ruský postup na západ by však súčasne predĺžil ruské línie a pravdepodobne vyvolal ťažkosti so zásobovaním.

01 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 02 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 03 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 04 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 23:26