Znečistená rieka Slaná. FOTO: TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Maďarsko žiada spoluprácu Slovenska v kauze znečistenej rieky Slaná

17.05.2022, 13:47
Autor:
TASRTASR

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára. Príčinou je vytekanie banských vôd zo slovenskej železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná fungoval do roku 2008.

Maďarsko žiada a očakáva od Slovenska spoluprácu v likvidácii ekologickej katastrofy na rieke Slaná (Sajó), uviedol v utorok v rámci interpelácií v maďarskom parlamente štátny tajomník úradu vlády Balázs Orbán. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na správu internetového vydania denníka Magyar Nemzet.

Rieke hrozí úplne vyhynutie života

Predstaviteľ vlády reagoval na otázku poslanca opozičnej strany LMP Lászlóa Lóránta Keresztesa, ktorý pripomenul, že na slovenskom úseku rieky tečie do koryta znečisťujúca látka, vplyvom ktorej na významnom úseku vyhynul život, pričom slovenská vláda nič neurobila a nie sú ani žiadne náznaky, že by sa príslušné orgány snažili znečistenie zlikvidovať.

Štátny tajomník v reakcii uviedol, že na rieke vyhlásili druhý stupeň pohotovosti a priebežne monitorujú stav vody. Dodal, že na maďarskom úseku nedošlo k úhynu rýb a miera znečistenia nie je taká, ako na slovenskom úseku, avšak sú badateľné menšie odchýlky v kvalite vody. Zdôraznil, že Budapešť žiada a očakáva v tejto záležitosti spoluprácu od Slovenska.

Maďarská centristická opozičná parlamentná strana Momentum v nedeľu vyzvala vlády Slovenska a Maďarska, aby v prípade ekologickej katastrofy na rieke Slaná začali konať. Momentum sa domnieva, že pre priemyselné znečistenie hrozí v tomto vodnom toku úplné vyhynutie života.

Trestné oznámenie

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára. Príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná fungoval do roku 2008. Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu a síranov a výskyt arzénu.

Situáciu na rieke Slaná rieši aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, podľa ktorej sa má na čistenie vytekajúcich znečistených vôd z bane do Slanej vybudovať technologická linka. Štátny podnik Rudné bane podal v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Podnik odmieta tvrdenia, že si nesplnil svoje povinnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:55