Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schroeder vo svojej kancelárii v Berlíne, Nemecko, 15. novembra 2018. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch
StoryEditor

Nemcom došla trpezlivosť s exkancelárom Schröderom. Môže prísť o členstvo v strane aj peniaze z rozpočtu

18.05.2022, 12:27
Autor:
ČTKČTK

Bývalým kancelárom štát prepláca kanceláriu, zamestnanca, ochranku, vodiča aj dôchodok. Len na kanceláriu a personálne výdavky dostal Schröder v minulom roku od daňových poplatníkov 407 000 eur.

So Schröderom, ktorý je známy úzkymi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina a zastávaním vysokých postov v ruských energetických firmách, došla trpezlivosť aj jeho domovskej strane SPD.

Bývalý sociálnodemokratický kancelár Gerhard Schröder pre neochotu dištancovať sa od Ruska zrejme príde o väčšinu finančných výhod, na ktoré má ako niekdajší šéf nemeckej vlády nárok.

Dôchodok na vysokej nohe

Schröderovi, ktorý Nemecko viedol v rokoch 1998 až 2005 do nástupu konzervatívnej a tiež už bývalej kancelárky Angely Merkelovej, štát zo zákona platí prevádzku kancelárie, zamestnanca, ochranku a vodiča.

Bývalí kancelári dostávajú aj dôchodok a cestovné náhrady. Len na kanceláriu a personálne výdavky dostal Schröder v minulom roku od daňových poplatníkov 407 000 eur.

Kontroverzný aj po začiatku vojny

Po ruskej invázii na Ukrajinu sa pre mnohých Nemcov stalo tŕňom v oku nielen Schröderovo pôsobenie v ruských spoločnostiach Nord Stream AG, Nord Stream 2 AG a Rosnefť, ale tiež jeho odmietavý postoj rázne odsúdiť Rusko za vojenskú agresiu a dištancovať sa od Moskvy.

Schröder, ktorý v minulosti obvinil Ukrajinu z rinčania zbraňami, neskôr uviedol, že Rusko aj Západ sa dopustili chýb, čo však Moskvu neoprávňuje na to, aby na obranu svojich bezpečnostných záujmov nasadila vojenské prostriedky.

Bývalý kancelár, ktorý v minulosti hovoril o Putinovi ako o čistokrvnom demokratovi, sa tiež stavia zdráhavo k protiruským sankciám.

Schröderove kontroverzné postoje tak vyvolali celonemeckú debatu, pre ktorú je pod tlakom aj SPD a súčasný sociálnodemokratický kancelár Olaf Scholz.

"Schröderovo správanie je absolútne neprijateľné," povedal dnes v rozhovore so zahraničnými novinármi šéf nemeckej opozície Friedrich Merz.

"Môj osobný názor je, že bývalý kancelár už nikdy nemôže byť súkromnou osobou," dodal. Opozičná konzervatívna únia CDU/CSU tak pre rokovanie rozpočtového výboru Spolkového snemu pripravila návrh škrtnúť až na ochranku všetky peniaze, ktoré 78-ročný Schröder zo štátnej kasy dostáva.

"Bývalý kancelár Schröder sa postavil na zlú stranu histórie," citovala agentúra DPA z dôvodu konzervatívcov, prečo niekdajšieho šéfa vlády pripraviť o finančné výhody. V dokumente sa tiež uvádza, že Schröder svojimi proruskými postojmi a pôsobením v ruských spoločnostiach škodí krajine a tiež medzinárodnej reputácii Nemecka.

"Nemôže slúžiť dvom štátom a ani byť od dvoch štátov vyplácaný," povedal konzervatívny poslanec Christian Haase, ktorý je hovorcom únie CDU/CSU pre rozpočtovú politiku.

"Preto je správne škrtnúť mu výdavky na chod kancelárie," uviedol. Poslanecký predák Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Alexander Dobrindt vyzval SPD, že je najvyšší čas zbaviť nepolepšiteľného Putinovho lobistu jeho privilégií.

Vlastný návrh SPD

SPD, ktorá sa snaží Schrödera prinútiť, aby zo strany odišiel, pripravila spoločne s koaličnými liberálnymi slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými vlastné riešenie, ako bývalému kancelárovi obmedziť finančné výhody.

"Rozpočtovému výboru predložíme spoločný návrh," povedal v utorok bez bližších podrobností šéf parlamentnej frakcie sociálnych demokratov Rolf Mützenich.

Ešte pred spoločným postupom vládnych strán požadovali liberáli škrty vo financiách pre Schrödera. Už v apríli šéf FDP a zároveň minister financií Christan Lindner v rozhovore s médiami skupiny Funke vyhlásil, že je preňho nepredstaviteľné, aby Schröder dostával peniaze na prevádzku kancelárie zo štátneho rozpočtu.

"Bývalí ústavní činitelia, ktorí očividne stoja na strane zločineckých vlád, sa nemôžu spoliehať na podporu našej krajiny," povedal Lindner.

O škrtoch by mohlo byť v rozpočtovom výbore jasno už vo štvrtok. Nemecké médiá však poukazujú na to, že snahy pripraviť Schrödera o finančnú podporu môžu byť kontroverzné a právne napadnuteľné.

Únia CDU/CSU navrhuje zákonom ukotviť, že nárok na výsluhy a výhody môžu bývalí vysokí vládni predstavitelia stratiť, ak Nemecku svojimi zahraničnými záujmami spôsobí výrazné škody.

Vyľudnená kancelária

Vládne strany podľa informácií denníka Bild cestou zákona ísť nechcú a namiesto toho zvažujú, že úpravou tohtoročného rozpočtu škrtnú Schröderovi všetky nároky, ktoré nevyužíva. A to je práve kancelária, ktorá je teraz prázdna.

Po začatí invázie totiž podali výpoveď všetci jej zamestnanci. Dôvody zverejnené neboli, médiá ale nepochybujú, že to bolo na protest kvôli odlišným postojom k Rusku.

Zamestnanci bez práce však nezostali, ich formálnym zamestnávateľom je totiž kancelárstvo, preto prešli na iné pozície.

Po peniazoch z rozpočtu by Schröder mohol prísť aj o členstvo v SPD. Proces vylúčenia je však náročný, preto z vedenia strany opakovane na adresu bývalého kancelára zaznievajú výzvy, aby odišiel dobrovoľne.

Televízia NDR uviedla, že sa objavili aj návrhy zabaviť Schröderovi príjmy z ruských spoločností.

01 - Modified: 2022-05-17 14:23:29 - Feat.: 1 - Title: Nemecko prehĺbi vojenskú spoluprácu so Švédskom a Fínskom 02 - Modified: 2022-05-17 12:37:08 - Feat.: 1 - Title: Scholz hovoril so Zelenským. Diskutovali o tlaku na Rusko aj o mierových vyhliadkach 03 - Modified: 2022-05-16 21:25:41 - Feat.: 1 - Title: Nemecký kancelár nečaká rýchle ukončenie vojny na Ukrajine, bojí sa vyhrotenia 04 - Modified: 2022-05-15 13:21:28 - Feat.: 1 - Title: Nemecko: Rusko ohrozuje NATO, alianciu treba poslniť. Švédsko a Fínsko sú viac než vítané 05 - Modified: 2022-05-13 14:06:10 - Feat.: 1 - Title: Nemecko označilo krádež ukrajinského obilia za "odpornú"
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:16